Újabb segítőprogram indul tartósan munkanélküliek számára

Az Európai Unió több mint 75 millió forintos pályázati támogatásával 120 tartós munkanélkülinek szervez újabb segítőprogramot a Nyírségben a nyíregyházi Regionális Érdekvédelmi Alapítvány – jelentették be a szervezők pénteken Nyíregyházán, sajtótájékoztatón.

MNO
2011. 08. 05. 16:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szegedi Sándor, az alapítvány projektvezetője elmondta: a Dolgozzunk újra együtt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elnevezésű program a halmozottan hátrányos helyzetű munkanélkülieket támogatja Nyíregyháza, Nyírbátor és Nagykálló térségében.

A programba azokat az álláskeresőket vonták be, akik legalább már öt éve nem voltak foglalkoztatva, s alacsony a képzettségük, vagy nem rendelkeznek piacképes szakmával. A kiválasztott 120 résztvevő között roma származásúak és fogyatékkal élők is vannak.

A 2012. október 31-ig tartó projekt során az érintettek szakemberektől, így fejlesztő pedagógusoktól, munkaügyi szakértőktől, szociális munkásoktól, sőt pszichológusoktól is kaphatnak támogatást a munkaerő-piaci integrációjukhoz.

Továbbá bővíthetik alapismereteiket, szakmát vagy új, az elhelyezkedést a korábbitól jobban segítő végzettséget szerezhetnek, valamint támogatják szociális helyzetük javítását is.

A tréningek, tanfolyamok idejére napi 2000 forint támogatásban részesülnek, míg a szakképzésen részt vevők egyszeri támogatási összege plusz 200 ezer forint.

Az alapítvány segíti a programba bevontak munkába állását is álláskereséssel, s legalább 80 százalékukat szeretné elhelyezni 2012 végéig.

Korábbi hasonló projektjük az idén március 31-én fejeződött be. Az EU közel 80 millió forintos támogatásával 64 tartós munkanélkülit és 37 úgynevezett inaktív embert vezettek vissza a munkaerőpiacra, akik közül 38 volt roma származású, 7 pedig fogyatékkal élő.

A projekt során a szakképzettséggel nem rendelkezők közül 23-an vizsgáztak sikeresen, hegesztő, bolti eladó, óvodai dajka, gyermek és ifjúsági felügyelő, szociális asszisztens, gondozó-ápoló, valamint biztonsági őr végzettséget szereztek. A támogatottak nagy többsége azóta is dolgozik, tartósan kapott állást a különböző cégeknél, intézményeknél – mondta Szegedi Sándor.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.