Külföldi élelmiszer-áradat

Lépésről lépésre adjuk át hadállásainkat a hazai élelmiszerpiacon a beáramló importnak. A velünk együtt csatlakozó országok másfélszeresére növelték a Magyarországra irányuló exportjukat.

Dénes Zoltán
2005. 04. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai élelmiszeripar már korábban is számított arra, hogy uniós belépésünk után emelkedni fog az import. A feldolgozók idejében jelezték, hogy elsősorban a velünk együtt csatlakozó országokra kell figyelni, onnan jön majd a legtöbb termék. Az előrejelzések beigazolódtak. Összességében elmondható, hogy a hozzánk érkező élelmiszerimport csaknem 30 százalékkal nőtt tavaly a 2003-as adatokhoz képest. Ugyanakkor a velünk együtt csatlakozó országokból érkező élelmiszerek aránya több mint 50 százalékkal emelkedett.
Eközben csak négy-öt százalékkal nőtt a hazai élelmiszerek exportja – jelentette ki lapunknak Piros László, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének főtitkára. A szakember szerint hasonló folyamat már a múltban is lezajlott, megijedni nem kell tőle, félni azonban igen, mert olyan trendet mutat, amely veszélyes. – Magyarországra jellemző az unión kívüli országokba irányuló export. A lehetőségek szűkülésével a feldolgozók a hazai piacon próbálták meg „elhelyezni” termékeiket, aminek következtében kínálati piac alakult ki, ami leszorította az árakat. A magas kereskedelmi kamatok és az erős forint az import térhódításának kedvezett. Emellett hozzánk is elért az úgynevezett osztrák effektus: Ausztria a csatlakozás első évében belső piacainak nagy részét elveszítette. Nálunk is ugyanazok a tényezők idézték elő ezt a folyamatot: míg a környező országokban alacsonyabbak a termelési költségek, nálunk magasabbak a kereskedelmi árak. Mindezek következtében egyfajta itatóspapírként működünk, mert felszívjuk a környező országok olcsóbb, nálunk magasabb áron értékesíthető élelmiszereit – elemezte a helyzetet Piros László. – Korábban az ipar úgy gondolta, hogy képes megküzdeni ezzel a hátránnyal – folytatta a főtitkár –, mégis van néhány tényező, ami hátrányba sodorja őket. Például az élelmiszer-biztonsággal és a hulladékmegsemmisítéssel összefüggő, irreálisan magas díjtételek. De ide tartozik az is, hogy tavaly több év után először csökkentek a reálkeresetek. Közben nem használtuk ki azt a piacvédelmi lehetőséget, amit az élelmiszer-biztonsági szabályok adnak minden tagországnak, hogy megvédje fogyasztóit az ismeretlen eredetű, nem megfelelő jelölésű és emiatt kérdéses beltartalmú termékektől. A legérdekesebb, hogy pont azok a kereskedők támasztanak magas követelményeket a magyar élelmiszergyártókkal szemben, akik a kétes eredetű és minőségű importtermékeket forgalmazzák – mutatott rá a viszszásságokra Piros László. A főtitkár szerint a kereskedők kiterjesztették gazdasági erőfölényüket, és vissza is élnek vele. Kérdéses persze, hogy mit kezd ezzel a helyzettel a belkereskedelmi törvény készülő módosítása: az ipar ezzel kapcsolatos javaslatait nem fogadták el minden esetben a törvényalkotók.
Piros László elmondta még: négypárti támogatást élvez az a törekvésük, hogy a beszerzési ár alatti értékesítést ténylegesen tiltsák meg és szankcionálják, a hatóságként eljáró szervek között pedig az APEH is szerepeljen. – Mindezzel azért kell komolyan foglalkozni, mert az idei év első három hónapjában felerősödött a tavalyi trend: megduplázódott a termeléscsökkenés üteme, zsugorodott a hazai termékek belföldi értékesítése, miközben csökkent az élelmiszerexportunk is, amely a felvásárlási árakon keresztül komolyan kihat a mezőgazdasági termelőkre – állapította meg Piros László.



Tej- és húsmizéria. Az előző egy évben rengeteg új élelmiszer érkezett hazánkba. A kedélyeket leginkább a Szlovákiából, Csehországból és Szlovéniából érkező, a hazainál literenként negyven-ötven forinttal is olcsóbb tej borzolta. A termelők és a feldolgozók tiltakoztak az ellen is, amikor tejként kerül a forgalomba annak nem minősíthető készítmény, vagy amikor sajtként árusítottak növényi zsiradékkal dúsított termékeket. Az olcsó importhús szintén hamar megjelent a piacon. Az egyik legemlékezetesebb, közelmúltbeli eset, amikor a szakmai érdekképviseletek panaszt tettek az olcsó szlovák húsvéti sonkának nevezett füstölt tarja ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.