időjárás 12°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Giorgia Meloniék sima győzelmet arattak Olaszországban

Röviden

MTI
2002.12.13. 00:00

Kérdéses, hogy ki robbantott Balin
Jakarta. Egy kevéssé ismert mozlim fegyveres csoport jelentkezett az október 12-én Balin végrehajtott robbantás elkövetőjeként. „Mi vagyunk a felelősek a Kutában történtekért” – állítja a magát Nemzetközi Halálbrigádoknak nevező csoport képviselője az interneten.
Ezt a szervezetet mindeddig nem hozták összefüggésbe a merénylettel. A hatóságok eddigi feltételezése szerint az al-Kaida terroristahálózathoz kapcsolódó Dzsemáa Iszlamija csoport áll a csaknem kétszáz, többségében külföldi turista halálát okozó terrortámadás mögött. (MTI)

Francia csapatok Elefántcsontparton
Párizs. Franciaország megerősíti a szeptember óta polgárháború dúlta Elefántcsontparton szolgálatot teljesítő katonai egységeit – jelentette be a francia külügyminisztérium. Az afrikai országban szeptemberben törtek ki a zavargások a lázadók és a kormány között. A francia kormány zárt ülésen döntött az ezerkétszáz fős, Abidjan közelében állomásozó francia egység eszközeinek és létszámának megerősítéséről. Elefántcsontparton a francia idegenlégió és a tengerészgyalogosok feladata az országban élő 20 ezer francia állampolgár védelme és a fegyverszünet betartatása. (MTI)

Választások Gudzsarátban
Ahmadábád. Rendkívüli biztonsági intézkedések mellett kezdődtek meg a választások a nyugat-indiai Gudzsarát szövetségi államban. Csaknem százezer katona és rendőr őrzi a szavazóhelyeket és a fontosabb közintézményeket. A hadsereg lezárta a pakisztáni határszakaszt, valamint a területethez tartozó belső határokat is. A hatóságok abban reménykednek, hogy viszonylag nyugodt körülmények között bonyolíthatják le a választásokat, és nem ismétlődnek meg a február elején kirobbant véres zavargások. Akkor a mozlimok felgyújtottak egy hindu zarándokokat szállító vonatot, s a lángokban csaknem 60 ember lelte halálát. (MTI)

Putyin jóváhagyta a népszavazást

Moszkva. Vlagyimir Putyin orosz kormányfő rendeletében jóváhagyta a jövőre esedékes csecsen népszavazást. Az irat egy hónapot ad a Moszkva-barát csecsen kormányzatnak, hogy kidolgozza a népszavazás finanszírozásához és megszervezéséhez szükséges intézkedéseket. Putyin rendelete csak a referendum megtartásának irányelveire összpontosít, időpontokat nem határoz meg. A csecsenek a népszavazáson az alkotmánytervezet mellett a köztársasági elnöki és a parlamenti választásokat szabályozó törvénytervezetekről is döntenek. (MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.