Pezsgett a víz, záporoztak a magyar érmek + Videó

24 fős magyar válogatottért szoríthatott egy héten át a hazai közönség a hódmezővásárhelyi uszonyos- és búvárúszó világbajnokságon. Versenyzőink végül várakozáson felül teljesítettek, két arany-, egy ezüst- és négy bronzéremmel zárták a világversenyt.

Kollár Krisztián
2011. 08. 08. 13:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 16. uszonyos és búvárúszó világbajnokság megnyitóját az első versenynap végén, múlt szombaton tartották meg a hódmezővásárhelyi Kossuth téren, amelyen a város első embere, Lázár János országgyűlési képviselő (Fidesz) mellett Achile Ferrero, a Búvár Világszövetség (CAMS) elnöke, Nyíri Iván, a Magyar Búvár Szövetség elnöke, CMAS-alelnök és Gémesi György, a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) elnöke – aki egyben a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke is – vett részt.



Nemzeti csapatunkat a férfiak mezőnyében tizenegy versenyző, míg a nőknél tizenhárman képviselték a július 30. és augusztus 6. között megrendezett vb-n, amelyre minden korábbinál több, összesen 31 ország közel 350 versenyzője nevezett. Külön érdekesség, hogy a líbiai delegáció a Kadhafi ezredes által meghonosított tiszta zöld lobogó helyett a régi, vörös-fekete-zöldet hozta Magyarországra. Hisam Buveddin, a líbiai búvárúszó-szövetség alelnöke a Magyar Nemzetnek korábban úgy nyilatkozott, hogy azért érkeztek hazánkba, hogy „úszóik felemelhessék a régi zászlót”. Mint fogalmazott, Líbia egységes, csak arra vár, hogy a diktátor végre távozzon.

Álom – rémálom

Az első versenynapon 800 méteres búvárúszásban két versenyzőnk állhatott a dobogóra, Kanyó Dénes ezüstöt, Vilhelm Szilárd pedig bronzérmet nyert. Ezt követően másnap (vasárnap) elsőként női győzelmeknek örülhettek a magyar szurkolók, Senánszky Petra szenzációs világcsúccsal nyerte a 200 m-es uszonyos gyorsúszást. A magyar hölgy saját, a két héttel ezelőtti, az ifjúsági Európa-bajnokságon elért eredményét döntötte meg. Ugyanebben a számban Stier Lilla is remekelt, ő a harmadik helyen ért célba. A férfiaknál Kanyó Dénes ezüst-, Szenes Mátyás pedig bronzérmet szerzett, előbbi versenyzőnk 800 m-es búvárúszásban, utóbbi pedig 50 m-es uszonyos gyorsúszásban.

A hétfői, harmadik versenynap meglehetősen izgalmasra sikeredett: Kanyó Dénes fantasztikus világcsúccsal nyerte a 400 méteres búvárúszás számot, azonban egy „technikai hiba” miatt diszkvalifikálták a versenyből. A kizárás ellen a magyar csapat óvást nyújtott be, amelyet végül a bírák elfogadtak, így mégis Kanyó állhatott a dobogó tetejére.

Emléktábla a legjobbaknak

A negyedik napon ismét Senánszky Petra bizonyította tehetségét, a magyar világklasszis 100 méteres uszonyos gyorsúszásban az előkelő harmadik helyet szerezte meg. A keddi nap másik érdekessége, hogy a Fukusimából érkezett japán diákokat, akik két hetet töltöttek Hódmezővásárhelyen, a Magyar Búvár Szakszövetség elnöke köszöntötte és egy-egy vb-kabalával ajándékozta meg.

A szerdai, ötödik nap egy emléktábla felavatásával kezdődött a Gyarmati Dezső Sportuszodában, amely a vb első külföldi és az első magyar versenyző által elért világcsúcsot örökíti meg. A ceremónián Senánszky Petra és a kínai Liu Liao társaságában Fekete Ferenc, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának Spottanácsnoka leplezte le az emléktáblát. Sajnálatos módon aznap nem termett újabb magyar érem. A csütörtöki naptól szombatig a nyíltvízi versenyszámok miatt a vb „átköltözött” a Maty-érre, az augusztus 17-én induló kajak-kenu vilgábajnokság színhelyére, ahol már csak a vendég országok búvársportolóinak termett babér a három nap alatt.

A „leggyorsabb” vb

A vb összességében rendkívül jól sikerült: Nyíri Iván, a Magyar Búvár Szakszövetség elnöke mind a rendezésről, mind pedig a magyar csapat teljesítményéről elismerően szólt. A Búvár Világszövetség elnöke, Achille Ferrero is csak méltatni tudta a világbajnokságot. Szerinte minden idők egyik legsikeresebb versenyeként vonul be a CMAS történetébe a hódmezővásárhelyi esemény. A futamok során összesen 17 világcsúcs született, ez példátlan a világversenyek eddigi történetében. A világverseny érdekessége volt, hogy az érdeklődők angol nyelven kommentált élő adásban kísérhették figyelemmel folyamatosan az eseményeket a CMAS világhálós oldalán.

(Forrás: MBSZ, cmas.org, Magyar Nemzet, MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.