Kutkusa és Miskulántzia

–
2003. 12. 24. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Káposzta Kolosvári módon
Végy egy szép sós-káposztát, azt szép vékonyon apritsd-meg, azonban egy fazékba egy kövér tyúkot vagy pediglen egy fél ludat, kövér szalonnával forrald-fel, abárold meg, és a káposztával tedd-fel, borsot beléje, az-az egy rendet elrakván borsold-meg, más rendet hasonlóképpen, és jól főzd meg: bort-is tégy belé amennyi elég, hogy jobb ízü légyen, és mikor feladod, borsold meg.

Kárbonáta
A Borjú vagy Bárány májat, azon nyersen, aprón meg kell vagdalni, fel kell nyers tyúkmonnyal ereszteni, de nem sok tyúkmony kell hozzája, ha igen ritkásnak tetszik mikor vágos, egy-kis fejér kenyér belet kell belé vetni, és meg-sürüsödik, abba borsot, gyömbért, szeretsen-dió virágot, és mint a tar-petsenyét, takard ollyan hártyába, jól tzövekeld-meg, hogy ki ne bomollyék, és vajban igen szép pirosan esgészen rántsd-meg, mikoir megrántódik, vedd-ki, és szeletenként metéld-fel, és körül rakd tálba, vetretze-módon: azonban míg el-készülne, Borjú húst és apró Madarakat kell közibe sütni, és mind a Borjú húst, mind a környüle valót, rakd-meg szépen mondolával, de a Sültet és Madarakt kenyér béllel megkell hinteni, mint mikor Fürjeket sütnek, hogy szép pirosan légyen; azonban levének végy egy tsupor bort, eczetet, nádmézet vagy egyéb mézet, borsot, gyömbért, szeretsen-dió virágot, szegfüvet, malosa-szölöt, tengeri-szölöt, mondolát, egy fris czitromot szeltt módgyára, egy-kevés kenyér bélt, ezek együtt lévén, jól megkell főzni, az után akar hídra add-fel, akar pedig a petsenyét a tálban öntsd meg véle; de meg-is kell sáfrányozni, ha úgy szereted.

Boros Szérdék
Végy tejfelt, abba botsáss három vagy négy tyúkmonyat, mézet, bort, ezeket sodró fával jól megsodorván, tsak úgy hidegen, azután tüzhöz tévén, jól forrald-meg, fözd-meg, hogy ki ne fusson, és mind szüntelen habarni kell, mert megtúródzik: azután osztán egy czipót vajban ránts-meg és egy vagy két szelet melléje; a czipót hasogasd-meg, hogy inkább megjárja a vaj, és ezeket tálba tévén, öntsd reá a levet is: igen jó étek aki szereti.

Kotsonnya
A Tehén lábait ajakostól fözd-meg jól, sóban, vizben abárold-meg, s szépen borotváld-meg, ha szükség, tedd egy fazékba, önts jó erös etzetet reá, és sállyalevelet bővön, mind tsak hidegen, és hadd légyen benne, mikor kell, feladhatsz benne, kedves étek.

Malatz hidegen
Megtisztítván a Malatzot, tedd-fel tiszta vizzel, sóval, almával és vereshágymával együtt, mikor megfött abárold-meg, és tiszta fazékba rakván, a levét szürd reá, hogy sürütske légyen: abba bors, gyömbér, sáfrány, méz, fözd-meg, míg kivántatik: azután a húsát rakd tálba, és a levet szürd tálba reá, hadd aludjék-meg, légyen annyira a leve, hogy a húsát lepje-el, és midön megaluszik, metélj lémonyát vagy czitromot szeletenként, mondolát, apró-szölőt, és a Malatz szájába tégy egy almát, vagy lémonyát, ha vagyon; és add-fel az asztalra: ha az nints úgy-is jó.
Némellyek meg-is eczetezik, hogy savanyú légyen: lássad te, amint szereted: tsak-hogy eczetesen nem könnyen aluszik-meg.

Kutkusa
A Berbéts bélt mosd-ki igen szépen, azonban a Tüdejét fonnyaszd-meg jól is igen aprón vagdald-meg, szalonnával, vereshagymával, és petreselyemmel, és töltsd-meg a Berbéts gyomrát, és valami vastag bélt is, és sózd-meg mint szereted, akár spékkel, akár tormával, akár egyéb lével, és jó melegen add-fel.
Hagyma Lével
Metélj szalonnát, mint a Salátára szokták metélni, azt pergeld-meg, vereshagymát bővön metélj belé, eczetet tölts reá, és egy-kevés bort: bors, gyömbér belé, és akármi sültet felmetélvén, azt a levet öntsd reá, jó melegen vidd-fel az asztalra.
Tehén Bél Spékkel
Tehén Bél Tejjel
Gömbötz Tormával
Disznó Fő, Torma melléje
Ezek közönségesek a Magyaroknál.

Hal Fekete Lével
Avagy ha Posárt vagy egyéb Halat akarsz így főzni, így bánnyál vele: A Halat tisztítsd-meg, ha új, sózd-bé, hadd álljon sóban míg a levét készíted, azonban szép vékonyon piríts kenyeret jó feketén, azt hánd vizbe, hogy vonnya-ki a pergeltt szagát, onnat kivévén, tedd egy tsuporba, abba vizet, bort, eczetet, fözd meg jól, szitán verd-által jó-sürűn, és almát metélvén, és hagymát mézben ránts-meg, egy-kevés tört Dió-béllel együtt, és a Halat sovából kimosván, tedd-fel véle, fözd-meg jól amint illik; abba bors, gyömbér, szegfű, só, méz, hogy jó édes légyen, és jó-melegen add fel.

Borított Lév
Tsíkot szoktak illyen lével fözni, noha egyéb Halhoz-is hozzá illik, amint az idő hozza. A Tsíkot főzd-meg káposzta lévben, vereshagymával együtt, más tsuporba metélj petreselem gyökeret, kotzka módon, tsak keresztül, levelet-is mess hozzá, és vizzel tedd-fel, fözd-meg jól, és midön fel-akarod adni, a petreselyemröl a vizet szürd-le, és tölts a Tsík levéből reá, abba fa-olaj, bors, gyömbér, a Tsíkot a tálba rakván, a petreselymes fa-olajat borítsd reá, más tállal fedd-bé, vidd az asztalra.

Fenyő Gombát főzni
A szép fenyő gombát tsak tisztogasd-meg, ha valami gaz vagyon rajta; ha pedig megmosod-is hideg vízben, nem árt, de osztán hadd száradjon le a vize, és rakd valami edénybe szép renddel, és a szinével alá, a szárával fel, és minden rendet jól meg kell sózni apró sóval,: és osztán nyomtasd-meg, magától elég vize ereszkedik, azért semmi vizet nem kell reá önteni; és amikor enni akarsz benne, ne fözd meg, hanem egy tálatskában fokhagymás eczettel öntsd-meg, és edd úgy meg, mint a sós ugorkát.

Miskulántzia Saláta
Igen szép gyermekdéd Salátát, Sállya levelet, Fodorménta levelet, Pujpunellát, Borrágót, Petreselyem levelet, Turbolyát, Tárkony, kömény levelet és ami füvek hozzá illenek; és mint az egyéb salátát, jó bor eczettel, sós fa-olajjal öntsd-meg, és fellyül a Borrágo virággal hintsd-bé: jó tiszta saláta, aki szereti, ha akarod fellyül nádmézzel trágyázd-meg.

Baratzk Fánk
Az igen szép hasadó baratzkot hámozd-meg szépen, a magvát kivetvén, kadotzot csinálván tyúkmonyból, lisztből, savát-is megadván, mártsd-belé a meghámozott Baratzkot, rántsd-meg szép síroson, jó melegen add-fel, sáfrányozd-meg, faragj nádmézet reá, vidd az asztalra.

A Kossuth Kiadó és az Országos Széchényi Könyvtár Amor Librorum sorozata a magyar nemzeti könyvtár egyedülállóan gazdag gyűjteményéből válogatva adja közre kulturális örökségünk ritkaságait. Ezek a kötetek a magyar művelődés- és tudománytörténet ereklyéi. Az Amor Librorum sorozatban most jelent meg a Szakáts mesterségnek könyvetskéje, az 1698-as kiadásának hasonmása. Az eredeti Misztótfalusi Kis Miklós kolozsvári műhelyében készült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.