Felfelé tart a BÉT

Lassan elérheti a BUX árfolyama a korábban elemzők által is megjósolt 24 ezer pontos határt. A magyar indikátor tegnap újabb emelkedéssel közeledett ehhez az értékhez. A gyorsjelentési dömping publikált eredményei jobbára kedvezőek lettek, így a piacnak lendületet adott a még tartósnak mutatkozó befektetői optimizmus. A bankközi devizapiacon a forint újból erősödött az euróval szemben.

2006. 11. 10. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iránytalan nemzetközi trend ellenére a magyar tőkepiacnak tovább sikerült emelkednie – nyilatkozták az elemzők. A szakértők szerint a vállalati gyorsjelentési szezon során közzétett adatok többsége igen kedvező lett, így a befektetők megrohanták a piacot. Nyitáskor a BUX 170 ponttal állt előző napi záróértéke felett. Az index reggeli erősödése nem szakadt meg a nap folyamán. A magyar tőkepiaci indikátor zárásra 23 572 pontra ugrott. A 44 milliárd forintos forgalom is jól mutatta, hogy valóban jelen voltak a befektetők, tegnap nem rövid távú spekulációs nyomás emelte az indexet. A nap nyertese a Mol lett, a 21,45 milliárd forintos forgalmú olajipari cégről az a hír járja, hogy igen kedvező negyedéves adatokat tesz közzé.
A Mol mellett száguldott a Magyar Telekom is: a távközlési papírok 3,1 százalékkal emelkedtek, főként a gyorsjelentésben szereplő kiemelkedő adatoknak köszönhetően. A drágulás útján haladt a spekulációs és felvásárlási nyomás alatt álló, a közeljövőben privatizálandó FHB is.
Elemzők szerint a piac arra készül, hogy a felvásárlási ajánlat kötelező 180 napos forgalommal súlyozott átlagárát minél magasabbra srófolja. Az FHB tegnap 2,7 százalékkal drágult. Átlépte történelmi határát a Rába: a győri cég részvényeit szintén az eredményei erősítették: a gépgyártó árfolyama többéves kihagyás után névértéke felett, 1010 forinton zárt.
A nagyobb forgalmú papírok sorából az Egis volt az egyedüli, amelynek nem sikerült emelkedést produkálnia. A gyógyszergyártó árfolyama a szeptember végén zárult üzleti év eredményei miatt 3,7 százalékkal gyengültek. Marossfy László vezérigazgató-helyettes ezzel kapcsolatban jelezte, hogy jövőre minden piacon növekedést terveznek: a leggyorsabban továbbra is az orosz piac bővülhet, de a nyugati relációban is emelkedés várható.
A bankközi devizapiacon a forint erősödött az euróval szemben. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) zárásakor 259,80–260 forinton jegyezték az eurót, szemben a szerda délutáni 262,20–262,30 forintos árfolyammal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.