időjárás 15°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Állami kitüntetés Rózsa Györgynek

Czirják Imre
2006.10.20. 23:00

A Kádár-korszak emblematikus televíziós műsorvezetőjének nyújtott át a forradalom ötvenedik évfordulóján magas állami kitüntetést Hiller István oktatási miniszter, aki két volt munkatársát és Schiffer János főpolgármester-helyettest is kitüntette.

Tegnap a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapta Hiller István oktatási és kulturális minisztertől Rózsa György televíziós műsorvezető-szerkesztő. A Kádár-korszak egyik emblematikus televíziós személyiségének éppen az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából nyújtották át a fenti, igen magas elismerést. Hiller ezenkívül kitüntette tárcája két volt helyettes államtitkárát – Mang Bélát, aki a felsőoktatási és Sipos Jánost, aki a közoktatási területet felügyelte – a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, kimagasló szakmai munkája elismeréseként. Emlékezetes: mind a felsőoktatási, mind pedig a közoktatási „reform” botrányokat váltott ki, amelyek egy része máig sem csitult. Hasonló indokkal, a kimagasló szakmai munka elismeréseként, a köztársasági érdemrend tisztikeresztjét kapta Schiffer János, Budapest főpolgármester-helyettese.
Danks Emese kormányszóvivő azon kérdésünkkel, hogy a fenti személyiségek mi alapján kaptak ilyen magas elismerést, az oktatási tárca szóvivőjéhez, Gulyás Erikához irányított bennünket, akit viszont nem sikerült elérnünk. Tegnap egyébként nagyon sokan kaptak valamilyen elismerést a különböző tárcavezetőktől. Az idei augusztus 20-i kitüntetéseket ugyanis az 50. jubileum miatt október 23-a köré csoportosították.
Ismert: korábban is váltott már ki megütközést az MSZP–SZDSZ-kormány kitüntetési gyakorlata. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök javaslatára idén március 15-én a Kádár-korszak olyan „gazdasági diktátorai” kaptak legmagasabb szintű elismerést, mint például Mosonyi Emil, Fekete János és Marjai József. Sólyom László köztársasági elnök akkor közleményben is tudatta, hogy egyes személyek kitüntetésével nem ért egyet.

Visszautasították demszkyt. Szabadság Hőse elnevezéssel kitüntetéseket adott át tegnap Demszky Gábor főpolgármester, az 1956-os Emlékbizottság felkérésére a budapesti Városháza dísztermében. Az eredeti meghívó a Kosáry Domokos vezette emlékbizottság által a forradalom és szabadságharc 193 budapesti hősének odaítélt díjak kiosztására invitált, azonban, mint azt felolvasták, sokan nem mentek el, később veszik át az elismerést. Ott volt azonban díszvendégként és kitüntetettként Göncz Árpád volt államfő. A kitüntetettek, meghívottak névsorában szerepelt többek között Boross Péter, Darvas Iván, Donáth László, Donáth Ferenc, Fónay Jenő, Horn Miklós, Kende Péter, Király Béla, Kopátsy Sándorné, Litván György, Mécs Imre, Mészáros Márta, Pomogáts Béla és Vitányi Iván.
Baji József 81 éves egykori nemzetőr lapunknak elmondta: szándékosan nem ment el az egyoldalú ünnepségre, s erről táviratban értesítette a főpolgármestert. Tiltakozik a gyurcsányi hazugságok, az MSZP–SZDSZ-es kormány politikája, egészségügyi „reformja”, a vizitdíj ellen. – Kisiparos kovácsként negyvenkét éven át becsületesen fizettem a járulékokat, gyógyíthatatlan beteg vagyok, hogyan várják el, hogy még én fizessek nekik? – kérdezte az ’56-os hős, akit a kommunista diktatúra 1950-ben a jelenlegi Terror Házába, az Andrássy út 60.-ba hurcolt, majd a forradalom leverése után Tökölön raboskodott.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.