Zsíros papírtender

Még a választások előtt szerződést köthetnek a papírokra és irodaszerekre kiírt központosított közbeszerzési pályázat győztesével. Egyes piaci szereplők úgy vélik, a szűk körű „verseny” befutója ugyanaz a cég lesz, amelyik az előző két esztendőben is szállíthatott papírárut a költségvetési intézményeknek, és amelyben korábban felbukkant Szabó Pál, a posta vezérigazgatója és Antalóczi Zoltán, a Gyurcsány-féle Altus felügyelőbizottsági tagja.

2006. 03. 11. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn lejár a beadási határidő arra a központosított közbeszerzési eljárásra, amit a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) írt ki február elsején papírok, papírtermékek, író- és irodaszerek szállítására az elkövetkező két esztendőre, évi nettó 3,5 milliárd forint értékben. Az ajánlati felhívás tanúsága szerint az eredményhirdetés március 24-én, a szerződéskötés pedig április 3-án lesz.
A hazai papírpiac több képviselője is különösnek tartja az eljárás választások előttre időzítését. Különösen azért, mert a korábbi papírtendert 2004 augusztusában hozták tető alá, és a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság, valamint az akkori győztes Buda-Piért Kft. (mai nevén: ÁBP Ápisz-BudaPiért Zrt.) közötti keretszerződés két évre vonatkozott. Ennek alapján egyértelmű, hogy elegendő lett volna idén nyáron kiírni az újabb beszerzést, és augusztusban megkötni a szerződést. A piaci szereplők szerint ennél is aggályosabbnak nevezhetők a kiírásban rögzített feltételek.
*
Ezek szerint el sem indulhat a tenderen az a cég, amelyiknek például az előző három esztendő bármelyikében papírok és írószerek tekintetében a forgalma nem érte el a nettó 1,6 milliárd forintot, nem rendelkezik évente 25 millió forint értékű papír-, illetve 10 millió forint értékű író- és irodaszer-referenciával, illetve nincs öt főiskolai vagy egyetemi kereskedelmi végzettségű szakembere, akik legalább három év szakmai gyakorlatot tudhatnak maguk mögött.
Szabó Zsolt, az I-Com Kft. ügyvezetője szerint a magyar piacon csupán néhány cég képes megfelelni ezeknek a feltételeknek. Mint fogalmazott: „A feltételek túl szigorúak, nagymértékben gátolják a piaci verseny megvalósulását, és furcsamód nem adnak lehetőséget a részvételre azoknak a nagyvállalatoknak, kis- és közepes vállalkozásoknak sem, amelyek önállóan nem, de közös pályázattal, konzorciumban vagy alvállalkozóként kiváló hátteret tudnának nyújtani a pályázaton induláshoz.” Szabó Zsolt azt is furcsának tartja, hogy a KSZF csupán egyetlen győztest hirdet, aki két évre birtokolja majd a magyarországi irodai papírpiac minimum 25 százalékát, miközben más állami beszerzéseknél elképzelhetetlen lenne, hogy a piac negyede egyetlen társaság kezébe kerüljön.
Horváth János, a Hoda Rt. ügyvezetője szerint az ajánlattevők esélyegyenlőségét sérti, hogy az ajánlatkérő nem közöl adatot vagy arányszámot az előző évek forgalmáról, így a jelenlegi szállító – aki viszont ezen információknak a birtokában van – rendkívüli versenyelőnnyel indulhat a tenderen. Horváth János luxusnak tartja, hogy miközben naponta hallunk a költségvetési pénzek racionális felhasználásáról, a túlságosan kemény feltételek miatt a piac java részét gyakorlatilag kirekesztik a versenyből. Azok a cégek is rendkívül bonyolultnak, szigorúnak tartják az alkalmassági feltételeket, amelyek indulni tudnak a tenderen. Közéjük tartozik az egyik hazai piacvezetőnek számító PBS Hungária Kft. vagy a szombathelyi Írokéz Kft.
Néhány másik cég vezetője, akik – félve a következményektől – nem vállalták névvel a nyilatkozatot, azt nehezményezték, hogy az elbírálás során azonos fontosságú a fénymásolópapír, a radír vagy az olló, és nem lehet részajánlatot tenni az egyes termékekre, holott ez az árak jótékony csökkenéséhez vezetne. Többen úgy vélekedtek, hogy a KSZF által támasztott feltételek egyértelműen a jelenlegi beszállítónak, az Ápisz-BudaPiértnek kedveznek. Szerettük volna megtudni a KSZF főigazgatójának, Schäffer Istvánnak az álláspontját, de a napokkal ezelőtt feltett kérdéseinkre a tegnapi lapzártáig sem reagált.
Emlékezetes, hogy 2004 augusztusában a KSZF több mint hárommilliárd forintos keretösszegű szerződést kötött az Ápisz-BudaPiért jogelődjével papíráruk beszerzésére. Ebben a cégben igazgatósági tagként felbukkant többek között Antalóczi Zoltán, aki a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tulajdonában lévő Altus Rt. felügyelőbizottsági tagja, továbbá az igazgatóság elnökeként Szabó Pál, a Magyar Posta Rt. jelenlegi vezérigazgatója. Szabó Pál a Horn-kormány időszakában annak a Hungalu vállalatcsoportnak a vezérigazgatója volt, amelyből vitatott körülmények között privatizált társaságokat Gyurcsány, ezzel megalapozva többmilliárdos vagyonát. Az Ápisz-BudaPiért közvetlen tulajdonosa egyébként ugyanaz az SHV Holding Kft., amelyikhez a sokmilliárdos állami megbízásokhoz jutó Trendex Holding Rt. is köthető. Az irodatechnikai társaságban igazgatósági tagként szintén felbukkant a gyurcsányi cégbirodalomból megismert Antalóczi Zoltán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.