időjárás 19°C Tekla 2023. szeptember 23.
logo

Világszínvonalú mentorhálózat tehetségeknek

Szikszai Péter
2003.02.28. 00:00

Csaknem ötezer, tudományos kutatással foglalkozó középiskolás és egyetemista tagja van az 1995 óta működő kutatódiák-mozgalomnak. A legjobbakat tegnap Mádl Ferenc köztársasági elnök, a mozgalom fővédnöke fogadta a Sándor-palotában.

Az egész Kárpát-medencét átfogó diákszervezet célja, hogy tudományos tevékenységhez segítse a kiemelkedő tehetségű tizenéveseket. A mozgalomban jelenleg ötszáz erdélyi, felvidéki és vajdasági fiatal kutató is részt vesz. A legkisebb falu lángelméje sem veszhet el, hiszen országszerte hatszáz, a programban közreműködő tanár figyeli a tehetségeket.
– A kezdeményezés a tehetséggondozás mellett az esélyegyenlőség növeléséhez is hozzájárul. Szeretnénk, ha Kárpátaljáról is egyre több tanuló kapcsolódhatna be a hazai kutatómunkákba – mondja dr. Csermely Péter, a Semmelweis Egyetem biokémikus professzora, a szervezet alapítója, aki szerint hamarosan kétszer ennyi ifjú tehetség kerül kapcsolatba a szövetséggel.
A diákszervezet tagjai, akik iskolájukban, tanulmányi versenyeken már bizonyítottak, kutatóhelyet választanak maguknak, és személyes kapcsolatba kerülnek a tudományterület szakértőivel. A tanulókat mentorként ötszáznál is több nemzetközileg elismert egyetemi tanár segíti, köztük a Nobel-díjas Oláh György, Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, valamint Freund Tamás és Roska Tamás Bolyai-díjas tudósok. A fiatalok olyan kutatásokba kapcsolódhatnak be, mint a Központi Fizikai Kutató Intézetben folyó űrprogram, az MTA Szegedi Biológiai Központjának mesterségeskromoszóma-projektje, de Pléh Csaba beszédfelismerési kísérleteibe is bepillantást nyerhetnek.
– Hihetetlen lehetőség számunkra, hogy középiskolásként nemzetközi szaktekintélyekkel ismerkedhetünk meg. Olyan elméleti, de főleg gyakorlati tapasztalatokat szerezhetünk, amelyekre iskolai keretek között nem nyílna lehetőség. Természetesen az is nagyon hasznos, hogy a mozgalom táboraiban és konferenciáin rengeteg hasonló érdeklődésű fiatallal találkozhatunk – mondja Korcsmáros Tamás, az ELTE Természettudományi Karának első éves hallgatója, a szervezet alelnöke.
Arra, hogy már tizenéves korban tudományos kutatásba vonják be a fiatalokat, csak az Egyesült Államokban, illetve Izraelben van példa, és a magyarhoz hasonló szervezettségű diák- és mentorhálózat sincs egész Európában. A kezdeményezést az 1998-as oxfordi, a 2000-es debreceni és a 2001-es washingtoni tehetséggondozó konferencián nemzetközi összehasonlításban is egyedülállóan sikeresnek minősítették.
Az oktatási minisztérium, az UNESCO és néhány tudományos kutatással is foglakozó vállalat által támogatott szervezet természetesen nem tudja finanszírozni a több ezer gyerek tudományos kísérletét, azok költségeit időnként a segítő tanárok állják. Csermely Péter szerint megéri a gyerekkel együtt dolgozni, mert lelkesítően hatnak a kutatásra, kérdéseikkel pedig rendkívül jó ötleteket adnak.
– Szinte minden kutató diákot elsőre felvesznek az egyetemekre. Nagyon sok tehetséges gyermeket ismerek – állítja a tanár úr. – Van köztük több általános iskolás is, például Szegvári Gábor, a Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium tanulója, aki a stresszfehérjék biokémiájával foglalkozik a Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani Intézetében. Persze lehet, hogy csak a legelszántabbakból lesz kutató, de az a kapcsolati tőke, amelyhez a szervezet révén jutnak hozzá, rendkívül értékes lesz a későbbiekben. A mozgalom két diákja – a szinte minden tanulmányi versenyen kitűnően szereplő Mészáros Lívia és Pató Bálint –, hogy szokja a légkört, részt vehetett a legutóbbi Nobel-díj-átadó ünnepségen Stockholmban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.