Pozitívan zárt a BUX

Sikerült nem melankolikusan zárni a hetet. Nem volt ugyan túl nagy erő a piacban, de ahhoz elegendő volt, hogy a magyar tőkepiaci indikátor korrekcióval zárhassa a napot. Az index a kereskedés végén emelkedett, de jelentősebb kiugrást nem sikerült elérnie. Elemzők jelezték, hogy a tengerentúli makrogazdasági adatok is jótékonyan hatottak a magyar piaci fejleményekre.

2006. 11. 04. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány napos kalandozás után tegnap a BUX megtalálta az emelkedő pályát, bár nem jelentős mértékben erősödött. A BUX nyitáskor csupán 20 ponttal előzte meg előző értékét, de már az is eredménynek számított, hogy 22 ezer pont felett nyitott. A nap további részében igen iránytalan kereskedés folyt, de a tőzsdei mutató szinte végig a pozitív tartományt erősítette. A napközbeni határozatlanságot a kereskedés vége felé emelkedő irány váltotta fel, így záráskor a BUX 134,43 pontos emelkedéssel, 22 123,20 ponton zárt.
A részvénypiac forgalma 20,67 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen változtak az előző napi záráshoz viszonyítva. A kis- és közepes részvények indexe, a Bumix 16,09 ponttal, 0,71 százalékkal, 2272,01 pontra emelkedett.
Szakértők elmondták, hogy az optimista hangulatot részben az Egyesült Államokban publikált pozitív makrogazdasági adatok okozták. A tengerentúlon, az elemzői várakozásokat jóval meghaladva, októberről 57,1 pont lett a szolgáltató beszerzőmenedzser-index – az ISM-mutató – értéke. Az USA-ban októberben ugyan a vártnál kisebb mértékben nőtt a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma, de elmaradt a várakozásoktól a munkanélküliség is, ami 2001 májusa óta a legalacsonyabb volt.
A vezető részvények eltérően viselkedtek: az OTP és a Mol rendületlenül drágult, míg a Magyar Telekom és a Richter a veszteséges zónába esett. A gyógyszergyártókról megjelent egy olyan vélemény, hogy a gyógyszerkassza tervei sem akadályozzák meg az Egis és a Richter növekedését. Amenynyiben a portfolio.hu elemzése igaz, úgy túladottá vált a két gyógyszergyártó, de ezeket a véleményeket nem tükrözték az árak: a Richter tegnap 0,5 százalékkal, az Egis 0,1 százalékkal gyengült. Az OTP árfolyama 94 forinttal, 1,33 százalékkal nőtt, 7165 forinton zárt, forgalma 7,92 milliárd forintot tett ki. A Mol kurzusa 4,57 milliárd forintos forgalom mellett 350 forinttal, 1,77 százalékkal, 20 100 forintra emelkedett.
A kisforgalmú papírok sorából látványos drágulást produkált a privatizáció előtt álló jelzálogbank, amelyre később felvásárlási ajánlatot kell tenni. Az FHB 3,5 százalékkal erősödött, de nőtt a Graphisoft és a Graphisoft Park ára is.
A bankközi devizapiacon a forint enyhe javulást produkált az euróval szemben, a BÉT zárását követve az uniós fizetőeszköz 260 forinton stabilizálódott, szemben a csütörtöki 260,40–260,60 forintos értékével. A kereskedők elmondták, hogy pénteken a feltörekvő piaci valuták, így a forint is erősödött. A szakértők a következő napokban arra számítanak, hogy az euró 255–265 forint között mozog. A dollárt délután 204,30–204,50 forinton jegyezték, ami megegyezik a csütörtök délutáni szinttel.
A Wall Street enyhe negatív nyomása mellett zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek, s a hatást elsősorban London érezte meg, amelynek vezető részvényindexe, az FTSE 100 – miként csütörtökön is – minimálisan, de esett: 1,20 pontnyi veszteséggel, 6148,10 ponton zárt. A frankfurti DAX 300 mutató azonban az előző napinál ugyan szerényebb mértékben, de 0,3 százalékkal, 6241,15 pontig emelkedett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.