Minden idők leggyengébb hadserege?

Minden idők legkisebb, leggyengébb Magyar Honvédségének létrehozását célozza meg a kormány által szerdán elfogadott haderőreform – véli Simicskó István (Fidesz). A tervek alapján laktanya-bezárási hullám várható. A szakminiszter ezzel szemben közölte: a következő tíz évben 4000 milliárd forintot használ fel a honvédelmi ágazat az új haderő kialakítására.

2003. 09. 26. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóváhagyta a kormány a védelmi felülvizsgálat alapján megalkotott haderőreformterveket a hozzájuk tartozó szervezeti változtatásokkal együtt. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter beszámolt arról: a következő tíz évben 4000 milliárd forintot használ fel a honvédelmi ágazat az új haderő kialakítására.
A tervek számos helyen ellenérzéseket váltottak ki még a kormányoldalon is, mert egyes vélemények szerint nem mindig a szakmai érvek döntöttek. A koncepció szerint az utóbbi időben fejlesztett-felújított laktanyák előnyt élveznek, a helyi önkormányzatok azonban ezt másképp látják. Nagyorosziból például Győrbe költözik a légvédelmi rakétaezred, ami miatt a település jegyzője tiltakozó levelet írt Juhász Ferencnek. A jegyző nem érti a lépést, hiszen a laktanyában új lőteret építettek ki, félmilliárd forintot szántak a felújításra és a fenntartásra. 2004-ben megszűnik Pécsett a tüzérdandár. A leépítés legalább nyolcezer pécsit érint, ezért Szili Katalin házelnök mellett Toller László, a város MSZP-s polgármestere és Kékes Ferenc, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke is levélben tiltakozott a miniszternél. A szakértők szerint szintén indokolatlan a laktanya bezárása, mert a közvetlen fenyegetés nem szűnt meg a déli határvidéken.
Székesfehérváron tízezer katonát érint, hogy megszüntetik a Nagysándor József-laktanyát és a szárazföldi parancsnokságot is. A taszári bázisról végleg kivonulhatnak az amerikaiak, így a repteret bezárhatják, pedig eddig több mint félmilliárd forintba került az államnak. A tatai gépesített lövészdandár könnyű lövészdandárrá alakul át, a BMP–1-es harci járműveket új, könnyű páncélozott járművekkel váltják fel, és Szolnokon is erősebb könnyű lövészzászlóalj alakul. A szakértők szerint ez szintén visszalépést jelent, mert a NATO-ban légi mozgékonyságú dandárokra van szükség, de a magyar hadsereg 2006-ban sem rendelkezik majd komoly szállítórepülőkkel. A légierőtől több mint kétszáz pilótát küldhetnek el, mivel 14 Gripenhez és a felújított 12 Mi–24-es helikopterhez legfeljebb hatvan pilótára van szükség. Szabadszálláson az egész régió polgármesterei tiltakoztak a minisztériumnál, mert a laktanya bezárása megfojtja a munkanélküliséggel terhelt települést. Szombathelyen az ellenzék tiltakozott az ellen, hogy bezárják a kiképzőközpontot, amelyre több száz millió forintot fordítottak az elmúlt években.
A hódmezővásárhelyi lövészdandár összeolvad a debreceni dandárral. Ezzel négyből csak két zászlóalj marad a városban, pedig itt milliárdokat költöttek laktanya-felújításra. Jelenleg 64 olyan kiürített laktanya van, amelytől a honvédség szabadulna, de a vagyonkezelő nem veszi át ezeket, az őrzésük viszont évi 2-3 milliárd forintba kerül. A szaktárca ezért felhatalmazást kér a kormánytól, hogy a létesítményeket átadhassa az önkormányzatoknak.
***

Simicskó István (Fidesz): Minden idők legkisebb, leggyengébb Magyar Honvédségének létrehozását célozza meg ez a haderőreform, pedig az MSZP választási ígéreteiben az szerepelt, hogy egy laktanyát sem zárnak be, és nem bocsátanak el katonákat. A hadsereg a reform végrehajtása után a haza védelmét sem tudja majd ellátni. A leépítések főként annak köszönhetők, hogy a kormány felelőtlenül előre hozta a sorkatonaság megszüntetését, és feleslegesen milliárdokért továbbfejleszti a Gripeneket, de ennek költségeit csak a leépítések révén képes megfizetni.

Keleti György (MSZP): A helyőrségek megszüntetéséről és a leépítésekről hozott döntésekben minden esetben a szakmai érvek számítottak, és nem a polgármesterek érdekei vagy egyéb szempontok. A védelmi felülvizsgálatban katonai szakértők készítettek minden előterjesztést, és a vitákban is ők szerepeltek. Az igaz, hogy minden idők legkisebb magyar hadserege jön létre a reformok végrehajtásával, de az nem, hogy a leggyengébb, hiszen a leépítéseket feladatváltozás és korszerűsítés kíséri a Gripenek megjelenésével, a rádió- és a gépjárműfejlesztéssel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.