időjárás 27°C Konstantin 2022. május 21.
logo

Jövőre startol az Andrássy egyetem

Hanczár János
2001.09.09. 23:00

Magyarországon 2002 szeptemberében megnyílik a német nyelvű egyetem – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az ausztriai Melkben, az osztrák, a baden-württembergi és a bajor miniszterelnök részvételével a múlt hét szerdán tartott második Kis-Duna menti csúcstalálkozó utáni sajtóértekezleten. Ugyanezen a napon Pálinkás József oktatási miniszter a magyar fővárosban fogadta Erwin Huber bajor államminisztert, akivel többek között az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemről folytatott megbeszélést.

Erwin Huber államminiszter bevezetőjében hangsúlyozta azt a felismerést, hogy az oktatás minősége rendkívüli hatással van az egyes országok versenyképességére. Ebben az összefüggésben különös jelentőséget nyer az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem létrehozása – tette hozzá.
A magyar kormány 2001 áprilisában hozott határozatával megnyitotta az utat az Andrássy egyetem létrehozása előtt, amely a közép-európai térséget jól ismerő szakemberek képzésével hozzájárul a régió Európához való csatlakozásának folyamatához – emelte ki a magyar oktatási miniszter, aki úgy véli, hogy mindez tovább erősíti Magyarország gazdasági, politikai, kulturális kapcsolatát Németországgal és a német nyelvterületekkel.
Az egyetemen – a minisztérium elképzeléseivel összhangban – kétéves posztgraduális szakirányú továbbképzés keretében oktatnak majd. Három szakirány lesz: az összehasonlító állam- és jogtudományok, Közép-Európa-tanulmányok és a nemzetközi kapcsolatok.
Az oktatók többségét azok a magyar és német nyelvterületről érkező professzorok, valamint gyakorlati szakemberek alkotják, akik rangos egyetemeken kutató és oktató tevékenységük magas színvonalát már bizonyították, ugyanakkor birtokolják a vezetői munkához szükséges tudást, amely lehetővé teszi számukra, hogy tapasztalataikat megfelelő módon a következő nemzedéknek is átadják – emelte ki Pálinkás József.
Az Oktatási Minisztérium tervei szerint évente 75 hallgató vehet részt a képzésben. A hallgatók egyenlő arányban érkeznének Magyarországról, más közép- és kelet-európai országokból, valamint a német ajkú országokból. Az Andrássy egyetem Budapest központjában, a Magyar Nemzeti Múzeum mellett álló, egykori Festetics-palotában kapott helyet. A palota reprezentatív épülete műemléki védelem alatt áll. Az 1862-ben készült épület az egykori Diéta közelségében, Pest város hagyományos közéleti központjának számító, a magyar arisztokrácia által kiépített palotasoron található. A 1,5 milliárd forintos beruházás ütemét az igényes múlt századi kivitelezés építészeti sajátosságainak megfelelő alapos restaurátori előkészítő munka is befolyásolja.
Az ünnepélyes megnyitón – amely várhatóan 2002 márciusában lesz – részt vesz Edmund Stoiber bajor miniszterelnök is – mondta el Pálinkás József oktatási miniszter. Az egyetem, amely a magyar és a bajor miniszterelnök kezdeményezésére jön létre, a jövő szeptemberben kezdi meg működését.