Csak exportcikk a nyúlhús

Virághalmy Sarolta
2000. 08. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar ember alig eszik nyúlhúst. Legalábbis ezt bizonyítják a hivatalos adatok, amelyek szerint hazánkban az egy főre jutó éves nyúlhúsfogyasztás nulla. Valójában azonban az, hogy mennyi hús kerül nálunk az asztalra, alig mérhető, hiszen a háztájiban megtermelt mennyiség igen kis hányada jelenik csak meg a hazai piacon. Az ágazat paradox helyzetét mégsem ez a tény, hanem az adja, hogy mialatt a nyúl nem „jön divatba”, exportja és kutatása a világban nagyhatalommá tette hazánkat.A hazai kutatók évek óta tartó sikersorozatára az utóbbi hetekben az tette fel a koronát, hogy magyar kutató személyében választott új alelnököt legutóbbi ülésén a WRSA, a Nyúltenyésztési Tudományos Világszövetség. A kinevezésre a szövetség napokban befejeződött, hetedik világkongresszusán, Spanyolországban került sor. A négyévente megrendezett tudományos találkozóról, amelyen 85 országból 550 tudós vett részt, a nemrég hazatért magyar küldöttség az alelnöki címen kívül a legjobb előadásért járó díjat is elhozta.A konferencián szereplő magyar kutatási eredmények döntő többsége a Kaposvári Egyetem Állattudományi Karának kisállattenyésztési tanszékén született. Az ágazat helyzetéről és a nyolc éve saját húsnyúlfajtát is kitenyésztő kaposvári tudóscsoport munkájáról Szendrő Zsolt, a világszövetség új alelnöke és a tanszék vezetője mint a kutatásban és a termelésben is kompetens szakember beszélt. Elmondta: hazánk a világ nyúlhústermelői között sokáig a huszadik, exportőrként pedig a második helyet foglalta el. Mára azonban utóbbiban a harmadik helyre csúsztunk, éves exportunk 7-8 millió darab nyúl, 20 ezer tonna összsúlyban. A megtermelt mennyiségen belül nő a vágott és a darabolt hús aránya, az élőállatexport viszont minimálisra csökkent. A kutató hozzátette: az FVM idei tenyészállat-vásárlási támogatásának köszönhetően úgy tűnik, megállt az állománycsökkenés, a hazai nyúlhústermelést és -fogyasztást további módokon kellene ösztönözni.Szendrő Zsolt a hazai kutatás és gyakorlat kapcsolatáról elmondta: a Kaposvári Egyetemen kitenyésztett speciális húsnyúlfajta, a Pannon Fehér az egész országban elterjedt, mára nemcsak a nagyobb, de a kistenyészetekben is tartják. Az utóbbi években azonban a hazánkba tömegesen érkező hibridek kiszorítják a hazai fajtákat a piacról. Ezek a hibrid tenyészállatok komoly konkurenciát jelentenek nekünk, ráadásul egy önálló fajta fenntartása lényegesen drágább, mint a hibrid-előállítás. Ennek ellenére négy szaporító telepük is működik az ország különböző pontjain.Fejes Jánosné, a Nyúl Terméktanács elnöke lapunknak elmondta, időközben államilag elismert fajta lett a Juráskó Kft. által kitenyésztett Debreceni Fehér is. A két magyar nyúlfajta mellett a három forgalomban lévő hibridre is érvényes az FVM idei kétezer forintos támogatása, amelyet a termelésbe állított anyák után lehet igénybe venni. Az elnöknő rámutatott arra is, hogy a nyúlágazat átalakulóban van, felfutóban vannak az üzemi nyulászatok. Ma már fele-fele arányban tartanak nyulat nagyüzemben és háztájiban. A korábbi megoszlás három és 97 százalék volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.