Veszélyes a Balkánról érkező cukor

Egyre nő a déli szomszédainktól hazánkba érkező import- cukor mennyisége, ami komolyan megzavarhatja a piacot. A magyar szakemberek most abban reménykednek, hogy az úgynevezett balkáni cukorexport zöme a jövőben az olasz piacon jelenik meg.

Nagy Ottó
2006. 06. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komolyan érintheti a déli szomszédainktól hazánkba érkező cukorimport a hazai termelőket és feldolgozókat. A térség két legjelentősebb exportőre, Szerbia és Horvátország 2000-ben kötött az Európai Unióval egy olyan megállapodást, amelynek értelmében több termékkel, köztük a cukorral is vámmentesen léphetnek a közösség területére. Akkor Szerbia és Montenegró, valamint Horvátország is 180-180 ezer tonnás – Albánia és Bosznia-Hercegovina ezer, illetve tizenkétezer tonnás – lehetőséget kapott erre.
– Magyarországra tavaly 49 600 tonna importcukor érkezett, szemben a tavalyelőtti 41 ezer tonnával, a tendencia tehát emelkedő. Tavaly 12,7 ezer tonna érkezett hazánkba Szerbia-Montenegróból, 11,5 ezer tonna pedig Horvátországból – jelentette ki Koczka Zoltán, a Cukoripari Egyesülés igazgatója. – A fenti adatok első látásra nem tűnnek komolynak, azonban nem szabad lebecsülni ezt a mennyiséget, az úgynevezett balkáni cukor ugyanis hat a belföldi árakra, és emeli hazánk függőségét az importtól.
A hazai árak megfelelő szinten tartása viszont a július elsejével induló uniós cukorreform miatt fontos. Két évig ugyanis a cukorgyártók befizetéseiből finanszírozzák a reform költségeit. Az első évben minden tonna eladott cukor után 34 ezer, a másodikban 43 ezer forintot kell a gyáraknak befizetniük. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi kilónkénti 180-200 forintos cukorárból a gyártóknak a július elsejével induló cukorgazdasági évben kilónként 34, majd egy újabb éven keresztül 43 forintot kell az EU kaszszájába utalniuk. A reform sikere azon is múlik, hogy a gyáraknak sikerül-e a hazai referenciaárat a tonnánként 632 eurós intervenciós árral egy szinten tartaniuk. Tavaly év végén a hazai piaci ár 5-10 százalékkal volt a referenciaár alatt.
Tavaly Koczka Zoltán szerint épp az alacsonyabb hazai árak miatt érkezett kevesebb cukor Magyarországra, a déli szállítmányok elsősorban Olaszországban találtak gazdára. Ez az állam a termelés mennyiségére vonatkozó kvóta felét visszaadja, 19 cukorgyárából várhatóan tizenhármat bezár, ezért a szakma abban bízik, hogy a balkáni cukor zöme a jövőben is az olaszoknál kerül piacra. A helyzetet tovább bonyolítja: az EU nagyon figyel arra, hogy csak répacukor kerüljön piacaira. Ezért a déli országok jelentős mennyiségű nádcukrot importálnak, majd cukorrépából készült termékeiket az unióba exportálják. Szerbia-Montenegró cukortermelése 2000-ben 170 ezer tonna volt, tavaly azonban már 380 ezer tonnára ugrott, miközben a belső fogyasztás csak évente 250-300 ezer tonnára tehető. Az uniós export szerepet játszik a szerb cukoripar átalakulásában, az ottani gyárakat főleg olasz és görög befektetők vásárolják, de arról is tudni, hogy vevőként megjelent a hazai érdekeltségekkel is rendelkező német Nordzucker. Ez azt jelenti, hogy a balkáni cukoripar zöme a jövőben uniós gyártók kezébe kerülhet.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.