Sólyom: Az állam nem én vagyok

Alig félórás, szolid ünnepség keretében Mádl Ferenctől tegnap átvette a köztársasági elnöki posztot Sólyom László megválasztott elnök. Az Alkotmánybíróság volt vezetőjét augusztus 5-én nulla órától illeti meg öt évig az államfői jogkör.

Munkatársunktól
2005. 08. 05. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budai Várban tegnap csak a szokásosnál valamivel több rendőr és egy transzparens jelezte, elérkezett az államfőváltás ideje a Sándor-palotában. A Dísz térnek a Köztársasági Elnöki Hivatal épületére néző részén, a Fidesz emblémája mellett egy feliraton ezt olvashatták a járókelők: „Köszönjük, elnök úr, köszöntjük, elnök úr!” Mádl Ferenc az épület előtt fogadta a tisztségben őt váltó Sólyom Lászlót, aki az elnöki kocsiból kiszállva elődjével a Tükörterembe tartott. A puritán ünnepségen többek között részt vett Göncz Árpád volt államfő, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin házelnök, Holló András, az Alkotmánybíróság, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és Polt Péter legfőbb ügyész. A külföldi államokat Julis Janus apostoli nuncius képviselte. Mádl Ferenc jogászi pontossággal idézte fel, hogy az Országgyűlés június 7-én választotta meg Sólyom Lászlót, a Védegylet kezdeményezésére, a Fidesz képviselőinek javaslatára.
Sólyom László még akkor letette a esküt.
*
Mádl Ferenc úgy ítélte meg, a parlamentet az a megfontolás vezette, hogy Sólyom László elkötelezett az ország, a nép, a nemzet, az alkotmány, a demokrácia mellett, s nagy jogi, politikai tapasztalattal rendelkezik.
Sólyom László válaszul azt mondta, hogy bár a nemzetet, a nemzet egységét ő testesíti meg, nem mondhatja el, hogy „az állam én vagyok”.
„Az állam nem én vagyok és nem mi, az állam vezetői vagyunk, a magyar állam alkotója a magyar nép” – tette hozzá. Az új államfő kollegiális bizalommal fordult a megjelent állami vezetőkhöz, s közölte, hogy a magyar néptől bizalmat és támogatást remél. Kijelentette: szeretné, ha vissza lehetne állítani az olyan fogalmak becsületét és fényét, mint a haza, a tisztesség és a hűség. Mádl Ferenc elnöki tevékenységét méltatva az uniós csatlakozásért végzett munkáját és a kettős állampolgárság ügyét említette meg.
Érvényteleníthetik
a Béla király úti szerződést?
Nincs kizárva, hogy a Kincstári Vagyoni Igazgatóság megpróbálja visszavonni azt a szerződést, amelyet a Béla király úti államfői rezidencia eladása ügyében kötöttek. Az értékes budai területen a Rákosi-időkben emelt mostani épületek meglehetősen elavultak, ám maga a terület „kivételes természetvédelmi és biztonsági adottságokkal rendelkezik”. Utóbbi tényt Sólyom László sajtófőnökének csütörtöki közleménye is hangsúlyozta. Hírek szerint a befektető által adott milliárdos előleget visszafizeti a kincstár, vagy másik területet ajánl fel megvételre a társaságnak.
Átalakul a hivatal
A mintegy ötvenfős államfői hivatalt részben átszervezik. Vezetője az eddigi hivatalvezető-helyettes, Paczolay Péter lesz. Paczolay korábban az Alkotmánybíróság (Ab) főtitkára volt, onnan hívta el Mádl Ferenc. Utóbb neve lehetséges alkotmánybíró-jelöltként is szóba került. A jogi kérdésekkel foglalkozó néhány fős stáb változatlan marad – tudtuk meg –, eddig is ők dolgozták ki az Ab elé kerülő elnöki indítványokat. A protokolláris ügyeket mostantól önálló csapat intézi, a feladatot eddig teljes egészében a Külügyminisztérium látta el. Ezután közösen tevékenykednek. Értesülésünk szerint Sólyom László augusztus 20-án beszédet mond egy nyilvános rendezvényen.
A FAZ mérlege
Őrségváltás a Sándor-palotában címmel közölt cikket tegnap a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung abból az alkalomból, hogy Sólyom László váltotta fel az államfői poszton Mádl Ferencet. A frankfurti lap szerint Mádl mindenekelőtt azon fáradozott, hogy megszűnjenek a mély árkok a magyarországi politikai táborok között, igyekezett a nemzeti egységet megtestesíteni. A cikk szerzője úgy vélte, Mádl igyekezett hasznára lenni a határokon kívül élő magyar kisebbségeknek, a kettős állampolgárságról rendezett népszavazás kudarcát „nemzeti traumának” minősítette. A távozó elnöknek nem sikerült elérnie, hogy nemzeti egység jöjjön létre a politikai árkok szabdalta Magyarországon, ezen majd Sólyom Lászlónak kell fáradoznia. A német lap rámutatott, Mádl Ferenc minden oldalról sok dicséretet kapott, ugyanakkor a kormányon lévők szemében „túlságosan konzervatívnak”, „túlságosan merevnek” és ezért „nem újraválaszthatónak” számított.

Nem adja az ujjlenyomatát. Addig nem megyek – tudósként sem mentem – az Egyesült Államokba, amíg ujjlenyomatot kell adnom – közölte Sólyom László a Magyar Hírlapban közölt interjújában. A köztársasági elnök ennek kapcsán tudatta, európai elkötelezettsége nem jelent egyben elfordulást Amerikától. Mint fogalmazott, „el kell ismerni Amerika súlyát és szerepét, (…) de ne essünk túlzásokba a rendkívüli intézkedésekkel és jogkorlátozásokkal.”
Az elnök első külföldi útja Ausztriába vezet majd augusztus 26-án, utána Lengyelországba látogat, hogy részt vegyen a Szolidaritás létrehozásának negyedszázados évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken. Az új köztársasági elnök környezetvédő alapállását bizonyítva máris kijelentette: ősszel részt vesz a Zengő-napokon, és felmegy a hegytetőre. Ezzel kapcsolatban feltűnt az is, hogy sajtófőnöke már idézett csütörtöki nyilatkozatában kifejtette, a köztársasági elnök által használt Béla király úti ingatlanegyüttes pótolhatatlan biztonsági és természeti értéket képvisel, ennek ellenére eladták, és lakópark céljára való kiárusítását tervezik.

Elnöki önfegyelem
Nem szeretnék a gazdagok elnöke lenni. Egy köztársasági elnöknek folyamatosan oda kell figyelnie a szegények és a megnyomorítottak érdekeire – nyilatkozta Sólyom László a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A tegnap beiktatott államfő új tisztségében fegyelmezni fogja magát, hogy ne tegyen fölösleges jogi lépéseket. Sólyom László kijelentette: a jövő évi parlamenti választások kiírásakor cseppet sem fogja befolyásolni, hogy az időpont melyik pártnak jó vagy rossz. A köztársasági elnök úgy látja, hogy az embereknek ma ugyanúgy reményekre van szükségük, mint 1989–90-ben. Minden erejével azon lesz, hogy megfeleljen az iránta megnyilvánuló bizalomnak.

Interjú az 5. oldalon



Fricz Tamás politológus: Azt várom Sólyom Lászlótól, hogy segítsen újraértelmezni az alkotmányos berendezkedést, amely mára meglehetősen sérülékeny lett és nem elég hatékony. Át kellene tekinteni a parlament és a kormány kapcsolatát és el kellene gondolkodni azon, hogy az egy- vagy a kétkamarás Országgyűlés lenne-e működőképesebb. Egyetértek Mádl Ferenccel abban, hogy a köztársasági elnök jogköreinek szélesítésére van szükség. A tavalyi kormányválság kezelésében jelentősebb szerepet játszhatott volna az államfő, ha erősebb jogkörökkel rendelkezik. Új alkotmány is szükségeltetne, amelynek kidolgozásában szintén segíthet Sólyom László.
Szabados Krisztián ( Political Capital) : Sólyom László beiktatásakor elmondott beszéde, de legfőképpen az államfői rezidencia körüli hercehurcával kapcsolatban kifejtett határozott, a konfliktust is bátran fölvállaló magatartása azt sejteti, hogy a vártnál aktívabb köztársasági elnöke lesz az országnak.Az államfő leendő aktivitására utal, hogy a kettős állampolgársággal kapcsolatban a napokban úgy fogalmazott, annak nincs semmilyen európai uniós akadálya. Ma már nem az a kérdés, hogy aktív lesz-e az új köztársasági elnök, hanem sokkal inkább az, teljes körűen élni fog-e az alkotmány adta jogkörökkel, vagy esetleg megpróbálja azokat tágítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.