Pesti lendületvesztés

Elfogyott a BUX lendülete, vagy csupán korrekciós fordulat következett be a tegnapi napon? Nem lehet tudni, az biztos, hogy a magyar tőkepiaci mutató veszteséggel zárta a napot, a magyar indikátor a hét vége előtti kereskedés teljes hosszát a veszteséges tartományban töltötte. Eséssel zárt a négy legnagyobb forgalmú papír, és velük együtt gyengült az Egis és a BorsodChem ára is.

2006. 11. 11. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap a BUX árfolyamának javuló trendje megszakadt a héten történt emelkedéseket követve. Ahány elemző, annyi érv jelent meg a tőzsdei fordulat kapcsán, néhányan csak korrekciós gyengülésnek tudták be a BUX 0,74 százalékos visszaesését, mások a gyorsjelentéseket követő kifulladásról beszéltek, és több szakértő a nemzetközi piacokon jelentkező csökkenő irányzatokat okolta.
Egy biztos, a BUX tegnap 173,75 pontos csökkenéssel zárta a kereskedést, ami azt jelentette, hogy a magyar tőkepiaci indikátor árfolyama 23 399 ponton lépett a partvonalon túlra. A 21 milliárd forintos, átlagosnak mondható forgalomból a legnagyobb részt az 1,3 százalékkal csökkenő árú OTP-re kötötték. Magas érdeklődés mellett kereskedtek a 0,6 százalékkal gyengülő Molra is. Meglepetésre a Richter mellett az Egis is a csökkenő árú papírok táborát erősítette. A nagyobbik gyógyszergyártó 0,7 százalékkal, a kisebbik 2,4 százalékkal esett viszsza. Gyengülést produkált még a felvásárlás alatt álló BorsodChem is, a vegyipari cég részvényeinek ára 0,3 százalékkal mérséklődött. A Magyar Telekom volt az egyedüli részvény, amelynek ára a nagyobb forgalmat lebonyolító papírok közül emelkedni tudott 0,5 százalékkal, és átlépte a 1018 forintos határvonalat.
Emelkedő árú papírt csak a kis forgalmúak között lehetett találni, ilyen volt a privatizáció előtt álló FHB és a Graphisoft is. A szoftvergyártó cégről szóló felvásárlási pletykáknak köszönhetően 15 százalékos emelkedést produkált a Graphisoft részvényára. Maga Bojár Gábor, a Graphisoft elnök-vezérigazgatója a piacon megjelent mendemondákat követve több fórumon is jelezte, nyitottak arra, hogy egy olyan partner szerezzen tulajdont a Graphisoftban, aki segítheti a cég stratégiájának megvalósítását, olyan formában, ami előnyös mind vevőik, mind kollégáik és nem utolsósorban a részvényeseik számára. Sem a társaság, sem az alapító tulajdonosok nem adtak senkinek megbízást vevőkeresésre, illetve eddig senkitől nem érkezett olyan ajánlat, amit az igazgatótanácsnak meg kellett volna vitatnia, és reagálnia kellett volna rá – mondta az elnök-vezérigazgató. Ugyanakkor Bojár Gábor megerősítette korábbi nyilatkozatát, amely szerint informálisan mindig is érdeklődtek a Graphisoft iránt, az utóbbi időben mostanában talán többen. Ezt azzal magyarázza, hogy „jól megy a cég, növekszik a piaci részesedése, és így egyre vonzóbb”. A bankközi devizapiacon a forint enyhe gyengülést mutatott az euróval szemben. A BÉT zárásakor egy uniós fizetőeszközért 260,50– 260,70 forintot adtak, szemben a csütörtök délutáni 259,80–260 forintos árfolyammal. Pénteken csendes kereskedésben 260 és 261,50 forint között mozgott az euró árfolyama, a forgalom is mérsékelt volt. A jövő héten a kedden megjelenő októberi inflációs adat lehet hatással az árfolyamra. A dollárt délután 202,40–202,60 forinton jegyezték, míg csütörtökön délután 203,30–203,50 forintos szinten mozgott.
A nemzetközi tőkepiacokon iránytalanság uralkodott, az FTSE és a DAX délután kismértékben gyengült, a Wall Streeten Ben Bernanke, a Federal Reserve elnöke bejelentésére reagáltak a befektetők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.