Megugrott a BUX

Jól kezdődött a hét: a BUX korrekcióval indított, és a bankközi devizapiacon is tovább folyt a forint vétele. A magyar tőkepiaci indikátor közel 500 pontos növekedéssel zárt, drágultak a vezető részvények, elsősorban a Mol és a Richter. A forint a napközbeni 261-es szintjéről a délutánra 260-ra erősödött vissza. Több elemző elmondta, hogy a befektetők továbbra is a forintinstrumentumok iránt érdeklődnek, ez látszódott az állampapírok állományának megoszlásából is.

2006. 11. 07. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetközi hatások is befolyásolták a tegnapi pesti tőkepiaci kurzusok alakulását, a BUX már délelőtt jól teljesített, majd egy kisebb egy helyben pörgést követve tovább erősödött. Szakértők elmondták, hogy az európai piacokon kialakult optimizmus ragadós volt, a magyar részvények iránt azért nőtt meg az érdeklődés, mert a papírok több elemző által is alulértékeltté váltak az elmúlt hetekben.
Ugyan a gyorsjelentések előtti pillanatok nem mindig túl kedvezők a részvényvásárlásokra, de több befektető láthatóan vállalta a kockázatot és feltöltötte portfólióját. A kedvező hangulat eredményeként a BUX 22 619,45 ponton zárt, ami 496,25 pontos növekedésnek felelt meg.
Igen kedvező vélemény alakult ki az OTP-ről és a gyógyszergyártókról. Egyes elemzések ugyan borús képet festenek a ma gyorsjelentő Richterről, de ettől függetlenül a piac bízik a legnagyobb magyarországi gyógyszercég növekedési erejében. A Richter 2,6 százalékkal drágult, és 2,8 százalékos növekedést sajtolt ki magából az OTP is.
Meglepetésre az Egis egy picit túlreagálta a vásárlók megjelenését, és 3,2 százalékkal múlta felül előző értékét. Növekedett még a közgyűlését tartó Magyar Telekom árfolyama is, a távközlési cég és a Mol ára 1,9-1,9 százalékkal ugrott meg a tegnapi kereskedés során.
Jól teljesített a mára spekulatívvá vált FHB és a Graphisoft is, sőt a Fotex és a BorsodChem is növekedéssel zárta a napot. Az elemzők elmondták, hogy a következő napoktól újabb fellángolást nem lehet várni, sok minden függ majd a gyorsjelentésektől, azok akár el is ronthatják a hangulatot, így várhatóan visszafogottabb lehet a BÉT kereskedése majd.
A bankközi devizapiacon a forint a reggeli 261-es kilengését követve visszaerősödött a 260-as határvonalra. Az eurót a BÉT zárásakor 259,40 forinton jegyezték, ami további erősödésnek felet meg. Ugyanakkor a dollárt délután 204,00–204,10 forinton jegyezték, valamivel gyengébben a péntek délutáni 204,30–204,50 forintos árfolyamnál.
A nemzetközi parketteken, azok közül is a térségbelieken nagyobb növekedést csak a varsói WIG tudott felmutatni. Tokióban reggel 14,74 pontot emelkedett a Nikkei 225 index. Pénteken nem nyitott ki a japán tőkepiac, így a vállalati eredményekre csak tegnap tudtak reagálni a befektetők. A Konica Minolta és a Casio Computer jó eredményei fölfelé, a Fast Retailing Co. kiskereskedelmi cég gyenge forgalmi adatai lefelé tolták a mutatót.
A héten megjelenő makroadatok előtt a hangulat inkább nyomott volt a szélesebb piacon. Ugyanakkor a múlt héten megjelent adatok már némi aggodalmat keltettek: a vállalati beruházások még erősek, de a lakossági fogyasztás szeptemberben is kisebb volt az egy évvel korábbinál. A kimutatások szerint kilencedik hónapja csökkent egyvégtében tizenkét hónapra számolva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.