Leisztinger is hasznot húzhat a diáktáborokból

Könnyen megeshet, hogy az ifjúsági fesztiválok és táborozások közpénzből történő támogatásának egyik fő kedvezményezettje az MSZP-hez közel álló Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Rt. lesz. Ugyanis egy szocialista törvénymódosítás miatt csak a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) által kibocsátott üdülési csekkel lehet elszámolni a diákrendezvényeket. A támogatásokról döntő bírálóbizottságokban számos szocialista politikus mellett felbukkan Leisztinger Tamás élettársa, a szintén MSZP-s Tüttő Katalin.

2005. 04. 06. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kizárólag üdülési csekk igénybe- vételével lehet idén pályázni az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium háttérintézményeként működő Mobilitásnál. A pályázati határidők napokon belül lejárnak, ám azok a szervezetek, amelyek sátras programokat szerveznek a természetbe vagy turistaházakba, mostantól nem számíthatnak pályázataik pozitív elbírálására, mivel a természet nem minősül csekkelfogadó helynek. Az üdülési csekk felhasználásának feltételként való bevonása az ifjúsági rendezvények, táborok támogatásába egy szocialista törvénymódosításnak köszönhető, amit a támogatási pénzek útjának átláthatóvá tételével indokoltak. A javaslat egyik indítványozója az a Csige Tamás volt, aki fiatal baloldali politikusként részt vesz a támogatási pénzek elbírálásában is az Észak-alföldi Regionális Ifjúsági Tanácsban.
Idén a tavalyihoz hasonlóan feltűnően sok a szocialistákhoz kötődő személy a pályamunkákat elbíráló tanácsokban. Részt vesz bennük többek között Mesterházy Attila és Csige Tamás MSZP-s országgyűlési képviselő, valamint Hudák Tamás, Winkfein Csaba, Póczik Anita, Szabó Ákos Péter és Igaz Sándor. Mint ahogy Tüttő Katalin fővárosi szocialista képviselő is, aki Leisztinger Tamás MSZP közeli nagyvállalkozó élettársa. A Leisztinger érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Rt. lehet az új támogatási rendszer egyik fő kedvezményezettje, hiszen a legnagyobb üdülésicsekk-elfogadó helynek számít. Az országos hatáskörű pályázatokat a Gyermek- és Ifjúsági Alapprogram Tanácsa (GYIA), a helyi hatáskörű pályázatokat pedig a regionális ifjúsági tanácsok írják ki és bírálják el.
Emlékezetes, a 2002-es kormányváltás után késedelmesen fizették ki a támogatásokat a táborozások szervezőinek. Mint arról beszámoltunk, részben saját maguknak, részben egymásnak osztogattak több millió forintos támogatásokat közpénzből MSZP-s politikusok, illetve kormány közeli döntéshozók a GYIA, valamint a regionális ifjúsági tanácsok pályázati alapjaiból. A táborozásokra, ifjúsági, szórakoztató rendezvényekre és drogprevenciós programokra elkülönített összegből kaptak pénzt például a Gyurcsány Ferenc korábbi sportminiszter pályázati szakértői testületének vezetőjéhez, Hudák Tamáshoz köthető egyesületek is. A Hudák vezette Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Tanács az általa képviselt Heves Megyei Gyermek- és Ifjúsági Alapítványnak 600 ezer, míg az Egri Fiatalok Kulturális Egyesületének 700 ezer forintot fizetett.
László Boglár kormányszóvivő a törvénymódosítás szövegével ellentétben úgy nyilatkozott, hogy nem csupán az MNÜA által kibocsátott üdülési csekket lehet fölhasználni diákrendezvényekhez. Bár az 1992-es államháztartási törvény lehetővé tette, hogy az alapítvány által kibocsátott csekken vagy utazási számlán kapjanak üdülési támogatást az emberek, ennek feltételeit csak egy idén hatályba lépett törvény teremtette meg. Kiemelte: Tüttő Katalin delegálásához a kormánynak nincs köze, mivel őt a főváros jelölte; nevezett politikus tevékenységének nem ismérve, hogy kivel él együtt, az az ő magánügye.
Mint arról többször beszámoltunk, az MNÜA a szocialista párthoz közel álló Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Arago Befektetési Holding Rt.-nek adta el tavaly októberben a kilencmilliárd forint értékű egykori szakszervezeti (SZOT) üdülővagyon utolsó részletét. Az alapítvány által létrehozott Hunguest Vagyonkezelő Rt. tulajdonában lévő részvényeket az Aragónak értékesítették, az üzletrészek jogát pedig a Hunguest Hotels Rt.-be apportálták, amit szintén a holding működtet. Leisztinger augusztusban az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-től megvette a kárpótlási jegyek váltására létrehozott Forrás Rt. többségi tulajdonjogát is. Az Arago-csoportnak olyan cégekben vannak vagy voltak érdekeltségei, mint a Pick Szeged Szalámigyár Rt., a Zalakerámia Rt. vagy a BÁV Rt.



Másfél milliárd forint értékű üdülési csekk. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványt mint közhasznú feladatokat ellátó civil szervezetet az Antall-kormány és hat szakszervezet hozta létre 1992-ben. A cél az volt, hogy biztosítsák a munkavállalók, szövetkezeti tagok és családtagjaik, valamint a nyugdíjasok kedvezményes üdültetését és gyógyszanatóriumi ellátását. A kormány öszszesen 324 ingatlant vitt az alapítványba ötmilliárd forintos könyv szerinti értéken, de vagyonbecslés nem készült. A Szakszervezetek Országos Tanácsa, illetve a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége harminckét ingatlant adott az alapítvány tulajdonába. Így többek között a hajdúszoboszlói Hőforrás Üdülő, a soproni Maróni, a bükfürdői Répce, a hévízi Panoráma, a siófoki Ezüstpart, a lillafüredi Palota Szálló és a balatonföldvári Park került az MNÜA-hoz. Az alapítvány a tavalyi 250 millió helyett idén másfél milliárd forintnyi szociális üdültetéshez tud csekket adni, amely belföldi magánszemélyeknek és gazdálkodó szervezeteknek 57 ezer forintig adómentes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.