A Plébános

L u g a s

Ambrus Lajos
2005. 05. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különleges bort jelöl ez a tulajdonnév, amelynek létrejöttét tarka legendák övezik. Ha hallom, s tudom, hogy nem a falumban szolgáló Gábor atyáról, a mi plébánosunkról esik szó, akár nyugodtan el is csodálkozhatnék, miféle teremtménye ő a világnak. Holott csupán ügyes reklámfogás: a Plébános név egy közönséges cuvée bort takar. De azért egy régi (és talán új) csúcsbort. Olyan kevert bort, amelynek homályos története a XVIII–XIX. század fordulójáig nyúlik vissza.
Ennek a Plébánosnak legalább két, de inkább három nevesíthető szereplője is akad. (Maga a névadó plébános valóságos személy ugyan, de a történetben a személytelenség homályába burkolódzik.)
Lajstromozva a „szereplőket”, efféléket találunk: Csombord község, a báró Kemény család s aztán a furmint, kövér, leányka. Vagyis Erdélyi-Hegyalja, egy magyar főúri család a XIX. század elejéről-közepéről és persze régi, ott őshonos szőlőfajták.
Kezdjük a legismertebb báróval, Kemény Istvánnal, bár nem valószínű, hogy a Plébános bor receptje az ő nevéhez fűződik. Pontosabban: nem is tudjuk, melyik Kemény báró idején alkották meg, de az ő csombord–alsógáldi uradalmukban jött létre a csábító nedű. Aztán a jeles borász, Kemény István is lényegében elfelejtett figura, keveset tud róla az utókor. Pedig Eötvös Károly megrajzolta a Magyar alakokban mint a régi magyar táblabíró archetípusát az „erdélyi fajtából”, aki „apró, fényes gombú kék atillát, kerek kalapot s magyar csizmát viselt folytonosan”. Kemény Simon, a marosszentimrei csatában Hunyadi Jánost megmentő hős büszke leszármazottja ő, főispán, kitűnő lovas volt, részt vett a szabadságharcban, és szenvedője volt birtoka és Nagyenyed barbár pusztításának. Halálakor a nemes pátoszt gyakran iróniával elütő Eötvös úgy búcsúzott tőle, hogy „míg annak a földnek olyan szülöttje lesz, mint ő volt: addig az a föld a miénk marad. És lesznek olyan szülöttei. Az ő emléke is teremt olyanokat.”
A szőlő és a bor apostolának csombordi kastélya és ültetvényei az elsők közt igazolták a régi Alsó-Fehér megye borászati nagyszerűségét. És ha a régi Borászati Füzeteket lapozgatom, bizony, lépten-nyomon a szakíró Kemény báró nevébe botlom. Úgy képzelem hát őt, mint olyan gazdát és szőlőtermelőt, aki mindenáron csúcsminőséget óhajt összehozni: ő a XIX. század közepének Szepsy Istvánja.
Csávossy György, a mai erdélyi borászat legnagyszerűbb tudósa, a csombordi szőlőgazdaság volt vezetője a szájhagyományt összegző kutatásaiban írta meg a plébánost övező mítoszok történetét. A legelterjedtebb variáns szerint valamelyik Kemény báró feleségét, mivel katolikus volt, lelki gondozójaként egy enyedi minorita páter felkereste Csombordon – a vendéglátás során elzarándokoltak a hűs, boltíves pincébe is. Mikor a jó negyvenméteres pince mindkét ikerágával végeztek, a báró feltetette az ilyenkor szokásos kérdést: melyik bor ízlett a legjobban? A páter azt válaszolta, hogy a végigjáráskor összetöltögette a neki tetsző borokat, s így hozott létre egy keveréket. Ez ízlett neki a legjobban. „Ezeket a fajtákat ültessék egy táblába vegyesen, szüreteljék le termésüket közösen, és mindig a legjobb ízű boruk lesz” – tanácsolta a bárónak. Így született meg a Plébános. Persze akad másféle magyarázat is – Krúdy Gyula bátyánk is jól emlékezett a plébánosra. „Báró Kemény pusztagáldi plébánosa – írja Az emlékek szakácskönyvében – egy szőlőféreg által kipusztított negyven holdat kapott ingyenes bérletként a bárótól. Csináljon vele, amit tud. Olyan ajándék ez, amelytől a századik embernek is elmegy a kedve, csak éppen ez a plébános örvendezett az adománynak. Nekigyürkőzött a pap, és kezdte forgatni a földet új szőlőtőkék nevelésére. Így teltek-múltak az esztendők a pap felett, a szőlők felett, amíg a báró egy napon csak betoppant a kegyúri parókiára.
– Hű, de megszomjaztam! – kiáltott báró Kemény, akinek muskotályával, ringatójával nemigen versenyzett bor Erdélyben. (Talán csak a gyulafehérvári püspöki rózsamálit kivéve.)
A falusi plébános nagy szerényen előveszi a maga borát.
– Ha meg nem vetné, méltóságod, nálam is termett egy kis borocska az idén.
A báró megízlelte a pap borát… Borismerő ember volt, nem csoda, hogy talpra állott az első korty után.
– Hol termett ez a bor, te pap? Hiszen ez jobb még az én boromnál is.
A főtisztelendő úr aztán szép csendesen bevallotta, hogy ez a bor éppen azon a kipusztult, meddő területen termett, amelyet a báró csak úgy fél kézzel elajándékozott.
– Legyen hát »Plébános« a bor neve – kiáltott fel a báró, amely bort aztán sokan iszogatták Magyarországon a jó öreg plébános emlékezetére.”
De akad másik adoma is – a teljes igazság viszont aligha kideríthető, írja a csombordi borok legnagyobb ismerőjeként Csávossy. „Az azonban vitathatatlan, hogy plébánosültetvény létezett Csombordon, mégpedig a filoxéravészt követő felújítás után (is)! Ennek termését szüreteltük mi az ötvenes éveket követően, mikor az erózió a régi tőkéket helyenként a talpgyökerekig mosta ki.” Az ő adataiból tudjuk meg azt is, hogy a Plébános fajtaösszetétele 40 százalék furmint, 40 százalék kövér és 20 százalék leányka, szürkebarát és ottonel muskotály keveréke volt.
És itt le is zárhattuk volna a Plébános regényét. De az utóbbi időkben szerencsére a Nagyenyed környéki gazdák nekiláttak a Plébános készítésének. Így nemrég Petróczky Pista barátom szíves közreműködésével szigorú közös vizsgálat alá vonhattunk két palack új Plébánost. Azt ugyan nem tudtam pontosan meghatározni, milyen keveréket tartalmazott a Logos nevű cég évjárat megjelölését is nélkülöző tétele, de azt hiszem, az etikett hiányosságai ellenére is méltó volt nevéhez. Egyébként az ötvenes években készített csombordi Plébános Csávossy szerint a furminttól nyerte a savgerincét, a tüzét és a zamatát, a kövér szőlőtől a cukrot és a testességet, az ottonel muskotálytól az illatot és a kerekséget. A Nagyenyeden palackozott tételeket szépnek, különlegesen jó tartásúnak és fölfedezésre méltónak tartom – mindkettő félszáraz bor volt. Az aranybetűs palack emlékezetesebb és főleg harmonikusabb nedűt tartalmazott egészen elegáns, üde virágillattal, friss, fiatalos, de nem bántó, összecsiszolódott savakkal. A műegész aurája leginkább egy határozottan kedves vacsorára emlékeztetett – jó hosszan kitartott utóízekkel. A zöld felirattal ellátott Plébánost kevésbé észleltem kiegyensúlyozottnak: észrevehetően dominált benne a furmint markáns karaktere. Összeérésre vár; illata friss, finom és fűszeres – hársra, de leginkább más apró, mézelő virágokra emlékeztette társaságunk egyetlen hölgyfogyasztóját. A borkóstolási szertartás legfontosabb eredményeként viszont azt rögzíthetem, hogy a Logos közreműködésével számomra is bizonyossá válhatott: egy korty a Plébánosból – egy csepp az újrafelfedezésre váró Erdélyi-Hegyalja géniuszából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.