időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Vizsgálják Forró cégét

Munkatársainktól
2003.10.08. 22:00

A rendőrség elismerte, hogy a Forró Tamás cégéhez érkezett 64 millió forint része a K&H-ügynek, azonban további részleteket nem kívántak mondani a médiaszemélyiség érintettségéről. Az Inter-Európa Bank és az OTP Bank három alkalmazottját pénzmosásgyanús tranzakciókra vonatkozó bejelentési kötelezettségük elmulasztásával gyanúsítja a hatóság.

Személyiségi jogokra hivatkozva a rendőrség elutasította a sajtó Forró Tamás érintettségére vonatkozó kérdéseit a K&H-ügyben, azt azonban Gera Antal ezredes elismerte, hogy az El Abed Hassan által a műsorvezető cégének befizetett 64 millió forint ügyében nyomoznak. A riporter – aki szünetelteti szerepléseit a Nap-kelte című műsorban – egy korábbi nyilatkozatában azt állította, hogy a botrányba bizonyos sajtókörök keverték bele, ugyanis egy lap műsorvezetői helyet akar a Nap TV-ben. Az Info Rádiónak akkor azt is elárulta, hogy sem ő, sem cége – a Tízezer Kft. – nem ügyfele a K&H Equities Rt.-nek, így sem előnye, sem hátránya nem származhatott „ebből a helyzetből”. Kulcsár Attilával való kapcsolatáról némi rábeszélés után annyit elárult, hogy ismeri a volt brókert, üzleti viszonyuk azonban magánügy – figyelmeztetett. Az újságíró megjegyezte: „Tudtommal nem voltam és nem vagyok a KH Invest felügyelőbizottsági tagja.” A cégadatok szerint azonban a KH Invest Befektetési Tanácsadó Kft.-ben, amelyben Kulcsár Attila ügyvezető volt, 2001 decemberéig Forró Tamás felügyelőbizottsági tag volt.
A nyomozó hatóság sorra vizsgálja át a sikkasztással összefüggésbe hozható átutalásokat, azonban ennek részleteiről nem nyilatkoztak. Korábban az Index megírta, hogy a Forró-cég két részletben százmillió forintot kapott a Montrade Establishment Ltd.-től, a társaságnak szintén komoly szerepe lehetett a bűncselekmény-sorozatban.
Tegnap Molnár Csaba, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság (SZBEI) pénzmosás elleni osztályának vezetője újabb három személy meggyanúsításának tényét közölte.
*
Az Inter-Európa Bank és az OTP Bank pénztárosai ugyanis nem jelentették a hatóságnak a pénzmosásgyanús tranzakciókat. Ismert: ennél a két pénzintézetnél vettek fel szír magánszemélyek összesen 6,2 milliárd forintot, amelyet korábban – a gyanú szerint – a K&H Equities Rt.-nél sikkasztottak el.
Gera Antal, az SZBEI vizsgálati főosztályának vezetője beszámolt arról is, hogy a korábban meggyanúsított és Magyarországon tartózkodó kilenc személyből hét ellen rendelt el a rendőrség biztosítási intézkedéseket, vagyonuk zár alá vételét, és vonta be útlevelüket. Az ezredes közölte azt is: ismeretlen tettes ellen feljelentés érkezett az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt.-től hűtlen kezelés, sikkasztás és számviteli fegyelem megsértése miatt. Az ÁAK és a Nemzeti Autópálya Rt.-vel kapcsolatos áfa-visszatérítésről nincs olyan adat, hogy az jogellenes lett volna – tette hozzá Gera.
A Fővárosi Főügyészség nem támogatta Kulcsár Attila bécsi kihallgatásának kezdeményezését, mert ez csak bizonyos korlátozások mellett történhetne meg (a kérdéseket előre egyeztetni kell az osztrák illetékesekkel, amelyeket ők tesznek fel a gyanúsítottnak), továbbá az akció hátráltatná a K&H Bank volt ügyvezető igazgatójának kiadatását. A rendőrség tudomásul vette az ügyészség álláspontját.
*
Kiss Péter kancelláriaminisztert tanúként hallgatták ki a katonai ügyészségen a Bácskai János ellen folyó nyomozáson – erősítette meg lapunk információját Ilcsik Sándor, a maffiaellenes központ tisztségéből felfüggesztett vezetőjének védőügyvédje. A politikus tanúvallomásában visszaigazolta a dandártábornok védekezését – tette hozzá a jogász. Emlékezetes: Bácskai Bécsben háromszor is találkozott Kulcsár Attilával, ezekről tájékoztatta Kiss Pétert, aki nem közvetlen felettese.
*
Kényes helyzetben. Forró Tamás július közepén a Nap-kelte című műsorban Horn Gyula volt miniszterelnökkel készített interjút, amelyben szóba került a brókerügy is.
- Forró Tamás: Most nagyon kényes helyzetbe hozott engem.
- Horn Gyula: Miért?
- Forró Tamás: Hogy kitért itt a brókerügyre, mert bizonyos propagandakiadványok (lapunkra célozva – a szerk.) naponta leírják, hogy én személy szerint is valahogy ebben érintett vagyok (…).
- Horn Gyula: Na én erről beszélek, és meghurcolják a nevét, és nincs egyedül. Na ezért röstellem én magamat, hogy ilyen a politikai közéletünk, miközben tessék megnézni, most nemcsak majd az euró bevezetése, például 2004-től megváltozik sok minden.
- Forró Tamás: Ebből mi változik?
- Horn Gyula: Nem ebből, nem ebből és…
- Forró Tamás: Mi változik abból, hogy van egy gazdasági bűncselekmény gyanúja, és azt a nagypolitika vagy két nagy párt sárdobálásra, egymás lejáratására használja fel, a sajtó különböző vonulatai pedig ugyancsak nem elsősorban egy gazdaságibűncselekmény-gyanú kivizsgálását forszírozzák, hanem az ebből lehetséges politikai lejárató és mindenféle következményt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.