Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Pionír szerepben a Mennyei Palota

Egy Hosszú Menetelés–2F hordozórakétával helyi idő szerint csütörtökön este elindították Kína első ember nélküli űrállomásmodulját, a Tienkung–1-est, magyarul a Mennyei Palotát – jelentette a kínai média az északnyugat-kínai Csiucsüen űrközpontból.

MNO
2011. 09. 30. 4:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az indítást nagy várakozás előzte meg, arra hosszas előkészületek után két nappal az ország nemzeti ünnepe, a Kínai Népköztársaság kikiáltásának 62. évfordulója előtt kerítettek sort. Ezzel megkezdődött annak a hosszú távú programnak a megvalósítása, amelynek célja, hogy a kelet-ázsiai ország 2020-ig saját fejlesztésű űrállomást építsen ki.

Az indítást követő tízedik percben a Tienkung levált a hordozóeszközről, és Föld körüli pályára állt, majd kinyitotta két napelemtábláját. A tervek szerint a modulon elsőként – még az idén novemberben – a Sencsou–8 űrhajó fog kikötni, ami a kínai űrhajózás történetének első dokkolási művelete lesz. Az elkövetkező két évben újabb dokkolásokat hajtanak végre Sencsou–9-es és 10-es űrhajókkal, várhatóan ez utóbbi űreszköz már embert is szállít.

A Tienkung–1 egyelőre kísérleti modul, a tervek szerint a későbbi űrállomásnak már nem lesz a részeleme. A modullal a megközelítési és dokkolási műveleteket gyakorolják. Küldetésének időtartamát két évre tervezték. Augusztusban a Hosszú Menetelés–2C rakétával sikertelenül próbáltak meg pályára állítani egy műholdat, s emiatt – biztonsági okokból – átütemezték az első kínai kísérleti űrállomásmodul indítását. Időközben a hordozórakétán több mint 170 változtatást végeztek el.

Az űrtechnika fejlesztésével Kína alapvető szándéka az űrben található források feltárása és azok hasznosítása az emberiség javára – fogalmazott Csou Csien-ping, a kínai űrprogram vezetője, aki azt is közölte, hogy szándékaik szerint a kínai űrállomás nemzetközi platformot kíván majd nyújtani a további kutatásokhoz, alkalmazásokhoz.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.