Lurcher, a tolvajok fejedelme

Megvan benne minden, amire egy jó vadászkutyának szüksége van. Csak egyetlen dolog hiányzik: a kutyabőr. No persze nem a kültakaróra kell itt gondolni, azt nem nélkülözi, hanem a pedigrére. A lurcher ugyanis nem önálló, egységes fajta, hanem keverék vadászeb – de a javából!

Mirtse Áron
2011. 08. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy mondják, Britanniában az agarászat egykor az arisztokrácia kiváltsága volt. Ennek megfelelően nemes, fajtatiszta agarat nem tarthatott közember. Ez azonban nem vonatkozott a keverékekre. Aki a tilosban akart vadászni, annak különleges kutyára volt szüksége: legyen gyors, mint az agár, engedelmes, mint egy pásztorkutya, és kitartó, mit egy terrier. És máris megvan a lurcher receptje: az egyik szülő valamilyen agár (általában greyhound vagy deerhound), a másik pedig pásztorkutya (leggyakrabban border collie), esetleg retriever vagy pedig terrier. A lurcher tehát nem fajta, hanem kutyatípus, amelynek nevét az írországi vándorcigányok nyelvéből származtatják, és a jelentése „tolvaj”.
A lurcher tökéletes kutya volt az orvvadász számára: majdnem olyan gyors, mint az agár, de kevésbé sérülékeny, jobban bírja a terepet, és könnyen nevelhető, intelligens, gazdáját árnyékként követi, és még a portát (vagy az ekhós szekeret) is őrzi. A kétségtelen értékek végül is győzelmet arattak a kétes múlt fölött. A lurcher többé nem törvényen kívüli, tenyésztésével ma már legális klubok foglalkoznak. Népszerűvé vált Anglián, Skócián és Írországon kívül is, főként az Egyesült Államokban, nemcsak mint vadászeb, hanem sport- és családi kutyaként egyaránt. Ausztráliában ugyanakkor a két különböző agárfajta keresztezésével létrehozott, úgynevezett longdog tett szert nagy megbecsültségre, amikor a behurcolt üregi nyulakat sikerült a myxomatózis kórokozójával kipusztítani, de helyükbe a betegségre nem érzékeny, viszont sokkal gyorsabb mezei nyulak léptek.
A lurcher tehát nem véletlenszerűen létrejött, sétatéri „turmix”, hanem tudatos tenyésztői tevékenység eredménye. A hibridizáció, vagyis a különböző fajták keresztezése a mezőgazdaságban általánosan alkalmazott gyakorlat. Az első utódnemzedék egyesíti magában a két különböző szülő előnyös tulajdonságait, ám ezt a kedvező kombinációt nem örökítik tovább a következő generációkra, így a hibridekből nem lesz tenyészállat; a gyakorlati alkalmazásra szánt egyedeket mindig az eredeti, jól bevált párosításból állítják elő, nemritkán a kiindulási fajták díjnyertes egyedeit használva fel. Az egyes vadfajok vadászatára más és más keresztezést tartanak leginkább alkalmasnak. Mivel nem egységes fajta, természetesen a lurcher külleméről sem lehet általános leírást adni, de általában hosszú lábú, hegyes pofájú, többnyire borzas szőrű eb, amely nem a szépségével hódít, viszont egyformán megállja a helyét a mezőn és a kanapén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.