Nekik az NDK mást jelentett

A Der Tagesspiegel beszámol arról, miként próbálja megmagyarázni a Baloldali Párt elnökasszonya a berlini fal felhúzását. A Der Spiegel arról tudósít, hogy Berlin nehezen emészti meg a francia elnök eurómentő kampányhúzásait.

2011. 08. 12. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Der Tagesspiegel (tagesspiegel.de)

A baloldali berlini napilapban Matthias Meisner Lötzsch magyarázza a fal felépítését című cikkében tudósít a marxista történelemszemlélet továbbéléséről. Gesine Lötzschnél, aki a tartományi választási kampány alkalmából a helyi újságírókkal járja Mecklenburg-Előpomerániát, előkerült a berlini fal felépítésének kérdése. „Mielőtt valaki elítélné a fal felhúzását, előtte beszélni kell a német megosztottság okairól is. Ha a Baloldali Párt bocsánatot kért a fal felhúzásáért, akkor a CDU-nak nem kellene bocsánatot kérnie a német megosztottságért? Ez mind nehéz történelmi kérdés” – mondta Lötzsch, aki láthatóan szeretné lezárni a vitát. A berlini fal 50 évvel ezelőtti felépítése vesztes téma a Baloldali Párt számára. Az, hogy a mecklenburg-előpomerániai kongresszusukat napra pontosan az 50. évfordulón tartják, sok baloldali elvtársat idegesít. Tíz évvel ezelőtt az elődpárt, a PDS elnöksége úgy fogalmazott, hogy egyetlen eszme, egyetlen felsőbb cél sem teszi menthetővé a fal felépítésével kapcsolatos bűnöket. Az évfordulóra a Baloldali Párt történeti bizottsága megerősítette ezt a tízéves nyilatkozatot, amit egy dokumentumkötetben is megismételt. Lötzsch kiadóként és az előszó írójaként is részt vett a könyv létrejöttében, ahol olyan mondatok szerepelnek, hogy sokak számára az NDK mást jelentett az olyan jelszavak gyűjteményénél, mint az elnyomó állam, a berlini fal vagy a Stasi. Bennük az az állam pozitív emlékeket kelt. Egy keddi választási gyűlésen Rostock-Lichtenhagenben több hozzászóló szükségszerűnek nevezte a fal felhúzását, mert az megakadályozta a háborút. Lötzsch ott azt hangsúlyozta, hogy a falat keletről bontották le és csodának nevezte, hogy a határnyitás egyetlen lövés nélkül lezajlott. A menekülők lelövéséről, a fal által okozott szenvedésről, az áldozatokról egyetlen mondatot sem mondott.

Der Spiegel (spiegel.de)

A baloldali hamburgi hírmagazin Sarkozy akcionizmusa idegesíti a szövetségi kormányt című cikkében tudósít a párizsi és a berlini kormány eltérő válságkezelő stratégiáiról. Nicolas Sarkozy kedden válságtanácskozásra hívta Angela Merkelt. A párizsi találkozó nem spontán tácskozás, hanem már régóta tervezett egyeztetés, azonban ahogy Franciaország meghatározza az időpontokat, az fejcsóválást vált ki Berlinben. A német kancellár szeretné megőrizni nyugalmát és szuverén egyén benyomását kelteni, ebbe a koncepcióba nem illik bele Sarkozy akcionizmusa. Ellentétben a francia elnökkel – aki még kormánya tagjait is visszarendelte –, a német kancellár a tőzsdei hullámvasút ellenére nem szakította meg a szabadságát, ennek is jelzésértéke van. Figyelemreméltó, hogy a franciáknak jobban tetszik Merkel kancellár nyugodt politikája, mint a nagy felhajtásokkal cselekvő elnöké. Apró vigasz Sarkozy számára, hogy léteznek olyan szereplők, akikben még kevésbé bíznak a franciák. A legkisebb támogatottsággal a tőzsdei alkuszok (6 százalék) és a minősítő intézetek rendelkeznek. A megkérdezettek 80 százaléka abból indult ki, hogy a pénzügyi problémák kihatással lesznek Franciaországra. Kétharmaduk attól tart, hogy személyes helyzetét is érinteni fogja a válság. A válaszadók fele szerint sem Sarkozy, sem leendő szocialista kihívója nem képes az ország adósságproblémáit kezelni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.