Már évtizedek óta bűnözők irányítják az utcákat

A rendőrség határozottabb fellépését sürgették szerdán a brit lapok, egyúttal azt feszegetik, hogy milyen társadalmi okai lehetnek a fosztogatásoknak.

MNO
2011. 08. 10. 12:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A The Independent szerint a történtek jelentik a brit kormány „Katrina-pontját”: ahogyan „az amerikai kormány nem jelent meg a gátakon”, amikor hurrikán sújtotta New Orleanst, úgy a brit kormánynak sem sikerült helyreállítania a „társadalmi gátakat”, amelyek megvédhették volna az embereket ettől az erőszaktól.

Ha lehet bármilyen kedvező eredménye az elmúlt napok eseményeinek, akkor az az lehet, hogy végre szembenézhetnek a társadalom legalsó rétegeinek problémáival – állapítja meg a napilap.

A The Guardian a gazdasági válság, a lehallgatási botrány és a zavargások kapcsán 2011-ről kijelentette: ez az az év, amikor „rájöttünk, hogy a vezetőink nem tudnak megvédeni minket”. Ennek fényében ironikus, hogy az év az arab tavasz biztató eseményeivel indult – idézi fel Jonathan Freedland írásában, majd hozzáteszi: úgy tűnik, időközben a már működő demokráciák „berozsdásodtak”.

A The Daily Telegraphban Philip Johnston így fogalmaz: „Hogy megértsük ezeknek a zavargásoknak az okait, el kell fogadnunk, hogy a rendőrség már évtizedekkel ezelőtt átengedte az utcák feletti irányítást a bűnözőknek.” A kormánynak elsődleges kötelessége, hogy fenntartsa a rendet és megvédje a magántulajdont – írja a kommentárban, kifejtve: ez áll az állam és a társadalom közötti szerződésben, amely azért köttetett, hogy az emberek ne a saját kezükbe vegyék a törvényeket. Az elmúlt napok eseményei azt mutatják, hogy ez a szerződés megbukott – véli a cikkben.

Szégyen, ami a brit városokban történt – írja a The Times. A kommentárban kiemelik: a rendőrségnek minden eszközt be kell vetnie, hogy elfojtsa az erőszakot. „Nagy-Britannia nem hagyhatja, hogy a huligánok és a tolvajok kizökkentsék mindennapi életéből” – mutat rá a lap. A Daily Mail és a The Sun fényképeket tett közzé néhány fosztogatóról, arra biztatva olvasóit, hogy ha felismerik őket, jelentsék a rendőrségnek.

A Daily Mail kommentárja szerint a 16 ezer rendőrt túl későn rendelték ki a londoni utcákra, addigra már rengeteg ember élete tönkrement. A zavargások és a gazdasági nehézségek próbára teszik a kormánykoalíciót – írta a lap hírmagyarázója. Fogalmazása szerint „őrültség több pénzt költeni nemzetközi segélyezésre – olyan harmadik világbeli országok segítésére, amelyek szégyenkeznének a héten tapasztalt erőszak láttán –, miközben csökkentenék a rendőrségre fordított kiadásokat”, hagyva, hogy a fosztogatók azt higgyék, következmények nélkül tombolhatnak az utcákon.

A The Sun a parlament csütörtöki rendkívüli ülésével kapcsolatban arra figyelmeztet, hogy konkrét cselekvésre van szükség. Törvényellenessé kellene tenni az álarcok viseletét az utcákon – javasolja a lap, hozzátéve: csökkenteni kellene a harmadik világ országainak támogatására fordított összegeket, és inkább a rendőrségre kellene több pénzt költeni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.