Görögországból érkezik a dinnye

Munkatársunktól
2006. 07. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július közepén indul a dinnyeszezon, amely bő másfél hetes késést is jelent – tájékoztatta lapunkat Mártonffy Béla, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács igazgatója. Elmondta, az ültetés után az április–májusi hideg 30 százalékos terméskiesést okozott, így körülbelül – ha kedvező lesz az időjárás, akkor optimista becslések alapján – 150 ezer tonnás idei terméssel lehet számolni. Ez a mennyiség azonban a tavalyinál is kisebb területen, mintegy hatezer hektáron terem majd. A dinnye termőterülete az elmúlt években drasztikusan csökkent. 2005-ben ugyanis 7800, 2004-ben pedig 9200 hektáron termesztették a gyümölcsöt. Az export mennyisége eléri a 80-100 ezer tonnát, ami elfogadható lesz a termelők számára, ha kellően meleg lesz és hiányhelyzet is kialakul.
– Mindez nem tévesztheti meg a gazdálkodókat, akik ha szervezetten lépnének fel júliustól szeptemberig, képesek lennének jó piacot teremteni a dinnyének. Ők azonban összefogás helyett inkább konkurálnak egymással, néha már káros mértékben. Pedig ha a fejlesztéseket nem tudják megvalósítani, akkor végképp ki lesznek szolgáltatva a kereskedelemnek – hangsúlyozta a szakember. Mártonffy a váltás szükségességét is kiemelte, rámutatva, hogy a mag nélküli
dinnyét keresik a vásárlók, és az európai piac a kisebb, 4-5 kilós dinynye felé mozdult el. Ezt figyelembe kell venni a termelőknek, akiknek oltott, ellenállóbb fajták termesztésében is gondolkodniuk kell.
A késői piacra kerülés kapcsán Mártonffy elmondta, az lehet, hogy kedvez a profi termelőknek, általában azonban nem tesz jót az ágazatnak, mert akkor összeérik a
dinnye, túlkínálat alakul ki, ami letöri az árakat. Az ilyen helyzeteket viszont figyelemmel kísérik a konkurens európai, sőt ázsiai és afrikai országok is, amelyek a csúszást kihasználva, illetve konstatálva annak rendszeres bekövetkeztét, elnyújtják termelési szezonjukat, és egész júliusban importálnak. Kérdésünkre, miszerint az utak mentén már jelentős halmokban áll a dinnye, Mártonffy Béla elmondta, az nem magyar, hanem minden valószínűség szerint Görögországból származó gyümölcs, ami újonnan felveti az áru átcsomagolásával
felmerülő szabályozások szigorítását is.
Most ért véget a kevesebb termést, de magasabb árakat hozó szamócaszezon, három-négy hét még hátravan a cseresznyéből, és éppen elindult a meggy- és a málna-, valamint az egres- és a ribizliszezon. A cseresznyepiacon javult a helyzet, mert a csapadékos időjárást a jelenlegi melegebb és szárazabb váltotta fel, aminek következtében a szemek repedése is leállt. Ennek ellenére jellemző mind a cseresznye, mind a meggy esetében, hogy a fán lévő termés egy része magától földet ér, még mielőtt leszedhetnék, ami bizonyos fajták esetében termékenyülési problémákra utal. A korábbi hűvös idő miatt rövidebb szezonra és ennek következében nagyobb betakarítási csúcsokra számíthatunk – nyilatkozta Lux Róbert, a FruitVeB főtitkára. Az árakat firtató kérdésünkre a főtitkár úgy válaszolt, hogy azokat a piac határozza meg. A vásárlók a nagy szemű cseresznyét keresik és fizetik meg, ezért azt kell termelni, és akkor megfelelő ellenértéket kapnak a termelők is. Közelebbi adatokat ismertetve közölte, a fogyasztói árak tág határok, 300 és 600 forint között mozognak. A meggy estében kisebb a szórás, az ipari meggy felvásárlási ára 140– 170, az étkezési meggy fogyasztói ára 280–320 forint körül mozog kilónként.
– A málna, de a ribizli és az egres esetében is az étkezési piacot kellene növelni, amit talán jól jellemez az, hogy a lémálna felvásárlási ára 80 forint, az étkezési, más néven gurulós málnáé 160, míg a tálcás kiszerelésű terméké 400 forint – sorolta az érveket a szakember. – Az ipari árakról elmondható – folytatta –, hogy nyomottak, stagnálnak vagy csökkennek, ami összefüggésben van az EU-csatlakozással, mert kinyílt a piac a feldolgozók számára is, hiszen az árakat a legolcsóbban elérhető alapanyag, féltermék határozza meg. Ezzel együtt néhány versenyképes terméket, például a kompótmeggyet a jelenleginél jobban kellene preferálni, egyúttal kihasználni az EU nyújtotta előnyöket, és nemcsak három-négy országba exportálni, hanem sokkal többe. A felmérések szerint ugyanis a tagországok fele-kétharmada nem önellátó sem feldolgozott, sem friss zöldség- és gyümölcstermékekből. Lux kiemelte azt is, fontos feltétel az élelmiszer-biztonság és a nyomon követhetőség, szükséges azonban a különböző minőségbiztosítási rendszerek harmonizációja mind itthon, mind az unióban, és ezt Brüsszelben is kezdeményezni kell.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.