időjárás 33°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Májusi cunamiteszt

Hírösszefoglaló
2006.04.28. 22:00

Soha nem látott összefogással, huszonnyolc ország és az UNESCO közreműködésével szökőár-előrejelző rendszert próbálnak ki május 16-án a Csendes-óceán partjainál, amelytől azt várják a szakemberek, hogy javítja a cunami által veszélyeztetett partvidékek biztonságát. A tesztet több hasonló követi, hogy a részt vevő országok a későbbiekben szervezetten és gyorsan tudjanak együttműködni.

Huszonnyolc ország és az UNESCO az ENSZ tudományos szervezetének közreműködésével szökőár-előrejelző rendszert tesztel a Csendes-óceán partvidékén május 16-án. Az angol rövidítése után PTWS-nek nevezett rendszer ugyan már több mint negyven éve létezik, több országban használják is, azonban most először vesznek részt egyszerre ilyen sokan egy próbán – írta az AFP hírügynökség. A közös tesztelés ötlete a 2004. december 26-án Délkelet-Ázsiában pusztító, 220 ezer emberéletet követelő szökőár után vetődött fel: a résztvevők azt remélik tőle, hogy javíthatják a cunami által veszélyeztetett partvidékek biztonságát. A huszonnyolc ország között nagyhatalmak – például az Egyesült Államok, Oroszország, Ausztrália – és apró szigetek is vannak.
A Pacific Wave ’06 elnevezésű akciót az Egyesült Államok cunami-előrejelző központjából, Hawaiiról irányítják. Ez a centrum a PTWS technikai főhadiszállása. A gyakorlat látszat-szökőárriadóval indul, amelyet minden részt vevő országnak elküldenek az amerikai szakemberek. A riasztott államokban a helyi hatóságok juttatják el a színlelt riadót a katasztrófavédelmi igazgatóságoknak, amelyek a megfelelő lépések megtétele után tájékoztatják az illetékeseket a meghozott helyi intézkedésekről.
Az akció lényege a szervezettség, ez a kulcsa annak, hogy javulhasson az előrejelzések és a gyors reagálások eredményessége. A mostanit több hasonló kísérlet követi majd, hogy a Pacific Wave ’06 résztvevői rutint szerezzenek. Ahhoz, hogy a rendszer működjön, nagyfokú készültségre lesz szükség – figyelmeztetett egy közleményben az UNESCO szóvivője. Sue Williams azt várja a teszttől, hogy számos hibát tár fel a Csendes-óceán partvidékén lévő országok cunamikészültségében.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.