Magyarországot szanálni kellene?

Nem múlik el nap, hogy a tízmillió magyar ne szembesülne rossz hírekkel – írta tegnap a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A Standard and Poor’s területi igazgatója pedig úgy vélte: Bulgária és Románia is előbb csatlakozik az euróövezethez, mint Magyarország.

K. Tóth László
2006. 07. 04. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint újabb és újabb ötletekkel áll elő a kormány a lakosság és a vállalkozások megsarcolására, a külföldi média és hitelminősítő intézetek is egyre keményebb kritikával illetik gazdaságpolitikáját. – A magyarok dörgölik a szemüket. Főleg azok, akik a szocialisták és a szabad demokraták koalícióját a következő négy évre még kényelmesebb többséggel ruházták fel. A második Gyurcsány-kormány eskütétele óta nem múlik el nap, hogy a tízmillió magyar ne szembesülne rossz hírekkel, amit később a pénztárcájukon is meg fognak érezni – írta Magyarország: szanálási eset címmel tegnap megjelent cikkében a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A lap szerint a magyarok azzal számoltak, hogy a 2002–2004-es évek fogyasztási szintje fennmarad.
*
Gyurcsány intézkedéseit homeopatikus adagolásban rendeli el: az igazi kegyetlenségekkel megvárja az őszi önkormányzati választások utáni időszakot – véli a tekintélyes sajtóorgánum.
Kai Stukenbrock, az S&P területi igazgatója tegnap kijelentette: a hitelminősítő továbbra is úgy tartja, hogy a magyar kormány költségvetési csomagjában túlsúlyos a bevételi oldal, a kiadások csökkentésének rovására. A cég által a londoni Cityben tartott tegnapi szemináriumon elhangzott, hogy az S&P változatlanul 2014-et tartja Magyarország legvalószínűbb euróövezeti csatlakozási időpontjának, miközben Bulgária akár már 2010–2011-ben, Románia 2012-ben csatlakozhat az euróövezethez. Kai Stukenbrock közölte: félreértés, hogy az S&P azért minősítette vissza Magyarországot a költségvetési csomag ismertetése után, mert nem hisz annak végrehajtásában. A cég biztos abban, hogy a magyar kormány a csomag jelentős részét végrehajtja, ám úgy tartja, hogy mivel a közfinanszírozási helyzet a korábban ismerthez képest nagyobb mértékben romlott az év eleje óta, mint a csomagban szereplő kiigazítás mértéke, az intézkedéstervezet hatása összességében negatív.
A tegnapi S&P-szemináriumon ismét elhangzott, hogy a hitelminősítő a kiigazítócsomaggal együtt is a GDP-érték 11 százalékára várja az idei magyar államháztartási hiányt. Hazánk negatív megítélését a befektetők viselkedése is tükrözi. Az állampapírok is rohamosan veszítenek népszerűségükből, tegnapi aukcióján például az alacsony kereslet miatt a felkínált 40 milliárd forintnál kevesebbet, 35 milliárd forintnyi három hónapos diszkont-kincstárjegyet értékesített az Államadósság Kezelő Központ.
A miniszterelnök is visszafogottabban nyilatkozott. A gazdasági növekedés a következő két évben lassul a költségvetési intézkedések miatt, idézték külföldi hírügynökségek tegnap Gyurcsány Ferencet. A hazai össztermék (GDP) jövőre várhatóan két százalékkal, 2008-ban három százalékkal nő. Úgy véljük, 2008-tól a magyar gazdaság visszaszerzi gyorsulási képességét – idézte a Reuters hírügynökség Gyurcsányt, s hozzátette: a kormányfő szerint a költségvetési manőverezés tere, ha szerényen is, de 2008 második felétől, 2009-től bővülni fog.
– Igaz, hogy a kormány nekilátott a gazdasági egyensúlytalanság felszámolásának, a gond csak az, hogy nem úgy, ahogyan kellene – értékelte lapunknak a helyzetet Csaba László közgazdász, egyetemi tanár. A kormányfő közlése szerint a bevételek növelésének és a kiadások csökkentésének fele-fele súllyal kell szerepelnie a kiigazítások között. A szakember szerint viszont az utóbbinak négyötöd részben kellene szerepelnie, vagyis egészen másként kell a változásokat végrehajtani, mint ahogyan most történik. Ha a bevételi oldalra koncentrálunk, nemigen fordul elő, hogy növekedésnek indul a gazdaság – figyelmeztet Csaba László, idézve az unió pénzügyi biztosát, aki nehezményezte, hogy a magyar kormány csak kozmetikai jellegű változtatásokat hajt végre. A szakember szerint ez is alátámasztja, hogy gazdaságpolitikánknak nincs hitele. Baj van, ha a döntéshozók nem látják a kibontakozás irányát – szögezi le a professzor. – Nyilvánvaló, hogy nem lehet egy csapásra rendbe tenni az ország pénzügyi helyzetét, de nagyon fontos kérdés, hogy milyen irányba haladunk. Feleslegesnek tartom a jelenlegi vitát, amely arról szól, hány milliárdot lehet megtakarítani. Az eddig bejelentett intézkedések rövid távra szólnak, ehelyett hosszabb távon kellene gondolkodni, s valódi reformokat bevezetni, amelyek megalapozzák a növekedést, ösztönzik a munkahelyteremtést, nem pedig az élőmunkára eső terheket növelik – hangsúlyozza a közgazdász, hozzátéve: a legfontosabb kérdés, hogy belátható időn belül lehet-e majd érzékelni, hogy jó irányba indultunk el. Ám a kormány kapkod és ötletel, ahelyett, hogy átfogó tervet készítene – summázza véleményét Csaba László.

Újabb leminősítés. A Coface hitelminősítő, amely nem az országok államadóssága, hanem az azokban működő cégek fizetőképessége alapján minősít, 2006 második negyedében általában is a globális szállítói kockázatok növekedését tapasztalta. Ez a folyamat Európában Magyarország és Törökország esetében leminősítéshez vezetett – olvasható a Coface tegnap nyilvánosságra hozott jelentésében. A hitelminősítő Magyarország esetében a növekvő makrogazdasági egyensúlytalanságokra és a valutakockázatra hivatkozva A2 negatívról A3-ra sorolta át az országot. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.