Aláírásgyűjtéssel tiltakoznak a pálinkafőzők

2003. 03. 26. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aláírásgyűjtést kezdeményeztek a pálinkafőzők az ellen a rendelettervezet ellen, amely az uniós csatlakozás után a jelenlegi töredékére kívánja csökkenteni az egy ember által kifőzethető szesz mennyiségét. Az akciót a Gyümölcspálinka-főzők Hajdú-Bihar Megyei Egyesülete indította a napokban, amikor kiderült, 2004. május elseje után a jelenlegi száz liter ötvenfokos helyett csak ötvenliternyi – közelebbről meg nem határozott alkoholtartalmú – pálinkát főzethetnek ki a kiskerttulajdonosok. További korlátozás, hogy a főzethető mennyiség a csatlakozás után nem személyenként, hanem háztartásonként értendő.
– A mi piacunkat is jelentősen korlátozza a tervezett intézkedés, de a legnagyobb kárt mégsem nekünk okozza, hanem annak a több mint hatszázezer kiskerttulajdonosnak, aki velünk főzet – mondta a rendelettervezet kapcsán Pintér Péter, a Gyümölcspálinka-főzők Hajdú-Bihar Megyei Egyesületének elnöke, az aláírásgyűjtés kezdeményezője. – A gyümölcsösökben ugyanis nemcsak piacon értékesíthető alma, körte és szilva terem, hanem van hulló gyümölcs is, amit kizárólag cefreként lehet hasznosítani. Ha 2004-ben valóban hatályba lép a tervezett drasztikus mennyiségi korlátozás, attól kell tartani, hogy jelentős mennyiségű gyümölcs kárba vész, mert a tulajdonosnak nem lesz joga, hogy pálinkát főzessen belőle.
A szeszfőzdék tevékenységét érintő első jelentős szigorítást a jövedéki törvény életbelépése jelentette 1997-ben. Ettől kezdve a bérfőzdékben előállított pálinkát csak palackozva lehet értékesíteni, szemben a korábbiakkal, amikor az ÁNTSZ vizsgálata után kocsmákban is ki lehetett mérni. – 1994 és 1998 között több kísérlet is volt arra, hogy az uniós csatlakozásra hivatkozva korlátozzák a bérfőzetést – emlékezik vissza Pintér Péter. – Csökkenteni akarták a főzethető mennyiséget, a főzetőknek pedig elő akarták írni, hogy hivatalosan igazolják, rendelkeznek kerttel, gyümölccsel. Most is abban reménykedünk, hogy sikerül elérni, maradjon érvényben a jelenlegi rendelkezés: minden nagykorú magyar állampolgár évente száz liter ötvenfokos pálinkát minden korlátozás nélkül kifőzethessen.
Úgy tűnik, nem mindenki osztja Pintér Péter reményeit. Győri László, a Szeszipari Terméktanács elnöke legalábbis úgy látja, nem sok mindent lehet tenni az Európai Unió mennyiségi korlátozásaival szemben, s azt is tudomásul kell venni, hogy kizárólag a település jegyzője által igazoltan kerttel és gyümölccsel rendelkező háztartások főzethetnek majd pálinkát. – A rendelet szerint Csehország, Szlovákia és Magyarország 2015-ig megőrizheti a bérfőzést, ám az előállítható mennyiséget korlátozni kell – nyilatkozta lapunknak Győri László. – Csehországban háztartásonként harminc liter, Szlovákiában és Magyarországon pedig háztartásonként ötven liter gyümölcsszesz kedvezményes adókulcs melletti kifőzetésére lesz majd lehetőség. Emelkedik a bérfőzési szeszadó is: a jelenlegi 770 forintról 823 forintra hektoliterfokonként. A terméktanács elnöke szerint a korlátozás jogos, mert vélelmezhető, hogy a bérfőzdékben előállított pálinka egy részét minden tiltás ellenére eladják a főzetők, ezt a tevékenységet pedig nem feltétlenül kell kedvezményes adókulccsal támogatni.
Font Sándor, a Gyümölcspálinka-főzők Országos Egyesületének elnöke nem ért egyet Győri Lászlóval. Szerinte a tervezett szabályozók a szükségesnél drasztikusabb intézkedések, ráadásul az EU-rendelet szövege olyan mértékegységet alkalmaz, amely nem is létezik, így a normatíva jelen formájában értelmetlen és végrehajthatatlan. – Az angol nyelvű szövegben ötven liter gyümölcsszeszről beszélnek háztartásonként – mondja. – Ez csak tévedés lehet, hiszen ilyen mértékegység a szesziparban nincs: az egész világon egyöntetűen a hektoliterfok használatos mértékegységként, vagyis a mérvadó az, hogy az adott főzetnek mekkora az alkoholtartalma. Az ötven liter gyümölcsszesz megfogalmazás viszont erről semmit nem mond, hiszen a gyümölcsszesz 18 és 96 fok között bármilyen alkoholtartalommal előállítható.
Font Sándor megközelítése helytálló lehet – információink szerint a cseheknek és szlovákoknak is feltűnt a szakmai baki. Sőt nem hivatalos formában már a Pénzügyminisztérium is elismerte, hogy valami hibádzik a mértékegységgel, mert a másik két érintett országgal közösen kezdeményezni akarják a szöveg pontosítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.