Káposzta Kolosvári módon
Végy egy szép sós-káposztát, azt szép vékonyon apritsd-meg, azonban egy fazékba egy kövér tyúkot vagy pediglen egy fél ludat, kövér szalonnával forrald-fel, abárold meg, és a káposztával tedd-fel, borsot beléje, az-az egy rendet elrakván borsold-meg, más rendet hasonlóképpen, és jól főzd meg: bort-is tégy belé amennyi elég, hogy jobb ízü légyen, és mikor feladod, borsold meg.
Kárbonáta
A Borjú vagy Bárány májat, azon nyersen, aprón meg kell vagdalni, fel kell nyers tyúkmonnyal ereszteni, de nem sok tyúkmony kell hozzája, ha igen ritkásnak tetszik mikor vágos, egy-kis fejér kenyér belet kell belé vetni, és meg-sürüsödik, abba borsot, gyömbért, szeretsen-dió virágot, és mint a tar-petsenyét, takard ollyan hártyába, jól tzövekeld-meg, hogy ki ne bomollyék, és vajban igen szép pirosan esgészen rántsd-meg, mikoir megrántódik, vedd-ki, és szeletenként metéld-fel, és körül rakd tálba, vetretze-módon: azonban míg el-készülne, Borjú húst és apró Madarakat kell közibe sütni, és mind a Borjú húst, mind a környüle valót, rakd-meg szépen mondolával, de a Sültet és Madarakt kenyér béllel megkell hinteni, mint mikor Fürjeket sütnek, hogy szép pirosan légyen; azonban levének végy egy tsupor bort, eczetet, nádmézet vagy egyéb mézet, borsot, gyömbért, szeretsen-dió virágot, szegfüvet, malosa-szölöt, tengeri-szölöt, mondolát, egy fris czitromot szeltt módgyára, egy-kevés kenyér bélt, ezek együtt lévén, jól megkell főzni, az után akar hídra add-fel, akar pedig a petsenyét a tálban öntsd meg véle; de meg-is kell sáfrányozni, ha úgy szereted.
Boros Szérdék
Végy tejfelt, abba botsáss három vagy négy tyúkmonyat, mézet, bort, ezeket sodró fával jól megsodorván, tsak úgy hidegen, azután tüzhöz tévén, jól forrald-meg, fözd-meg, hogy ki ne fusson, és mind szüntelen habarni kell, mert megtúródzik: azután osztán egy czipót vajban ránts-meg és egy vagy két szelet melléje; a czipót hasogasd-meg, hogy inkább megjárja a vaj, és ezeket tálba tévén, öntsd reá a levet is: igen jó étek aki szereti.
Kotsonnya
A Tehén lábait ajakostól fözd-meg jól, sóban, vizben abárold-meg, s szépen borotváld-meg, ha szükség, tedd egy fazékba, önts jó erös etzetet reá, és sállyalevelet bővön, mind tsak hidegen, és hadd légyen benne, mikor kell, feladhatsz benne, kedves étek.
Malatz hidegen
Megtisztítván a Malatzot, tedd-fel tiszta vizzel, sóval, almával és vereshágymával együtt, mikor megfött abárold-meg, és tiszta fazékba rakván, a levét szürd reá, hogy sürütske légyen: abba bors, gyömbér, sáfrány, méz, fözd-meg, míg kivántatik: azután a húsát rakd tálba, és a levet szürd tálba reá, hadd aludjék-meg, légyen annyira a leve, hogy a húsát lepje-el, és midön megaluszik, metélj lémonyát vagy czitromot szeletenként, mondolát, apró-szölőt, és a Malatz szájába tégy egy almát, vagy lémonyát, ha vagyon; és add-fel az asztalra: ha az nints úgy-is jó.
Némellyek meg-is eczetezik, hogy savanyú légyen: lássad te, amint szereted: tsak-hogy eczetesen nem könnyen aluszik-meg.
Kutkusa
A Berbéts bélt mosd-ki igen szépen, azonban a Tüdejét fonnyaszd-meg jól is igen aprón vagdald-meg, szalonnával, vereshagymával, és petreselyemmel, és töltsd-meg a Berbéts gyomrát, és valami vastag bélt is, és sózd-meg mint szereted, akár spékkel, akár tormával, akár egyéb lével, és jó melegen add-fel.
Hagyma Lével
Metélj szalonnát, mint a Salátára szokták metélni, azt pergeld-meg, vereshagymát bővön metélj belé, eczetet tölts reá, és egy-kevés bort: bors, gyömbér belé, és akármi sültet felmetélvén, azt a levet öntsd reá, jó melegen vidd-fel az asztalra.
Tehén Bél Spékkel
Tehén Bél Tejjel
Gömbötz Tormával
Disznó Fő, Torma melléje
Ezek közönségesek a Magyaroknál.
Hal Fekete Lével
Avagy ha Posárt vagy egyéb Halat akarsz így főzni, így bánnyál vele: A Halat tisztítsd-meg, ha új, sózd-bé, hadd álljon sóban míg a levét készíted, azonban szép vékonyon piríts kenyeret jó feketén, azt hánd vizbe, hogy vonnya-ki a pergeltt szagát, onnat kivévén, tedd egy tsuporba, abba vizet, bort, eczetet, fözd meg jól, szitán verd-által jó-sürűn, és almát metélvén, és hagymát mézben ránts-meg, egy-kevés tört Dió-béllel együtt, és a Halat sovából kimosván, tedd-fel véle, fözd-meg jól amint illik; abba bors, gyömbér, szegfű, só, méz, hogy jó édes légyen, és jó-melegen add fel.
Borított Lév
Tsíkot szoktak illyen lével fözni, noha egyéb Halhoz-is hozzá illik, amint az idő hozza. A Tsíkot főzd-meg káposzta lévben, vereshagymával együtt, más tsuporba metélj petreselem gyökeret, kotzka módon, tsak keresztül, levelet-is mess hozzá, és vizzel tedd-fel, fözd-meg jól, és midön fel-akarod adni, a petreselyemröl a vizet szürd-le, és tölts a Tsík levéből reá, abba fa-olaj, bors, gyömbér, a Tsíkot a tálba rakván, a petreselymes fa-olajat borítsd reá, más tállal fedd-bé, vidd az asztalra.
Fenyő Gombát főzni
A szép fenyő gombát tsak tisztogasd-meg, ha valami gaz vagyon rajta; ha pedig megmosod-is hideg vízben, nem árt, de osztán hadd száradjon le a vize, és rakd valami edénybe szép renddel, és a szinével alá, a szárával fel, és minden rendet jól meg kell sózni apró sóval,: és osztán nyomtasd-meg, magától elég vize ereszkedik, azért semmi vizet nem kell reá önteni; és amikor enni akarsz benne, ne fözd meg, hanem egy tálatskában fokhagymás eczettel öntsd-meg, és edd úgy meg, mint a sós ugorkát.
Miskulántzia Saláta
Igen szép gyermekdéd Salátát, Sállya levelet, Fodorménta levelet, Pujpunellát, Borrágót, Petreselyem levelet, Turbolyát, Tárkony, kömény levelet és ami füvek hozzá illenek; és mint az egyéb salátát, jó bor eczettel, sós fa-olajjal öntsd-meg, és fellyül a Borrágo virággal hintsd-bé: jó tiszta saláta, aki szereti, ha akarod fellyül nádmézzel trágyázd-meg.
Baratzk Fánk
Az igen szép hasadó baratzkot hámozd-meg szépen, a magvát kivetvén, kadotzot csinálván tyúkmonyból, lisztből, savát-is megadván, mártsd-belé a meghámozott Baratzkot, rántsd-meg szép síroson, jó melegen add-fel, sáfrányozd-meg, faragj nádmézet reá, vidd az asztalra.
A Kossuth Kiadó és az Országos Széchényi Könyvtár Amor Librorum sorozata a magyar nemzeti könyvtár egyedülállóan gazdag gyűjteményéből válogatva adja közre kulturális örökségünk ritkaságait. Ezek a kötetek a magyar művelődés- és tudománytörténet ereklyéi. Az Amor Librorum sorozatban most jelent meg a Szakáts mesterségnek könyvetskéje, az 1698-as kiadásának hasonmása. Az eredeti Misztótfalusi Kis Miklós kolozsvári műhelyében készült.

Állati dologról posztolt a magyar miniszterelnök!