Tartós a növekedés

Egy hét múlva monetáris tanácsi ülés lesz, s a piac még nem tudja, a jegybank milyen döntést hoz. Több elemző kamatemelést valószínűsít, s a forint árfolyamának mozgása is ezt igazolja. Tegnap a magyar fizetőeszköz a délelőtti 260-as határvonalról 259,70 közelébe erősödött az euróval szemben. A BÉT-en folytatódott a BUX emelkedése, a magyar indikátor 72,48 ponttal javult.

2006. 11. 14. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magasról, 23 700 pontról esett vissza a magyar tőkepiaci indikátor napközben, később az index erősödött ugyan, de a reggeli 300 pontos ugrást nem tudta megismételni. A kereskedés végén 23 471,51 ponton állt a BUX, azaz 72,48 ponttal előző szintje felett. Több szakértő megjegyezte, hogy a Mol jelentős eredménynövekedése lendületet adott a magyar tőzsdei árfolyamoknak. Felhajtó erőként hatottak az OTP-re licitáló eredményjóslatok is: a pénzintézet ma teszi közzé negyedéves gazdálkodási adatát, s az elemzők szintén jó értéket várnak. A portfolio.hu szerint éves eredménytervének 75,5 százalékát éri el a legnagyobb magyar bank 46,4 milliárd forint körüli, a január–szeptemberi időszak alatt elért profittal. Tegnap a 26,87 milliárd forintos forgalomból az 50 forinttal gyengülő OTP papírjaira 10,62 milliárd forintnyit kötöttek.
A Mol papírjaiba már „beárazódott” az a tény, hogy a társaság nem tud rossz eredményt közzétenni, sőt csak kiválót, így tegnap már nem volt annyira érdekes a részvény, ezért enyhe, 0,1 százalékos csökkenéssel zárt. A magyar olajipari cég az elemzői várakozásokat meghaladó eredményt tett közzé: a társaság 306,9 milliárd forintos nettó eredményt ért el az idén az első három negyedévben, ami 59 százalékkal haladja meg a 2005. január–szeptemberi nettó profitot. Az elemzők január– szeptemberre csupán 262,12 milliárd forintos nettó profitot vártak. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a cég közleménye szerint az eredmények kapcsán kifejtette: a társaság elkötelezett a további terjeszkedésre, amit mutat, hogy új kutatási területeket szerzett Oroszországban és Pakisztánban.
Növekedést produkált viszont a szintén gyorsjelentő FHB: a privatizációs hajrában lévő társaság 3,5 százalékos megugrást mutatott fel. Az FHB Jelzálogbank Nyrt. az év első kilenc hónapjában 5,64 milliárd forintos adózott nyereséget ért el, 13,2 százalékkal kevesebbet, mint 2005 első kilenc hónapjában – tette közzé a társaság a nemzetközi számviteli szabványok szerinti, nem auditált, konszolidált gyorsjelentésében. A harmadik negyedévben az FHB 1,89 milliárd forintos adózott nyereséget könyvelt el, ami jelentősen meghaladja az elemzői várakozásokat.
Emelkedett a Richter és az Egis ára is, több szakértő jelezte, hogy a gyógyszergyártókat érő megpróbáltatásokra a piac már nem figyel, a kisebbik gyógyszerpapír 3,3 százalékkal erősödött.
A bankközi devizapiacon a forint kurzusa a napközbeni 260-as szintről 259,70-re erősödött. Több pénzpiaci szakértő az egy hét múlva esedékes monetáris tanácsi üléstől kamatemelést vár, így érthető a forint/euró árfolyamának tegnapi mozgása is. Az árfolyamra jelentősen ható esemény nem történt, a piac a mai inflációs, illetve GDP-adatra vár. A magyar makroadatokon kívül a héten várható az amerikai és az eurózónabeli inflációs adat nyilvánosságra kerülése is, amelyek nagymértékben hathatnak a régióbeli valutákra, így a forint árfolyamára is. A dollárral délután 202,70–203,00 forinton kereskedtek, az amerikai fizetőeszközt pénteken délután 202,40–202,60 forinton jegyezték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.