Kötelező a telitalálat

Luxor városát Egyiptomban egy alkalommal a Szerencsejáték Rt.-nek dolgozó reklámügynökség vezetője személyesen is megtekintette. Az ottani hangulat hatására pattant ki a fejéből az ötlet: mi lenne, ha az új számsorsjáték a Luxor elnevezést kapná a tervezőktől?

2001. 09. 20. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Luxor-játék sorsolásához látványos tévéshow is kapcsolódik, amely, szintén az egyiptomi hangulatot idézve, versenyezteti a fogadók egy részét. A Szerencsejáték Rt.-nek régi terve, hogy egy külföldön és a játékszalonokban már bevált, új típusú játékot indítson el, amelyet szórakoztató show színesít. Idén megszületett az elhatározás, szeptemberben elkezdődhet az új játék, amely az egyiptomi Luxor városáról kapta a nevét.
A Luxor-játékban érdemes lesz részt venni, hiszen számos újdonságot vonultatnak fel a szervezők. A tévéműsorban például a nyereményre pályázók egy része izgalmas vetélkedőkön teheti próbára a szerencséjét, de ami még fontosabb, a tévéshow-ban egyedülálló módon minden héten addig sorsolnak, amíg el nem jutnak legalább egy telitalálatig. Hétről hétre lesz tehát főnyeremény, így minden héten milliókat vihet haza az a játékos, aki a legszerencsésebb. A játék érdekessége, hogy nemcsak számokat kell eltalálni a résztvevőknek, hanem különböző geometrikus ábrákat is. Ez jóval érdekesebbé teszi a sorsolást, és kibővíti a nyertesek körét. Az izgalmakat fokozza, hogy egy szelvénnyel több nyereményt is el lehet érni. Erre az utolsó szám kihúzásáig megmarad az esély.
A játékosoknak húsz számot választhatnak egy egytől hetvenötig terjedő számhalmazból. Ezekből a számítógépes terminál egy ötször ötös mátrixot alkot. Mielőtt bárki számtani buktatókat keresne a sorsolási rendszer mögött, fontos megjegyezni, hogy az általunk megjelölt húsz szám mellé a lottózókban található terminál öt bónuszmezőt is ad, amelyeket véletlenszerűen helyez el a huszonöt mezőt tartalmazó négyzetrácsunkban. Ezekben a mezőkben a bónuszt – a játék stílusának és elnevezésének megfelelően – az egyiptomiak istenként tisztelt és nagy becsben tartott szent állata, a szkarabeusz rajza jelöli az átvételi igazoláson. A szkarabeusz egyébként a játék logójának és a tévéshow díszleteinek is meghatározó szimbóluma lett.
A játék szabályai – az első olvasatra kissé bonyolultnak tűnő leírás ellenére – rendkívül egyszerűek. Akik jártak már játékszalonban, azonnal megérthetik ezeket, de a régi lottózóknak sem kell sokat morfondírozniuk, ha egy Luxor-szelvény kerül a kezükbe, hiszen ez alig különbözik a már ismert számsorsjátékokétól.
A Luxor-szelvényen a lottóhoz hasonlóan oszlopokban helyezték el a számokat. A segédsorsjegyen öt számtábla szerepel. Mindegyik számtáblán hetvenöt szám található, öt oszlopba rendezve. A játékosnak minden oszlopban négy számot kell bejelölni, az ötödik számot ajándékba kapja a már említett módon a számítógépes termináltól.
A résztvevők választhatják a gépi játékot is, ilyenkor a lottózóban lévő számítógép jelöli ki a számokat, amelyekkel a játékos indulhat a sorsoláson. Az ilyen játékok nagy sikert aratnak a világ minden táján, de a Luxornak van egy magyar specialitása. Más, hasonló rendszerű játékokkal ellentétben ugyanis a Luxorban a saját számaikat is megjátszhatják a fogadók az előre nyomtatott szelvény kitöltésével. Ezután már nincs más dolguk, mint szombat este leülni a televízió elé, az m1-es csatornára kapcsolni, ahol megtekinthetik a Luxor sorsolását.
Mivel a számoszlopok felett a Luxor név betűi helyezkednek el, a kisorsolt számok igen könnyen fellelhetők. A sorsolás közben a géptől kapott átvételi igazoláson kell bejelölni a nyerőszámokat, figyelemmel kísérve, hogy azokból milyen minták rajzolódnak ki a négyzet alakú számmezőnkben. Ha a kihúzott számok a kép, a keret vagy a telitalálat alakzatot adják ki, akkor nyertes szelvényt tartunk a kezünkben. A kép alakzat azt jelenti, hogy a négyzetrácsunk középső mezőiben van találatunk. A keret a négyzet oldalain elhelyezkedő mezők találata, a telitalálat nyereményére az összes számunk kisorsolása esetén számíthatunk.
Mivel a sorsolás az első telitalálatig tart és több esély is van a nyereményre, a játékosok az utolsó pillanatig izgulhatnak a sorsolás alatt. Így persze előfordulhat, hogy a sorsolás már az első perceiben véget ér, de akár el is húzódhat az utolsó szám kihúzásáig. A Szerencsejáték Rt. osztályvezetője, Koppány Gergely tájékoztatása szerint az előzetes próbasorsolások azt mutatják, hogy átlagosan negyvenkét számot kell kihúzni, hogy eljussanak a telitalálatig, de szélsőséges esetben elképzelhető az is, hogy ehhez mind a hetvenöt számot ki kell sorsolni. Ez elkerülhetetlen ahhoz, hogy minden héten telitalálat legyen a játékban. A szervezők azt is nyereménnyel jutalmazzák, ha egy játékos korábban ér el találatokat, mint a többi résztvevő. Ha valaki az országban elsőként éri el a kép- vagy a kerettalálatot, külön nyereményben részesül majd. A harminckét nyerőszám kisorsolásával bezárólag elért telitalálat pedig feljogosítja a nyertest a halmozódó jackpotnyereményre. A jackpot összege természetesen akkor halmozódik, ha az adott héten egy játékos sem viszi el ezt a pénzt. Jackpotnyertes játék hiányában a harminckettes határszám is változik. Egyik hétről a másikra mindig eggyel több szám kisorsolása lesz a határ, egészen addig, amíg fel nem bukkan a nyerőosztályban az első nyertes játék. Ha tehát az első héten nem nyerik meg a jackpotért járó összeget, a következő alkalommal ez már a harmincharmadik szám kihúzásakor bekövetkező telitalálat esetén is elvihető.
Koppány Gergely elmondta, hogy a sorsolás lebonyolításához rendkívül fontos volt egy profi számítógépes szoftver megalkotása. A magyar fejlesztésű csodarendszer segítségével a húzások színhelyén a kisorsolt számokat azonnal betáplálják a komputerbe, amely végigfuttatja azokat az adott héten beérkezett játékok adatbázisán, és rögtön jelzi az első kép-, keret-, illetve telitalálatot. A telitalálat kisorsolása után elindul egy újabb keresés, ezzel találják meg az összes többi nyertest.
Ezek után sokan feltehetik magukban a kérdést: nem lesznek-e túl alacsonyak a nyeremények, ha minden héten fizetni kell a nyertes játékosoknak? A Szerencsejáték Rt. munkatársainak hozzávetőleges számításai szerint nem kell aggódni a csúcsnyeremények miatt. Ha annyian vesznek részt a játékban, amennyit előzetesen várnak, a legkisebb nyeremény, az egyszerű képtalálat csaknem hétszáz forintot fizet majd. De az első kép eltalálása már akár százezer forintot is jelenthet a sikeres játékosnak.
A keret esetében a nyeremények több tízezer forintról indulhatnak, és a telitalálat is szép summát hozhat a konyhára Fortuna kegyeltjeinek. Az előrejelzések szerint minden héten legalább kilenc-tízmillió forintot adnak majd át főnyereményként a Luxor-showban. A gyors telitalálatért járó jackpotért a főnyeremény összegén felül négy-öt millió forint ütheti a szerencsés játékos markát. A becslések szerint a játékosok öt-hat százaléka minden héten számíthat valamilyen nyereményre. Ez a nyerési arány lényegesen jobb az eddigi számsorsjátékokénál.
A fenti nyeremény nagyságokhoz körülbelül hatszázezer szelvényt kell eladni hetente, de a szervezők eddigi értékesítési tapasztalatai szerint ez a mennyiség el is fog kelni. A számtalan nyereményhez képest a játék részvételi díja nem tekinthető magasnak. Egy számtábla megjátszása mindössze százötven forintba kerül, viszont legalább két számtáblát kell játékba küldeni, ahogyan azt már a góltotóban vagy a totóban megszokhatták a játékosok.


Az első televíziós Luxor-sorsolásra szeptember 29-én lesz, ehhez már szeptember 17-én elkezdték értékesíteni a szelvényeket. Ebben a műsorban a sorsolás alatt hetvenöt játékos versenyez egymással az újabb nyereményekért. A tévében szereplő versenyzőket öt csoportra osztják, akik a számoszlopoknak megfelelő székeken ülnek. Minden csoportnak lesz egy-egy képviselője, aki különböző, véletlenre épülő szerencsejátékokat játszik, és ezzel pontokat gyűjt. Az egyik vetélkedőben például öt ajtó mellett kell megállnia a csapatvezetőknek. A piramisok labirintusát utánzó játékban sorsolással döntenek, hogy melyik versenyző juthat át az összes kapun, elérve a „kincset”, a legmagasabb pontszámot jelentő jutalmat. Egy másik megméretésen hold-, illetve napszimbólumokat találhatnak a csapatok vezetői a sorsjegyek kaparófelületéhez hasonló fólia alatt. A napot találók újabb pontot szerezhetnek a saját csoportjuknak.
Az új tévéshow tetőpontja az úgynevezett tippelős játék lesz. Ebben a legtöbb pontot gyűjtő csoport tippelhet a telitalálat közeli húzásoknál, hogy a következő sorsolásnál eléri-e valaki az összes találatot. A csoport tagjai egyenként voksolnak, de ha rosszul döntenek, kiesnek a játékból. A vetélkedő főnye-reménye egyelőre maradjon meglepetés, amelyet az első jó fogadás után nyerhetnek meg a játékban maradt csoporttagok. Természetesen előfordulhat az is, hogy csak egy versenyző marad a tippelők között a játék végéig, de az is elképzelhető, hogy az egész csoportnak osztják ki a nyereményt, mert már az első játékos megjósolja a telitalálatot.
A különböző, szerencsét próbáló versenyek mellett színvonalas szórakoztató műsorral is szolgálnak az adás szerkesztői, a show állandó szereplője lesz egy tánckar és a Friderikusz-show-ból már ismert, kiváló Tea zenekar is.


Eleinte a Lottóshow-ban való részvételre pályázók vehetnek részt. A jelentkezők közül először a Lottóshow, majd a Luxor-show résztvevőit sorsolják ki. A későbbiekben természetesen a Luxor-szelvények kitöltői kapnak lehetőséget a Luxor-show-ban való szereplésre.
A Szerencsejáték Rt. reményei szerint a műsor révén az egész ország egy nagy játékszalon lehet. Játékosok százezrei ülnek le a televízió elé szombat esténként, hogy végigdrukkolják a sorsolást. Ezt az úgynevezett fókuszcsoportos vizsgálaton szerzett tapasztalatok is igazolják. A vizsgálatban részt vevő csoportnak volt olyan tagja, aki kezdetben teljesen ellenséges volt a játékkal szemben, de a szabályok és a videós műsorterv megismerése után leszögezte, hogy mindenképpen kipróbálja majd a Luxor-játékot. A résztvevők számával kapcsolatos elvárások tehát nem megalapozatlanok. A Luxorral olyan családi játékot kívánnak létrehozni, amely fogadók sokaságának nyújthat állandó hétvégi szórakozást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.