időjárás 11°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Karácsony beismerte, szemétkáosz fenyeget Budapesten

Szürke gallérban a fehér asztalnál

Haraszti Gyula
2005.11.30. 00:00

Részt vállal Veres János pénzügyminiszter kampányában volt üzlettársa, Kabai Károly, a nagy értékű adócsalás miatt bíróság előtt álló vállalkozó. Veres Kabaival nem volt üzleti kapcsolatban, amikor az a kifogásolt cselekményt elkövethette, legutóbb viszont egy asztalnál ültek egy jótékonysági eseményen.

Egyelőre nem tudni, mi lesz a hatása Kabai Károly ügyére annak a törvénymódosításnak, amelyet az adótörvényekkel egy csomagban fogadott el a parlament. A Nyíregyházi Városi Ügyészségen lapunk kérdésére elmondták: folyamatban lévő ügyről nem nyilatkozhatnak. A törvénymódosítással kapcsolatban kifejtették: megvárják, amíg annak szövege hivatalos formában, írásban is kijön. Mint arról tegnap beszámoltunk, a parlament a jövő évi adótörvények elfogadásakor olyan változtatást is megszavazott, amely szerint az áfatörvény
40. §-a azzal a bekezdéssel bővül ki, hogy „(12) A 10. számú mellékletben felsorolt hulladékok értékesítése esetén az adót a hulladékot saját nevében beszerző, belföldön nyilvántartásba vett adóalany fizeti”.
*
A fenti változtatás nem módosító javaslatként került az adócsomagba, hanem már része volt a Pénzügyminisztérium által beterjesztett változatnak is. Szakértők szerint az áfatörvény módosításával Kabainak és a hasonló bűncselekménnyel vádoltaknak esélye van arra, hogy meg kell szüntetni ellenük a folyamatban lévő eljárást. A jogszabályok enyhítése ugyanis mindig visszamenőleges hatályú, míg a szigorítás nem az.
Ha az adócsomagban megszavazott módosítás kedvez Kabainak, akkor pont kerülhet a régóta húzódó történetre. Az ügyben a vádirat ugyanis már 1999-ben megszületett, ám elsőfokú ítélet még nincs. Ennek oka, hogy minden tárgyalást más bíróra szignáltak ki, legutóbb például egy állapotos bírónőre.
A történtek ismét csak megdöbbenést váltottak ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök környezetében, hiszen Kabai Veres János pénzügyminiszter üzlettársa volt, igaz, még jóval azelőtt, hogy Kabai gyanúba keveredett. Mint megírtuk: Kabai Károly az elsőrendű vádlottja annak az eljárásnak, amely folytatólagosan elkövetett, az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás és más bűncselekmények miatt folyik Nyíregyházi Városi Bíróságon. A vádirat szerint a Bogát-Ferr Kft. (amelynek Kabai 1997 októberéig az ügyvezetője volt) és a Bogát-Metál Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (amely a másik vállalkozással egy telephelyen, gyakorlatilag közös pénzügyi irányítás alatt működött) 1997 és 1999 között ismeretlen forrásból szerezte be a felvásárolt fémhulladék jelentős hányadát, ezért valótlan tartalmú számlákat szerepeltettek a könyvelésben, csökkentve ezzel a társaságok adófizetési kötelezettségét. A nyomozás több cégből álló számlagyárat leplezett le, amelyek működtetője a Bogát-Ferr Kft. volt. Veres és Kabai a céget együtt alapította 1991-ben, viszont a feltételezett számlagyár üzemeltetésekor Veres már nem volt a kft. tagja, három évvel azt megelőzően, 1994-ben kiszállt a Bogát-Ferrből.
Ugyan Kabai adóügyek miatt bíróság előtt áll, a pénzügyminiszter nem zárkózik el tőle. Veres és Kabai Károly november 19-én például egy asztalnál ült egy jótékonysági bálon, a nyírbátori 4-es számú általános iskolában. November 18-án pedig a pénzügyi tárca vezetője lakossági fórumot tartott szintén Nyírbátorban, ahol az érdeklődőkkel közölték: MSZP-s rendezvényekre, parlamenti látogatásra lehet utazni egy Kabai által kezelt busszal, amelyre nála lehet feliratkozni. Veres János jelenleg harmadik ciklusát tölti mint országgyűlési képviselő, bár egyéniben eddig egyszer sem nyert, mindig a megyei listáról került a parlamentbe. Ugyanakkor jövőre ismét megpróbálkozik Szabolcs megyei hatos választókerületben (Nyírbátor) az egyéni mandátumszerzéssel.
Kabai érdekeltségébe tartozó cég egyébként még az idén is kapott állami megrendelést, például lőszer-megsemmisítési megbízást a Honvédelmi Minisztériumtól 292 millió forint értékben. Kíváncsiak lettünk volna Kabai véleményére is a történtekkel kapcsolatban, aki azonban tegnap elutasította megkeresésünket.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.