időjárás 29°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Napi sajtószemle

Lovas István
2006.04.19. 22:00

European Voice
Kihívás Magyarország miniszterének címmel az unióra szakosodott hetilapban a brit globális Economist egyik újságírója azt írja, hogy ha Gyurcsány Ferencet újraválasztják, egyensúlyba kell hoznia a költségvetést. Kérdés, hogy mikor és miként birkózik meg az ország felduzzadt államháztartási hiányával. A hetilap idézi Joaquín Almuniát, az unió gazdasági és pénzügyi biztosát, aki elmondta, hogy igen nagy figyelemmel kísérik a választási kampányt és az ígéreteket tekintettel a magyar pénzügyek törékeny helyzetére. A baj az, hogy a kormány által már bejelentett adócsökkentések a GDP további 3,5 százalékával növelik meg a hiányt – annak ellenére, hogy Budapest szerint ezt bőven kiegyenlíti a csökkenő adósságszint. A cikk megemlíti, hogy a forint értéke erősen zuhan az euróhoz képest. Csaba László közgazdászprofesszor szerint Gyurcsány annak köszönheti az első fordulóban elért sikerét, hogy a miniszterelnök sokat költött az állami szektor alkalmazottaira és a nyugdíjasokra. Gyurcsány mostani kampányígéretei további 5,4 milliárddal terhelik meg a költségvetést.

*****
A lap címoldalán kinyomtatott cikkben az olvasható, hogy Olli Rehn uniós bővítési biztos figyelmeztette Romániát és Bulgáriát, ha nem viszik végbe reformjaikat, mielőtt csatlakoznak az unióhoz, akkor elveszíthetik annak a 45 milliárd euró összegnek egy részét, amelyet meg kellene kapniuk.

*****
A lap szerkesztőségi állásfoglalása szerint az unió azzal nem hozza el a békét a Közel-Keletre, hogy befagyasztotta a palesztinoknak adott segélyeket. „A Nyugat egyik nagy stratégiai hibája az volt, hogy a demokráciát erőltette, mielőtt államiságot adott volna a palesztinoknak.” A vezércikk hozzáteszi: borítékolható volt, hogy a megszállt területeken megrendezett demokratikus választások szélsőségeseket segítettek a hatalomba. A Hamászt nem kell erőltetni Izrael elismerésére sem, hiszen, mint emlékezetes, Egyiptom is béketárgyalásuk befejezését követően ismerte el a zsidó államot.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.