Ronaldo lábbal jobb volt

Hollandia, Törökország, Magyarország, Románia, Észtország, Andorra – az előzetes erősorrend szerinti kalapok alapján felsorolva így néz ki a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőinek D jelű hatosa. Csak idézhetjük Egervári Sándor szövetségi kapitányt: nem ez álmaink csoportja. Az öreg kontinensről 53 válogatott célozza meg a 13 továbbjutó helyet, ezek valamelyikének eléréséhez mindenképpen bravúr kell.

Deák Zsigmond
2011. 08. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Rio de Janeiró-i sorsolás kapcsán elsőre leszögezhetjük: az idén visszavonult, és pocakja alapján lassan a kilencedik hónapba lépő Ronaldo lábbal jobb, mint kézzel. A kifejezetten gyengének mondható E és G csoport tagjai (lásd keretben) nyilván másképpen gondolják, de mi, magyarok nem örülhetünk felhőtlenül annak, hogy a Fenomén válogatottunk mellé húzta a vb-ezüstérmes, idén Eb-selejtezőn két verést ránk mérő Hollandiát, a hazai pályán nem csak nekünk félelmetes Törökországot és a történelmi okok miatt is ősi riválisnak mondható Romániát. Reményeink szerint Észtországgal – bár tavaly ősszel Belgrádban megtréfálta Szerbiát – és Andorrával érdemben kevésbé kell majd számolnunk.
Egervári Sándor szövetségi kapitány így foglalta össze az érzéseit: „Azt nem mondhatjuk, hogy álomcsoport a miénk, de úgy érzem, kerülhettünk volna roszszabba is, ha például megkapjuk a spanyolokat vagy a franciákat. A csoportból Hollandia a legesélyesebb az első hely megszerzésére, a másodikért viszont nagy verseny lesz a török, a román és a magyar válogatott között. Először az Európa-bajnoki selejtezőket szeretnénk sikerrel zárni, de a barátságos mérkőzéseket már a vb-felkészülés jegyében kötjük le. Beszéltünk Lothar Matthäusszal, ő jelezte, hogy Bulgária szívesen játszana ellenünk, a román és a török válogatott elleni felkészülést is jól szolgálná ez a találkozó. Egyelőre az időpont-egyeztetés a legfontosabb feladat a vb-selejtezők kapcsán. Meginvitáltuk a riválisokat Budapestre, úgy tűnik, mi leszünk az egyeztetés házigazdái.”
Korrekt, kerek nyilatkozat, igaz, az nincs benne, hogy a szakvezető tavaly nyári kinevezésekor már megcélozta a kijutást a 2014-es vb-re, bár hozzátette, sok minden függ a sorsolástól. Nos, a magyar gárda jelenleg 47. a világranglistán, ahol a hollandok a 2., a törökök a 24., a románok az 53., az észtek a 79., az andorraiak pedig az utolsó, 203. helyen állnak. Utóbbiakkal még sosem találkoztunk saját kontinensünkről, ha majd igen, már csak három „ismeretlen” marad a jelenlegi UEFA-tagok közül: a független Szerbia, Kazahsztán és a Feröer-szigetek. Hollandia március végén Eb-selejtezőn 4-0-ra, majd
5-3-ra páholta el a mieinket, ellene hetes nyeretlenségi szériát „mutathatunk fel”. A törökökkel szemben a legutóbbi, 2007. szeptemberi 0-3 nem esett jól, itt négyes nyeretlenségi és hármas vereségsorozat jut nekünk. A románok a mumusaink (hetes nyeretlenségi, ötös vereségszéria, öt mérkőzés óta rúgott gól nélkül), nem ártana ezen javítani, ezek után az észtek elleni 2004 végi 5-0 üdítően hat.
Végigtekintve az európai selejtezőcsoportokon, pikáns lesz a horvát–szerb, illetve a spanyol–francia párharc, ha pedig az E vagy G jelű hatosba kerülünk, most reális reményeket dédelgethetnénk. Tovább tágítva a horizontot, valaha volt legtöbb, összesen 203 válogatott küzd a selejtezők során; ahhoz képest, hogy az első vb-re bő nyolc évtizede alig bírtak 13 gárdát összefogdosni, szembetűnő a fejlődés. Összesen 32 alakulat szerepel majd Brazíliában, az egyetlen biztos résztvevő a rendező házigazda. A fennmaradó 31 helyért hat kontinens együttesei harcolnak majd a hivatalosan 2012. szeptember 7-én rajtoló selejtezők során. Európában 53 gárda közül kerül ki az a 13, amely ott lehet a brazíliai vb-n. A nyolc hatcsapatos és egy ötcsapatos selejtezőcsoport győztesei egyenes ágon kijutnak, a fennmaradó négy helyért a nyolc legjobb második oda-vissza vágót játszik. Afrikában 52 nemzeti csapat vesz részt a sorozatban, két forduló után a tíz legjobb pótselejtez az öt pozícióért. Ázsiában már megkezdődött a selejtező, összesen 43 ország harcol a 4,5 helyért, a bonyolult sorozat végén egy gárda az Óceániából idekerült gárdával küzd meg a vb-szereplésért. Észak- és Közép-Amerikában, valamint a karibi térségben 35 csapat versenyez 3,5 helyért, a végén a dél-amerikai csoport ötödikjével kell valakinek összecsapnia.

Európai csoportbeosztás. A csoport: Horvátország, Szerbia, Belgium, Skócia, Macedónia, Wales. B csoport: Olaszország, Dánia, Csehország, Bulgária, Örményország, Málta. C csoport: Németország, Svédország, Írország, Ausztria, Feröer-szigetek, Kazahsztán. D csoport: Hollandia, Törökország, MAGYARORSZÁG, Románia, Észtország, Andorra. E csoport: Norvégia, Szlovénia, Svájc, Albánia, Ciprus, Izland. F csoport: Portugália, Oroszország, Izrael, Észak-Írország, Azerbajdzsán, Luxemburg. G csoport: Görögország, Szlovákia, Bosznia-Hercegovina, Litvánia, Lettország, Liechtenstein. H csoport: Anglia, Montenegró, Ukrajna, Lengyelország, Moldova, San Marino. I csoport: Spanyolország, Franciaország, Fehéroroszország, Grúzia, Finnország.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.