Az új választási törvény nem épülhet a megkülönböztetésre

Balogh Csaba pozsonyi magyar nagykövet szerint a készülő választási törvénynek nem lenne szabad megkülönböztetnie a magyarországi és a határon túli magyar állampolgárokat. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/810685" target="_blank"><strong>• Hiába bírálnak a szlovákok, ők se csinálták máshogy</strong></a>

MNO
2011. 09. 19. 18:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A diplomata, aki hétfőn adta át megbízólevelét Ivan Gasparovics szlovák köztársasági elnöknek, majd ellátogatott a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) székházába, sajtóértekezletén jelezte: egyelőre nem tudja megmondani, hogy miként lesz mindez kifejtve a készülő választási törvényben.

„Mi lesz a választási törvény tartalma, azt pontosan még nem tudni. Nem tudom megmondani, hogy passzív és aktív választójogot is kapnak-e azok a magyar állampolgárok, akik nem rendelkeznek tartós magyarországi lakhellyel” – jelentette ki Balogh.

Rámutatott: a választási törvény módosítására mindenképpen szükség van. Egyrészt azért, mert megnőtt azon magyar állampolgárok száma, akik nem rendelkeznek tartós magyarországi lakhellyel, másrészt azért, mert a Fidesz–KDNP-koalíció megígérte, hogy 200 főre csökkenti a parlamenti képviselők számát. A nagykövetnek meggyőződése, hogy a határon túli magyar állampolgároknak jár a választójog, ahogy választójoguk van a külföldi szlovákoknak is. A kérdésről a magyar fél kész tárgyalni a szlovákokkal.

A diplomata elmondta: a magyar fél nem haragszik a bírálatok miatt. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy amikor Szlovákia, Franciaország vagy Ukrajna módosította választási, illetve állampolgársági törvényét, szintén nem kérte ki Magyarország véleményét. Leszögezte: Magyarország a választójogi és az állampolgársági törvény módosításakor figyelembe veszi a nemzetközi jogi normákat, de szuverén módon hozza meg döntéseit.

A szlovákiai magyarokkal kapcsolatban a nagykövet úgy vélekedett: követeléseik nem túlzottak, hanem normálisak, s a szlovák kormánynak tudomásul kellene vennie: bár a magyarok kötődnek Magyarországhoz, Szlovákia lojális állampolgárai, akik azt szeretnék, hogy a politika hagyja őket békében. Megjegyezte: a szlovákiai magyar közösség helyzetét akkor lehet majd rendezettnek tekinteni, ha a szlovák parlament már nem érzi szükségét annak, hogy szinte minden ülésén a szlovákiai magyarság kérdéseivel foglalkozzon.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.