Öt zöldséglevél, ami eddig a kukában landolt - pedig sok ételt gazdagíthatunk velük

Régen természetes volt, hogy minden alapanyagot teljes egészében hasznosítottunk a konyhában, ma viszont sok értékes zöldséglevél a szemetesben végzi. Pedig a brokkoli, a cékla, a karalábé vagy épp a retek levele nemcsak ehető, de ízletes és tápláló is. Egy kis tudatossággal és kreativitással beépíthetjük őket az étrendünkbe ahelyett, hogy a zöldséglevelek konyhai hulladékként végeznék.

2025. 10. 28. 12:53
Régen természetes volt, hogy minden alapanyagot teljes egészében hasznosítottunk a konyhában, ma viszont sok értékes zöldséglevél - például a céklalevél - a szemetesben végzi Fotó: Sanchita Kshatriya Forrás: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évtizedek leszoktattak minket a takarékos, sokoldalú alapanyag felhasználásról. Nagy valószínűség szerint pont úgy főzünk, ahogy szüleinktől láttuk. Ha édesanyánk vékonyan hámozta a krumplit, a mi kezünk is így csinálja. Ha kidobta a zöldség zöldjét, a szemétre vagy jó esetben komposztra dobjuk mi is azt. Pedig nagyon sok zöldségféle levele fogyasztható. Sőt, nem csak fogyasztható, de finom is, semmi keresnivalója a konyhai hulladékok között. Gazdagítható vele egy-egy leves vagy egy ragu, belesüthető pogácsába, kenyérfélébe. Esetleg pesztó, vagy kevésbé előkelő néven, zöldségkrém is készíthető azokból. Bővíthetik megszokott étrendünket, olykor igazi gasztronómiai ínyencség alapanyagai lehetnek. Nem mellesleg, takarékos szokássá válhat, ha tudatos szemmel nézzük mindazt, ami fölött addig átsiklottunk. De melyek lehetnek ezek a zöldségek, amik dupla ajándékkal kényeztetnek minket?

Ne dobd ki a zöldségleveleket! A brokkoli-, cékla-, karalábé- és reteklevél finom, tápláló és takarékos alapanyag a konyhában
Ne dobd ki a zöldségleveleket! A brokkoli-, cékla-, karalábé- és reteklevél finom, tápláló és takarékos alapanyag a konyhában/ Fotó: Oleksandr Berh / Shutterstock

Brokkolilevél – az elfelejtett immunerősítő

A brokkolit sokan csak rózsájáért vásárolják, a levele nem igazán van fókuszban, pedig igazi vitaminbomba. Már egy-két marék brokkolilevél is fedezi az A-vitamin-szükségletünk nagy részét, nem mellesleg C-vitaminban is igen gazdag, ami miatt a természetes immunerősítő között tarjuk számon. A levele mellett számoljunk a szárával is, bármilyen friss salátába reszelve zamatosabbá teszi azt. Ha pedig kicsi brokkolit vettünk csak, a szárat vékonyra szeletelve növelhetjük akár a főzelékünk mennyiségét is. 

Cékla meg a zöldje

Őseink nem véletlenül tartották nagy becsben a céklát. A népi gyógyászat szinte csodaszerként tartotta számon. Rubint színű gumója ma is kedvelt, de a zöldje sok háztartásban szinte szóba se kerül. Pedig sokoldalú alapanyag: salátába, levesbe, raguba vagy akár pesztóként is megállja a helyét. Íze egy kicsit a spenótra emlékeztet, felhasználási módjának pedig csak kreatív fantáziánk szab határt.

Karalábélevél – egyszerűen finom

Sokan csak a gumóját főzik levesbe, vagy főzelék készül belőle. Pedig a karalábé levele ízletes kincs. Ízben valahol a spenót és a kelkáposzta között helyezkedik el félúton, de valójában aligha behatárolható az íze, mindenesetre nagyon finom. Levesekben, salátában, pörköltben is nagyágyú, illetve bármilyen töltelék burkolóleveleként is szuper. Önálló fogásként is megállja a helyét: remek főzelék vagy zöldségkrém készíthető belőle. A karalábélevél ugyanannyira feldobja a karamelles fogások ízét, amennyire hajlik a sósabb, fokhagymás ételek felé. Blansírozás után, akár a szőlőlevél, fagyasztható is, így a legfrissebb, legzsengébb levelek is eltárolhatóak.

Reteklevél – a zöldségpiac titkos kincse

A piacon, boltokban eleve letörik a leveleket róla, mintha szégyellni kellene, hogy leveles zöldségről van szó. Ennek oka azonban az, hogy a retek levele gyorsan fonnyad, sokkal gyorsabban romlik, mint maga a retek gumója, A hervadt levél meg leviszi az értékét a még jól használható reteknek. Ha szeretnénk a levelet is felhasználni, igyekezzünk friss levélhez jutni. Ilyenkor jön nagyon jól a saját kert, ahol akár egy szendvics tetejére is csipkedhetnénk zsenge leveleket a retekágyásból. A reteklevelek enyhén csípősek, valamennyire a rukkolára emlékeztetnek. Turmixba, levesbe, pesztóba, de raguk gazdagítására, szendvicsekbe is isteni választás.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.