Kreatív intézkedésekkel a magányos halál ellen

Havonta ellenőrző postásokkal, elsősegélynyújtásra kiképzett ételfutárokkal és költséghatékony összeköltözésekkel próbálják megóvni a magányos haláltól az időseket Japánban, ahol egyre nagyobb társadalmi problémát jelentenek az egyedül élő öregek.

MNO
2011. 08. 03. 19:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kelet-ázsiai szigetországban szinte minden negyedik ember elmúlt már 65 éves és a gyorsan öregedő társadalom következménye, hogy évente egyre több idős ember él, illetve hal meg egyedül, és holttestüket néha csak napokkal később fedezik fel.

A tokiói Sinakava negyedben tavaly legalább 25 idős ember halt meg egyedül az otthonában. Idén augusztusban a körzet együttműködésbe kezdett a japán postával. A postások havonta egyszer felkeresik a 65 évesnél idősebb lakosokat, hogy üdvözlőlapokat adjanak át nekik.

A kísérleti kezdeményezés részeként a postások ellenőrzik, hogy minden rendben van-e az idősek háza táján, és ha valami szokatlant észlelnek, akkor értesítik a helyi önkormányzat egy speciális központját, amely szükség esetén felveszi a kapcsolatot a kórházzal és helyi szociális illetékesekkel.

Tavaly 4,6 millió idős ember élt egyedül Japánban. Az otthon meghalt öregek száma 61 százalékkal emelkedett 2003 és 2010 között – derült ki a fővárosban működő szociális jóléti és közegészségügyi hivatal adataiból.

A szakemberek szerint a probléma egyik oka, hogy a japánok kifejezetten ódzkodnak a mások életébe való beavatkozástól, még akkor is, ha a közvetlen szomszédjukról van szó, emiatt pedig az idősebb nemzedék tagjai néha napokig nem beszélnek senkivel. Egy másik ok az idősebbek iránti tisztelet hagyományának a fokozatos eltűnése, amely egyre növekvő elszigetelődést okoz.

Egy ingatlanügynök a megfizethető lakást – illetve bentlakó gyerekvigyázót – kereső anyukák és a megüresedett házaikba albérlőket kereső idősek összeköltöztetésének ötletével rukkolt elő. Egy másik cég pedig házhoz szállítja az ételeket azoknak az időseknek, akik már nem képesek egyedül bevásárolni vagy főzni maguknak. A kiszállítók egyúttal azt is ellenőrzik, hogy az ügyfelek jól vannak-e. A futáraink nem orvosok, de mindannyian kaptak elsősegélyképzést, amelyet „szerencsére még nem kellett élesben használniuk” – mondta a cég egyik munkatársa.

Japánban még ma is gyakran a kiszállítók – évente 5-6 alkalommal – az elsők, akik rátalálnak halott ügyfeleikre. „A japán társadalom egyik legnagyobb hibája, hogy nem nézünk egymásra, amikor sétálunk az utcán. Kezdenünk kell valamit a japánokban gyökeredző félelemmel a másokkal való kapcsolatteremtés kapcsán” – hangoztatta a szociális munkásként dolgozó Tomoko Inukaj.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.