Tengerentúli áramlat

A héten uralkodó tendenciának megfelelően tegnap is a tengerentúli makrogazdasági adatok határozták meg a tőkepiaci kereskedést. A nap egyik érdekessége az volt, hogy a gyengüléseknek ellenálló Egis sem tudta sokáig tartani magát, és veszteséggel zárt.

2006. 11. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyik nap fel, másik nap le: tegnap éppen lefelé tartott a pesti börze indexe, mivel a befektetők nem tudták megemészteni, hogy a chicagói beszerzésimenedzser-index a várttól eltérően nem 50 ponton stagnált, hanem 49,9 pontra esett vissza. A tengerentúli tőkepiac szereplői ettől annyira megrémültek, hogy elkezdtek eladni, az értékesítések pedig Európa-szerte lefelé nyomták az árfolyamokat. Több elemző megjegyezte, hogy az Európai Központi Bank ülése előtt a befektetők vélhetőleg az amerikai eseményekre figyelnek majd.
Nálunk minden a megszokott kerékvágásban haladt. A BUX követte a nyugat-európai indexek példáját, és a délelőtti fellendülés után egy határozott beesés következett. Az index újból 23 ezer pont alatt,
22 880,67 ponton zárt. Az igen magas, 26,75 milliárd forintos forgalom és a vezető részvények mindegyikében bekövetkezett negatív irányváltás is azt mutatta, hogy csak egy tényező befolyásolta a befektetők tegnapi hangulatát. A vezető részvények közül a legnagyobb beesést az 1,9 százalékkal lassuló OTP produkálta. A bank elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor a pénzintézet terveiről elmondta, jövőre 120–200 millió eurót költenek a leánycégek újratőkésítésére, továbbá készpénzt is megtakarítanak, hogy az osztalékot növelhessék. A pénzintézet részvényeinél csak kisebb, de még így is jelentős esést jelzett az 1,5 százalékkal gyengülő Mol és az 1,0 százalékkal olcsóbbá váló Richter. A Mol állami tulajdonban lévő részvényeit egyébként ma lehet utoljára jegyezni. A Magyar Telekom csupán 0,4 százalékkal értékelődött le. A nap meglepetését az Egis produkálta. A kisebbik gyógyszergyártó a héten jól tartotta magát, ki tudta védeni a tőkepiaci ingadozásokat, de tegnap átvette a parkett hangulatát, és ezúttal gyengüléssel fejezte be a napot. Az Egis három százalékkal értékelődött le végül.
A Credit Suisse nap folyamán nyilvánosságra hozott elemzéséből időközben kiderült, hogy a térség országainak részvénypiacai között a magyar tőzsde nem tartozik a legnagyobb növekedési potenciállal rendelkező parkettek közé. A Credit Suisse elemzése Lengyelországot és Magyarországot állítja középpontba. Jelenleg Lengyelország megítélése a jobb, részvényeit felülsúlyozásra ajánlják. A magyar részvények közül a Mol és az OTP papírjai részesülnek kedvező megítélésben. Az orosz részvényekre alulsúlyozást tanácsol az elemzés. Hazánkban továbbra sem bízik a bank, így ügyfeleinek igen jelentős mértékű alulsúlyozottságot javasol a magyar papírokkal kapcsolatban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.