A georgiai konyha Kárpát-medencei fellegvára a Fúria étterem

Az étlapon a grúz gasztronómia hagyományos és átköltött fogásai sorjáznak, kiegészítve néhány nemzetközi klasszikussal.

2025. 10. 23. 14:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha létezik megosztó zöldfűszer, mely még a legnyitottabb ínyenceket között is megtalálja azokat, akik élből elutasítják, akkor az a zöld koriander. Annak dacára, hogy már évszázadok óta velünk van, a magyar konyhába valamiképpen nem integrálódott. Vörös Éva „A magyar gyógynövények neveinek történeti-etimológiai szótára” című munkájában (ingyen letölthető pdf formátumban az OSZK honlapjáról) bőven idéz XVI. századi forrásokat. Érdekes, hogy bár meg sem érintette a mi gasztronómiánkat, megannyi népi megnevezését ismerjük: beléndfű, bolhafű, cigánypetrezselyem, csimázillatúfű, kertibors, sobraborifű, vetési koriander, kínaipetrezselyem, koriandrom, koriandromfa, pakilintsfű, temondádfű, zergefű.

A zöld koriander elutasítottsága sokak körében oly mértékű, külön nemzetközi napja van a koriandergyűlölőknek: február 24, mi több, Facebook-csoport is alakult e témában.

Egyébiránt, amint azt több tudományos munka igazolja, genetikai alapja van a koriander iránti averziónak, mely az OR6A2 nevű szaglóreceptor génhez kapcsolódik. Ez a gén befolyásolja, hogy az egyének hogyan érzékelik a korianderben található aldehidek illatát, amelyek egyesek számára taszítónak, detergensre emlékeztetőnek, szappanosnak tűnhetnek. A 23andMe kutatásai szerint a koriander elutasítottsága különböző népcsoportokban változó, ugyanakkor tagadhatatlan, hogy a genetikai különbségek mellett a kulturális tényezők is jelentős szerepet játszanak.

Jómagam a rajongók táborába tartozom, azokat az ételeket, melynek szükségképpeni hozzávalója – pl. a vietnámi pho, a thai tom ka, vagy a perui ceviche – el sem tudom képzelni nélküle. Ugyanakkor felettébb vonzanak azok a konyhák, melyek előszeretettel használják ezt a zöldfűszert. Nemcsak a távol-keletiek, lásd indiai, vietnámi, indonéz, thai, hanem az örmény és a georgiai is. Amit grúznak mondunk ugyan a közhasználatban, de az eredeti magyar megnevezés a „georgiai”, a „grúz” a szocializmus idején vált egyeduralkodóvá. Mi sem igazolja ezt jobban, mint az, hogy ha felütjük a Pallas Nagy Lexikonának 8.-ik kötetét a 312-ik oldalon, akkor a „Grúzia” szócikknél ennyi áll: „orosz elnevezése Georgiának (lásd ott)”

A fővárosi vendéglátói palettát ismereteim szerint 2013 óta gazdagítják a georgiai színek, amikoris megnyitotta kapuit az Andrássy út elején a Hachapuri étterem, mely fél évtized elteltével átköltözött a Bajcsy-Zsilinszky útra, ahol azóta is sikeresen működik. Volt szerencsém vendégük lenni s igen jó élménnyel távoztam, akárcsak az Aragviból (az étteremmel s a georgiai konyhával kapcsolatos izgalmas interjút itt olvashatunk, mely sajnos azóta bezárt. Az Október 6. utcában Vai me még rövidebb ideig üzemelt, de kérészéletű működése alatt sikerült meglátogatni. A Ráday utcai Tifliso-t is szerettük. 

S itt van végül a grúz kulinaritás kárpát-medencei fellegvára, a tavaly novemberben nyitott Fúria, mely a római mitológia bosszúistennőinek nevét kölcsönözte s ahová egy kedves gasztrotúra-társam hívott el, hogy a lehető legszélesebb rétekintést kapjunk a hely kínálatából. 

 

A beltér csillogó-villogó, elegáns, de nem feszélyező. „Egy hely, ahol a gazdag örökség találkozik a modern luxussal. Restobárunk az időtlen hagyomány és a kortárs kifinomultság szimfóniája, amely a grúz vendégszeretet és ízek meleg ölelését kínálja.” – írják a honlapon, bemutatkozó soraikat visszaigazolja a tapasztalat.

Az étlapon a grúz gasztronómia hagyományos és átköltött fogásai sorjáznak, kiegészítve néhány nemzetközi klasszikussal. Az általunk kóstoltak mellett kínálnak többek között bab-krokettet koriander-emulzióval és diómártással, grúz salátát kahetiai pestoval, karcho-t, azaz gazdag, sűrű, fűszeres grúz marhahúslevest, zöldborsó-brokkoli- és sütőtök-krémlevest, lazac-steaket grillezett zöldborsóval, valamint citrus- és Baje-szószal (utóbbi grúz diómártást fed), tengeri sügért füstös pilpil-szósszal, rukkolával, Angus-hátszínt és Kogochima A5 wagyu steaket. Az árak a hely színvonalának megfelelően magasabbak a megszokottnál.

 

Közel negyven, zömmel grúz bort tartanak, melyek többségét kimérik decire is. Igényes a tömény-szortiment, melyek között grúz különlegességek is helyet kapnak. Carlsberget és Kronenbourgot csapolnak, a sörre szántszándékkal nem fektetnek hangsúlyt, amint azt a bártender elmondta. Izgalmas a koktélválaszték, figyelemre méltók a signiture-koktélok.

A kiszolgálás kifogástalan. Az italtémáért felelős imént említett bártender foglalkozott velünk, aki segítőkész, udvarias, szívélyes felkészült szakember, élmény volt vele a gasztronómia s az italok témájában néhány gondolatot cserélni.

Adzsapszandali

Első kóstolt fogásunk a hidegen felszolgált, mozzarellával besütött, bazsalikom-pestoval kísért, paradicsomszósszal ízesített grúz rakott padlizsán, az adzsapszandali volt, mely mind ízre, mind állagra megnyert bennünket. 

Bárány

Shila krokett következett, mely bazsalikomos joghurttal tálalt rizses bárány-krokettet fedett. A shila egyébként grúz nyelven nem bárányt jelent, hanem a krokett kerek formájára utaló kavicsot. Ez a fogás sem maradt el az előbbitől. 

Shila krokett 

Nem hagyhattuk ki a nagy klasszikust, a jól sikerült khachapurit sem, a tojással és grúz sajttal töltött kenyérhajó töltelékét a vendég előtt keveri össze a felszolgáló a mellette tálalt vajdarabokkal. Útmutatása szerint a „hajó” szélét tépkedve mártottuk a kenyérfalatokat a jó ízű, sűrű töltelékbe. Mint megtudtuk, imeruli és sulguni sajtot használtak hozzá. 

Khachapuri

A marhapofa ízletes, omlós, ami nem meglepő, hiszen, mint az étlap írja, 12 órán át párolják grúz vörösborban, majd jól elkészített, szemre is megnyerő burgonya gratinnel, valamint karfiolpürével tálalják. 

Az erdélyi s a török-görög konyhából ismert töltikét, a kacsahússal töltött tolmát fokhagymás joghurttal és petrezselyemolajjal társították, a harmónia kiváló volt. 

Tolma

Kétféle kinkhalit, azaz grúz tésztabatyut is kóstoltunk, gombásat, valamint húsosat, az elsőt selymes borsmártással, a másodikat aromagazdag, szarvasgombamártással szolgálták fel. A tésztaburok vékony, könnyed, a töltekék s a mártás jó ízű, ebben a fogásban sem lehetett hibát találni. 

A báránybordát ügyesen hőkezelték, Marabu-faszén parázson, majd saját koncepciójú chimichourri mártással, marinált lilahagymával, roppanós mini-brokkolival, roston sült parázsburgonyával és kaliforniai paprikával tálalták. 

Kétszemélyes vegyes tál

Kóstolgattunk a kétszemélyes vegyes grill-tálról is, melyen faszénparázson sült, lilahagymakarikákkal és gránátalmaszemekkel megszórt sertésoldalas, csirkemell, bárány- és marha-sertés kebab, kaliforniai paprika, kétféle gomba és burgonya kapott helyet, továbbá fűszeres paradicsom- és kétféle tkemali, azaz grúz szilvamártás. A csirkemell szaftos maradt, de a pác itt-ott ráégett, eme apróságot leszámítva ez a tál is alkalmas a vendég lenyűgözésére, mind a húsok minőségével, mind azok bőségével. 

Pavlova

Ebédünket pazarul tálalt pavlovával zártuk, a habcsók kortárs stílusban egymásnak támasztott, egyenetlenre tört lapok formájában került a tányérra, alatta citromos sziruppal átitatott piskóta és könnyed krém rejtőzött. A piskóta lehetett volna még szaftosabb, de az összélmény e fogás esetében is remek volt. Kóstoltunk egy fűszeres mangós signiture-koktélt is, mely nem a maradt el minőségben az ételektől. 

Hegedüs Tamás barátom, aki külgazdasági attasé volt a georgiai magyar nagykövetségen, s akivel nemcsak világnézetünk, illetve nemzetstratégiai érdeklődésünk, hanem a borok és a gasztronómia iránti rajongásunk is közös, rengeteget mesélt a parádés grúz vendéglátásról, ahol az ember hajlamos az előételekkel jóllakni, s csak azután jön a java. Valahogy ezt éreztük mi is a Fúriában, mely minden tekintetben marandadó élménynek bizonyult. 

Furia grúz étterem

Budapest, Irányi utca

Telefonszám: +36 30 531 87 10

Honlap: https://furiarestobar.hu

Facebook-oldal: https://www.facebook.com/p/Furia-Restobar-61567819607761/

E-mail-cím: Online kapcsolatfelvétel messengeren lehetséges.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.