Megfordult a forint

Gyökeres változások alakultak ki tegnap a magyar piacokon, a BUX a vártaktól eltérően tovább gyengült, s napközben átlépte a 21 ezer pontos határvonalat is. Hasonlóan gyengülőben volt a forint is, a keddi és a szerdai erősödést követően a magyar fizetőeszköz az euróval szemben a 261-es szint közelébe csúszott vissza. A BÉT-en az összes vezető részvény ára gyengült, a Magyar Telekomé viszont változatlan maradt.

2006. 11. 03. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elemzők azon a véleményen voltak, hogy a BUX rövid idő alatt el tudja érni a 24 ezer pontos határvonalat, de ezt vélhetőleg november első heteiben nem tudja megtenni. Jelenleg úgy néz ki, hogy lefelé korrigál a tőkepiaci indikátor, amely tegnap is csökkent.
Az index 50 pontos emelkedést produkált, majd megadta magát az eladói oldalon álló befektetőknek, s visszacsúszott előző szintje közelébe. Délután tovább gyengült, a vártaknál rosszabb amerikai megrendelési adatok és munkanélküliségi index végképp feldúlta a piacot, így a BUX három óra alatt 402 pontot zuhant. A 21 milliárd forintos forgalomból is látszott, hogy a befektetők ugyan nem túl határozottak a gyengülést tekintve, de a piac még nem döntötte el, hogy valójában besszhangulat alakul-e ki.
A vezető részvények kivétel nélkül megsínylették a tegnapi napot, a gyógyszergyártókat a gyógyszerkassza adatai gyengítették, a Molt az olajárak további csökkenése húzta. A nap egyik meghatározó vesztes papírja az 5,8 százalékkal behulló Egis lett, hasonlóan komoly, 2,6 százalékos vérveszteséget könyvelhetett el a Richter is. A Mol 2,7 százalékkal, az OTP 1,4 százalékkal lett olcsóbb. A legnagyobb magyar pénzintézet tegnap a tőzsdei kereskedést követve bejelentette, hogy 2006. október 30-án lezárult az oroszországi Investsberbank részvény-adásvételi ügylete. Ennek megfelelően a zárás napján az OTP Bank az eladók számára átutalta a 477,5 millió dolláros vételár 90 százalékát, a fennmaradó 10 százalékot a szerződésben foglaltak szerint egyéves időtartamra elkülönített számlára helyezte. Az Investsberbank-csoport 96,4 százalékos részvénycsomagját értékesítő természetes és jogi személyek képviselői és az OTP Bank vezetői 2006. július 3-án Moszkvában írták alá az adásvételre vonatkozó szerződést.
A kis forgalmú papírok sorából csak a felvásárlás előtt álló FHB és a szintén átvétel előtt lévő Borsod-Chem részvényei drágultak jobban.
A bankközi devizapiacon is gyökeres változások álltak be, a forint az euróval szemben gyengült, s napközben elérte a 261-es határvonalat is, szemben a szerdai 259,10-es értékkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.