Tovább javul a Balaton vízminősége

Az első közbeszerzési eljárások meghirdetésével elindult a több évtizede tervezett, és négy éve előkészítés alatt álló Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer második ütemének megvalósítása – mondta Korcsog Attila, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság megbízásából a projekt előkészítését végző konzorcium vezető cége, az Aquaprofit Zrt. projektfelelőse hétfőn.

MNO
2011. 08. 15. 13:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiemelt projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósulhat meg bruttó 6,147 milliárd forint bekerülési költséggel, a tervek szerint 2014-ig. Az uniós támogatási szerződést már tavaly aláírták, azóta az érintett területek állami kezelőitől szükséges hozzájárulások beszerzése zajlott.

A szakember kifejtette, a Kis-Balatonnál egyedülálló vízvédelmi beruházás készül, amelynek eredményeképpen jelentősen csökken a Balaton tápanyagterhelése, javul a tó vízminősége, és biztosított lesz a kiemelkedő természetvédelmi jelentőséggel bíró Kis-Balaton ökológiai vízigénye. A rugalmas vízkormányzási rendszer megépítésével árvízvédelmi szempontból is biztonságosabbá válik a térség.

A kis-balatoni vízvédelmi rendszer megépítése már az 1970-es évektől szerepelt a tervek között, de csak 1979-ben, amikor tragikusan lerontotta a Balaton vízminőségét az eutrofizáció (a növények elszaporodása), akkor döntöttek a megvalósításáról, hogy ezzel drasztikusan csökkentsék a Balaton tápanyagterhelését. A beruházás első üteme, a Felső Tározó (Hídvégi-tó) 1985 tavaszán kezdett üzemelni. A nagyobb Alsó Tározó (Fenéki-tó) építése 1984-ben kezdődött, majd pénzügyi okokból elakadt. Ekkor a Balaton vízminőségének védelme érdekében a leendő második fejlesztési ütem területén elárasztottak egy 16 négyzetkilométernyi területet, az Ingói-berket.

A különböző okokból évtizedek óta halogatott beruházás megvalósítása most megkezdődhet. Ennek során az Ingói-berek kikerül a víz fő áramlási irányából, így a természetes vízjárást követő vízszint kedvezően fog hatni az ott kialakult élővilágra – mondta Korcsog Attila. Hozzátette: az eredeti koncepció annyiban változott, hogy a vízminőség-védelem mellett kiemelt cél a természetvédelmi érdekekhez alkalmazkodó üzemeltetés is.

A Kis-Balaton ökológiai vízigényének biztosítását segíti majd egy korszerűsített monitoringrendszer. Erre azért van szükség, mert a vízminőséget jellemző paraméterek folyamatos figyelésével és az adatok feldolgozásával gyorsabban lehet beavatkozni a vízvédelmi rendszer működésébe. A tervben két „hallépcső” is szerepel, amelyek lehetővé teszik, hogy a vonuló halak az ívási időszakban a vízállástól függetlenül feljussanak a Balatonból a Kis-Balatonba, majd onnan az alsó Zala-völgybe.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.