A Mol lehet a nyertes?

Visszazuhant nyolcezer pontig a Budapesti Értéktőzsde indikátora tegnapi kereskedés során, a BUX már a nap elején jelezte, hogy ezúttal nem a héten magszokott irányba fog mozogni.

2003. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A veszteséggel nyitó index előbb 8001 pontig zuhant, majd korrigált és 8089 pontig erősödött. A nap végére a BUX 23,52 pontos csökkenést realizált, és 8056 ponton zárt. A forgalom 5,4 milliárd forintra nőtt. Elemzők szerint a magyar piac a nemzetközi trendeket követte, ezt jelezték a vezető részvények árfolyamai. A blue chipek közül csupán a Richter és az OTP kurzusa tudott javulni, ellenben a horvát INA privatizáción legnagyobb ajánlatot tevő Mol kurzusa komolyabb, 2,7 százalékos gyengülést szenvedett el. A Mol 505 millió dolláros ajánlatát mind a horvát privatizációs társaság, mind a Mol maga megerősítette. A zágrábi tenderbontást követve kiderült, hogy az osztrák OMV csupán 420 millió dollárt ajánlott az olajipari cég kisebbségi részéért. A Mol sajtóközleményben tudatta, hogy „erős és versenyképes ajánlatunkra építve azt várjuk a horvát kormánytól, hogy gyors döntést hoz annak érdekében, hogy minél előbb megvalósítsuk az INA-val a jövőbeni partnerséget”. További részvényopcióra e szerződés keretében nincs lehetőség, erről a horvát kormány dönthet. A győztes két igazgatósági tagot jelölhet a héttagú igazgatóságba, valamint a vezetés két tagját, köztük a pénzügyi igazgatót is ő jelölné. Az MTI értesülései szerint a Mol ajánlata készpénzes fizetést tartalmaz. A hír hatására az utolsó pillanatban a befektetők elkezdtek megszabadulni a Mol-részvényektől. Szakértők azt nyilatkozták, nem biztos, hogy tetszik a piacnak a jelentős privatizációs ajánlat. A szakértők arra is rámutattak tegnap, hogy az ajánlati különbség ellenére nem biztos, hogy a privatizáció lezárulhat, hiszen jelentős nézetkülönbségek vannak a horvátországi pártok között, és közeleg a választások ideje is. A magyar parketten a legjobban a kárpótlási jegyek és a Brau Union papírjai szerepeltek. A kárpótlási jegyek 13,7 a sörgyári részvények 3,3 százalékkal erősödtek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.