„Túlélte Hitler bombáit is, de a tömeg tombolását már nem”

Fiatalok ismét összecsaptak a rendőrökkel kedden éjjel több brit város utcáin, de a főváros, London, a többezres rendőrségi erősítésnek köszönhetően nyugodt maradt. A Le Figaro című párizsi lap szerdai számában a hat évvel ezelőtti franciaországi zavargásokhoz hasonlította a brit városokban, a hét vége óta zajló eseményeket.<br /><a href="http://www.mno.hu/portal/802600" target="_blank"><strong><br />• Az éjszaka folyamán is folytatódtak a lázongások + Képek</strong></a>

MNO
2011. 08. 10. 9:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zavargások voltak szerdára virradóra Manchesterben, Birminghamben, Salfordban, Liverpoolban és Nottinghamben is. Manchesterben és Salfordban fiatalok százai csaptak össze a rohamrendőrökkel, miközben boltokat fosztottak ki és autókat gyújtottak fel. Birminghamben, Wolverhamptonban és West Bromwichban ugyancsak gépkocsikat gyújtottak fel. Nottinghamben a randalírozók megtámadtak egy rendőrőrsöt.

Birminghamben a rendőrség gyilkosság miatt nyomoz, miután egy ember az éjjel halálra gázolt három gyalogost, majd elhajtott. Hajnalban megtalálták a gépkocsit, amellyel elütötték az áldozatokat – három muszlim férfit –, és letartóztatták a gázolás gyanúsítottját. Még nem tudni, hogy az eset összefüggésben áll-e a zavargásokkal. Szemtanúk szerint a három muzulmán férfi nem sokkal korábban jött ki egy mecsetből. Ketten közülük még éjjel belehaltak sérüléseikbe a kórházban, a harmadik áldozat reggel vesztette életét. A városban eddig 109 embert vettek őrizetbe a fosztogatások miatt.

Londonban ugyanakkor viszonylagos nyugalomban telt az éjjel, miután a korábbi 6 ezerrel szemben 16 ezer rendőrt vezényeltek a főváros utcáira. A kormány közlése szerint addig marad ennyi rendőr az utcákon, „amíg szükséges”. A fővárosban már csaknem eléri a 770-et az őrizetbe vettek száma. A rendőrség egy 21 éves férfi ellen egy croydoni bútorüzlet felgyújtása kapcsán emelt vádat. A dél-londoni városrészben hétfőn kigyulladt épület az elmúlt napokban gyakran szerepelt a híradásokban. „A bútoráruház öt generáció óta a Reeves család tulajdonában állt. Túlélte a gazdasági világválságot és Hitler bombáit is, de a gyújtogató tömeg tombolását már nem” – írta szerdai számában a The Daily Mail.

Egy 19 éves fiatal nőt azért vettek őrizetbe, mert egy közösségi weboldalon a zavargásokban való részvételre buzdított. Kedden a korábbi terveknek megfelelően a városban látogatást tett a nemzetközi olimpiai bizottság, hogy felmérje az előkészületeket a jövőre megrendezendő olimpiai játékokra. A szervezők szerint a zavargások nincsenek hatással a munkájukra. David Cameron kormányfő szerda délelőtt ismét egyeztet a belügyminiszterrel és rendőrségi vezetőkkel, csütörtökön pedig rendkívüli ülést tart a parlament.

Akárcsak hat éve Franciaországban

Az angliai városok utcáin dúló erőszak ugyanazokra a jelenségekre adott válasz, amelyek hat éve a franciaországi nagyvárosok külvárosaiban is megfigyelhetők voltak, és amelyek miatt „akkor minden irányból bírálták a francia integrációs modellt” – írta a tekintélyes konzervatív újság.

A Le Figaro idézte Alain Bauer francia kriminológus professzort, aki elmondta, a gettósodás és az elszegényedés a külvárosi lázadások két fő táptalaja. A szakértő rámutatott: a 2005-ös franciaországi eseményekhez hasonló volt a nagy-britanniai zavargásokat kiváltó szikra is; egy rendőri hiba, amely egy külvárosi fiatal halálát okozta. Ha ezután a „maszatolás„ gyanúja merül föl (a hatóságokkal szemben), az az igazságtalanság érzését váltja ki, amely azután táplálni fogja a bosszút és a lázadást – mondta. A különböző származású randalírozók egyesítik erőiket egy közös és jól azonosítható ellenséggel, az állam képviselőivel szemben – tette hozzá a szakember.

Az internetes közösségi oldalak és a mobiltelefonok meggyorsítják a felkelés terjedését; lehetővé teszik, hogy a randalírozók kis csoportokba szerveződjenek, akcióba lendüljenek és időben visszavonuljanak – fejtette ki a Le Figaro című párizsi lapnak adott interjúban Alain Bauer kriminológus professzor.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.