időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

A Mol lehet a nyertes?

Puskás Bence
2003.07.10. 22:00

Visszazuhant nyolcezer pontig a Budapesti Értéktőzsde indikátora tegnapi kereskedés során, a BUX már a nap elején jelezte, hogy ezúttal nem a héten magszokott irányba fog mozogni.

A veszteséggel nyitó index előbb 8001 pontig zuhant, majd korrigált és 8089 pontig erősödött. A nap végére a BUX 23,52 pontos csökkenést realizált, és 8056 ponton zárt. A forgalom 5,4 milliárd forintra nőtt. Elemzők szerint a magyar piac a nemzetközi trendeket követte, ezt jelezték a vezető részvények árfolyamai. A blue chipek közül csupán a Richter és az OTP kurzusa tudott javulni, ellenben a horvát INA privatizáción legnagyobb ajánlatot tevő Mol kurzusa komolyabb, 2,7 százalékos gyengülést szenvedett el. A Mol 505 millió dolláros ajánlatát mind a horvát privatizációs társaság, mind a Mol maga megerősítette. A zágrábi tenderbontást követve kiderült, hogy az osztrák OMV csupán 420 millió dollárt ajánlott az olajipari cég kisebbségi részéért. A Mol sajtóközleményben tudatta, hogy „erős és versenyképes ajánlatunkra építve azt várjuk a horvát kormánytól, hogy gyors döntést hoz annak érdekében, hogy minél előbb megvalósítsuk az INA-val a jövőbeni partnerséget”. További részvényopcióra e szerződés keretében nincs lehetőség, erről a horvát kormány dönthet. A győztes két igazgatósági tagot jelölhet a héttagú igazgatóságba, valamint a vezetés két tagját, köztük a pénzügyi igazgatót is ő jelölné. Az MTI értesülései szerint a Mol ajánlata készpénzes fizetést tartalmaz. A hír hatására az utolsó pillanatban a befektetők elkezdtek megszabadulni a Mol-részvényektől. Szakértők azt nyilatkozták, nem biztos, hogy tetszik a piacnak a jelentős privatizációs ajánlat. A szakértők arra is rámutattak tegnap, hogy az ajánlati különbség ellenére nem biztos, hogy a privatizáció lezárulhat, hiszen jelentős nézetkülönbségek vannak a horvátországi pártok között, és közeleg a választások ideje is. A magyar parketten a legjobban a kárpótlási jegyek és a Brau Union papírjai szerepeltek. A kárpótlási jegyek 13,7 a sörgyári részvények 3,3 százalékkal erősödtek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.