A BUX vesszőfutása

Átlagos forgalom mellett jobbára gyengültek tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényei. A BUX nyitáskor még emelkedőben volt, majd a kereskedés elején bebukott, s tartósan veszteséget produkálva egyre lejjebb csúszott. Az index végül 202,21 pontos veszteséggel zárta a napot. Eközben a forint az euróval szemben erősödött: délután már megközelítette a 257-es szintet is.

2006. 11. 16. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sikerült tegnap a BUX-nak emelkedést felmutatni: az indexet a nemzetközi események inkább erősíthették volna, de a magyar indikátor a hazai korrekciós hatások miatt gyengült. A kereskedés elején még emelkedett, a nap további részében viszont gyengült: a mélypontját 23 085 ponton érte el, ekkor közel 310 ponttal állt előző szintje alatt. Záráskor 23 206 ponton volt, vagyis 202 ponttal csökkenve lépett a partvonalon túlra.
A 0,86 százalékos visszaesést a vezető részvényekben keletkezett eladói nyomás okozta. A 19,5 milliárd forintos átlagos forgalom azt jelezte, hogy a befektetők bizonytalanok: tegnap a BUX megközelítette a 23 ezer pontos határvonalat is amellett, hogy az elemzők az év végére 24 ezer pontra várják az indikátor értékét. Jellemzően a vezető részvények gyengültek a legjobban, a kis forgalmú papírok viszont emelkedőben voltak.
Több elemző megjegyezte, hogy a kisebb papírok soraiban igen erőteljes a spekulációs nyomás, így néhány papír árában újabb növekedések következtek be. A blue chipek sorából az újabb nyomás alatt álló Richter kurzusa vesztett a legnagyobbat, hasonlóan beesőben volt, de csak mérsékelt lassulást mutatott az OTP. A nagyobbik gyógyszergyártó ára 2,7 százalékkal csökkent, a pénzintézeti részvény 1,4 százalékkal lett olcsóbb. A Mol 4,4 milliárd forintos forgalomban 0,28 százalékkal, 60 forinttal 21 750 forintra gyengült. A Richter szektortársa, az Egis 1,2 milliárd forintos forgalomban 2,76 százalékkal, 700 forinttal 26 095 forintra erősödött. Több elemző rámutatott, hogy az Egisben bekövetkezett fordulat azt jelenti, hogy a gyógyszeripari cégek lassan drágulhatnak. A Magyar Telekom részvényei 0,49 százalékkal, 5 forinttal értek kevesebbet, mint kedden záráskor: a papír 1009 forinton zárt, forgalma 1,6 milliárd forint volt.
A kis forgalmú részvények sorából a spekulációs nyomás hatására az FHB 1 százalékkal, a Démász 2,7 százalékkal, a BorsodChem 0,2 százalékkal erősödött.
Míg a BUX gyengült, a forint az euróval szemben erősödött: nyolc hónapos csúcsra drágult az euróval szemben, az uniós fizetőeszközt délután 257,10–257,20 forinton jegyezték, míg kedden délután 258,15–258,30 forint volt az árfolyam. A 258,00 forint/eurós szint napokig még ellenállási szintnek látszott, tegnap viszont folytatódtak a forintvásárlások, s az árfolyam 258,00 alá csökkent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.