Mélyponton zártunk

Magasra emelkedett, majd a nap végére visszahanyatlott a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző BUX árfolyama. A magyar indikátor a nap végén 61,40 pontos növekedéssel zárt, annak ellenére, hogy napközben 330 pontos javulást is mutatott. A tegnap délutáni fordulatot az okozta, hogy a befektetők visszavonulót fújtak, és eladták papírjaikat.

2006. 11. 23. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jórészt eladtak a mai amerikai hálaadási ünnepre hivatkozva a befektetők a tegnapi kereskedések során. Ugyan a BUX sokáig emelkedőben volt, de zárás előtt másfél órával megfordult a trend. A kereskedés végét jelző csengő tudta csak a BUX-ot megmenteni attól, hogy ne zuhanjon be előző napi záróértéke alá. Napközben a magyar indikátor 330 pontos növekedést is felmutatott, de végül elapadt a vételi kedv, aminek hatására a BUX 23391,76 pontra csúszott vissza. A végül napi mélypontján záró indexben 61,40 pontnyi plusz maradt, így néhány vezető részvény megmenekült attól, hogy piros színnel jelöljék a tőzsdei árfolyamjelzőn. A Molnak is pont a határvonalon sikerült megkapaszkodnia, az ár változatlan maradt. Az olajipari cég leányvállalata, a Mol Románia tegnap közölte, hogy 477 millió eurós forgalmat produkált az első kilenc hónapban, 60 százalékkal többet a tavalyi első háromnegyed évihez képest. Szalay Zsolt, a vállalat ügyvezető igazgatója jelezte, hogy a Mol-üzemanyagok eladása menynyiségben 38,5 százalékkal növekedett, a benzinkutaknál levő üzletek forgalma 33,5 százalékkal bővült. A hír ellenére a Mol majdnem gyengüléssel zárt. Elemzők szerint a Mol árában bekövetkezett negatív irányú változás egyik oka az volt, hogy az amerikai olajtartalékok jelentős mértékben növekedtek. A november 17-én zárult héten a várakozásokat meghaladóan, 5,1 millió hordóval nőtt az amerikai olajtartalék. A hír hatására a kőolaj világpiaci ára 52 dolláros hordónkénti szint közelébe csúszott vissza.
A magyar olajipari cég részvényeinél rosszabbul – a blue chipek közül – csak a Magyar Telekom papírjai szerepeltek. A távközlési részvények 0,6 százalékkal gyengültek. A vezető papírok közül az OTP-nek és a Richternek köszönhette az emelkedést a BUX, a gyógyszeripari részvények 0,2 százalékkal, a bankiak 0,9 százalékkal drágultak. Határozott csökkenéssel zárta a napot a kis forgalmú Graphisoft, a Phylaxia és az Exbus. A Fotex ára 178 millió forintos forgalom mellett 1,3 százalékkal lett olcsóbb.
A bankközi devizapiacon a forint kurzusa korrekciót mutatott az euróval szemben. Napközben az euróval 256,50–258 forint között kereskedtek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.