időjárás 4°C Andor , András 2022. november 30.
logo

A Jégbüfé fél évszázada

Gazsó Rita
2002.06.18. 23:00

A napokban ünnepelte ötvenéves fennállását a Ferenciek terén álló Jégbüfé. Az üzlet közvetlenül az államosítás után, 1952-ben, az eltulajdonított híres cukrászdák berendezéseivel és azok legjobb munkatársaival kezdte meg működését. Fél évszázados jubileuma alkalmából most szeretnék meglepni vendégeiket; a kerek évfordulónak megfelelően ötven napon keresztül ötnaponta különböző öt-öt terméküket fogyaszthatjuk egységes, ötvenforintos áron.

E hónapban éppen ötven éve annak, hogy a Ferenciek tere és a Petőfi Sándor utca sarkán egy kis, büféjellegű, nagy tömegeket kiszolgáló cukrászda nyílt. Az ekkoriban államosított cukrászdák berendezéseit, felszereléseit hasznosító üzlet létrehozója és névadója a kerület vendéglátó vállalatának igazgatója, Flaschner Sándor, valamint a Mátyás-pince legendás vezetője, Papp Endre, első vezetője pedig Bori István cukrászmester volt. A Jégbüfét (amely nevét onnan kapta, hogy jobbára fagylaltot, jégkrémet, parfét és egyéb hideg termékeket árusított) már röviddel megnyitása után – nem utolsó- sorban kedvező árai miatt – tömegek ostromolták. Ezért hamarosan bővítették cukrászműhelyét és vendégfogadó részét, így egyúttal választéka is szélesedett.
A hazai gasztronómia számára mérföldkő volt az 1958-as brüsszeli világkiállítás, ahol 1945 után először szerepelhettek és mutathatták be tudásukat hazai szakemberek Nyugaton. Bori István a kiállításra komponálta meg az üzletben ma is kapható Budapest tortát, de ehhez az időponthoz kötődik a gyümölcsös készítmények – így a brüsszeli torta – bevezetése is hazánkban.
1968-ban meghirdették az új gazdasági mechanizmust, amely – természetesen állandó kontroll mellett – többek között a hazai magánkisipar fejlesztését tűzte ki célul. A cukrászatban ezt az időszakot a növekedő kereslet kielégítése miatt a „pléháruk”, azaz a kevésbé munkaigényes kockák, szeletek készítése jellemezte.
A Jégbüfé üzlete és műhelye a nagy igénybevételtől erősen elhasználódott, ezért a nyolcvanas évek elején átépítése miatt három évre bezárták. A Magyar Mihály belsőépítész tervei alapján, az akkor legmodernebb hazai technika és a praktikum figyelembevételével felújított bolt 1984 augusztusában nyílt meg újra, Szabó Pál mestercukrász vezetésével. A Jégbüfé – ahol jelenleg is négy mestercukrász dolgozik – a mai napig kiválóan szerepel a nemzetközi versenyeken, és jelentős részt vállal az utánpótlás-nevelésben is. A hagyományok ápolása természetesen elengedhetetlen egy cukrászda életében. A Jégbüfé már két évtizede ápol kiváló kapcsolatot a Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeummal. Közös munkájukat a Híres emberek, híres sütemények és a Jókai korabeli sütemények című két receptfüzet és a rég elfeledett receptek alapján újra elkészített régi korok tortái jellemzik.
Az üzlet az idén ünnepli fél évszázados fennállását, amire ötven napig tartó akcióval emlékeznek. Vendégeiket számos ínycsiklandozó meglepetéssel várják majd ezalatt. Ötven napig ötnaponta ugyanis öt különböző süteményüket fogyaszthatjuk majd itt jelképes, ötvenforintos egységáron.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.