A legjobb harminchárom

Ünnepre, a bor, a gasztronómia, a borkultúra ünnepére készül a 15. jubileumi borfesztivál szeptember 6–10. között a budai Várban és Szentendrén a skanzenban. A fesztivál, amely Magyarország legrangosabb borszakmai rendezvénye és a magyar borok legnagyobb hazai seregszemléje, az idén már öt napon át várja a látogatókat. A Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht. eseménysorozata az elmúlt évtizedben népszerű turisztikai, idegenforgalmi eseménynyé vált, és a borhoz kötődő színvonalas kulturális és gasztronómiai programokat kínál. A korábbinál nagyobb területen méreti meg a közönséggel kiváló borait 15 ország 200 borászata – közöttük több világhírű ausztrál is. Különlegesség, hogy a grillételek, sajtok széles választéka mellett az idén külön halterasz várja az érdeklődőket, és a pogácsa lesz a gasztronómiai kínálat főszereplője. Lesz gálakoncert, fotókiállítás, boregyetem, VinAgora borbírálat a látogatóknak, szüreti felvonulás, pezsgő- és szarvasgomba-lovagrendi avatás, szüreti sokadalom a szentendrei skanzenban, valamint jótékonysági borárverés.

Zilai Zoltán
2006. 09. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kárpát-medence egysége nemcsak ökológiailag, kulturálisan, történelmileg, hanem a szőlészet és a borászat területén is megfigyelhető. Egyedi és különleges, ezért mindenképp érdemes a figyelemre, értékeinek ápolására és bemutatására.
A Magyar Borakadémia 2005-ben határozta el, hogy versenyt hirdet a Kárpát-medencében korábban virágzó borvidékek mai termelői számára. A borverseny célja a gazdag szakmai múltnak és a máig létező borászati értékeknek minél jobb megismertetése a magyar borfogyasztó közönséggel, továbbá a külhoni és hazai magyar borászatok közötti szakmai és emberi kapcsolatok fejlődésének elősegítése.
Valamennyi érintett számára hasznos és szakmailag, gazdaságilag is előnyös lehet az erősödő, szorosabbá váló kapcsolat. A külhoni kollégáknak a magyar borászat technológiai és technikai eredményei szolgálnak újdonságként, míg a hazai borászatok számára jelentős lehetőséget kínálhat a határon túli borvidékek fajtáinak, klónjainak ismételt felfedezése, illetve a közös múlt hagyományainak felelevenítésével saját arculatuknak, marketingüzeneteiknek újrafogalmazása.
A borgála az elmúlt évhez hasonlóan az idén is ősszel, a 15. budapesti nemzetközi bor- és pezsgőfesztivál hátterét felhasználva szeptember 4–5-én, hétfőn és kedden a Várban, a Magyar Kultúra Alapítvány székházában és a Magyar Borok Házában valósul meg. A verseny lebonyolítása a nemzetközi előírásoknak megfelelően történik. Az alkalmazott bírálati módszer az OIV által kidolgozott 100 pontos lesz. A bírálóbizottságokban nemzetközi borbírák dolgoznak, és a három hatfős csapatban a külföldiek minimális létszáma legalább négy-négy fő. A külföldi szakértők Szlovákiából, Szerbiából, Romániából, Szlovéniából és Ausztriából érkeznek.
A korábbihoz képest megújul a borverseny. A válogatás célja a „legjobb 33 Kárpát-medencei bor” kiválasztása. Az esemény nyilvánosságának növelése érdekében további előrelépés, hogy a verseny által díjazott borok nyilvános bemutatására is sor kerül. A borfesztivál évek óta sikeres és népszerű eseménye a Spektrum boregyetem, melynek háromnapos programjában (szeptember 4–6.) kedd délután a 200–300 fős közönség a versenyre meghívott külhoni magyar borászok előadásait hallgathatja meg, majd szabadon kóstolhat a kiemelt 33 borból. A „hallgatók” így bizonyára emlékezetes szakmai élményben részesülnek.
A borgála és a boregyetem legfontosabb céljai között szerepel a magyar borok történetiségének, tradicionális értékeinek közvetítése az érdeklődő, igényes borivók számára, valamint a magyar vásárlókban az egészséges fogyasztói patriotizmus feltámasztása.
Világszerte óriásit változott az életmód az elmúlt évtizedekben. Az egészséges táplálkozás, a motorizáció, a bort fogyasztók körének bővülése – gondoljunk a fiatalok, a nők szerepének megnövekedésére – a könnyebb, alacsonyabb alkoholtartalmú, a szőlőből származó gyümölcszamatokban bővelkedő borok, közöttük a rozék népszerűségének erősödését eredményezte.
Örömmel szólhatunk a magyar rozéborok helyzetéről is, pedig nálunk klasszikus értelmezésű rozét – mert korábban volt nekünk helyette kadarkánk és más sillerünk – csak a 80-as évektől kezdődően készítenek.
A hazánkban is érvényesülő nemzetközi tendenciák mellett feltétlenül érdemes megemlíteni, hogy borvidékeink ökológiai adottsága különösen kedvező a piacon elvárt minőségű rozék készítésére. Sőt a magyar rozék, összevetve az iskolateremtő mediterrán borokkal, illatosabbak, zamatosabbak, tartósabb utóízűek, élénkebb savtartalmúak, így a szomjat jobban oltják, és az ételek még szélesebb választékához jelentenek remek kíséretet.
Két rangos termelő, Polgár Zoltán és Varsányi Lajos tart előadást a rozé- és sillerborok készítéséről, típusairól.
A borkultúra szolgálatában működő budapesti nemzetközi bor- és pezsgőfesztivál számára mindig kiemelt területnek számított a bor gasztronómiai szerepének bemutatása, a folyamatos és aktív együttműködés fenntartása a hazai vendéglátás képviselőivel. Az idén a 15. évforduló alkalmával a borfesztivál a hungarikumnak számító, rendkívül sokféle, a borfogyasztáshoz borkorcsolyaként remekül illeszkedő, nagyon népszerű termék, a pogácsa köré szervezi gasztronómiai programjait. A boregyetemen pedig Bereczki Ibolya etnológus és Frank Júlia gasztronómiai szakértő előadása avatja be az érdeklődőket e remek termék kultúrájába, hagyományvilágába és készítésének praktikáiba is.

A szerző a Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht. ügyvezető igazgatója és a Magyar Borakadémia főtitkára

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.