Drágult a bankpapír

A tengerentúlon nem nyitottak ki a tőkepiacok, így az európai parkettek nem kaptak iránymutatást, külső behatásoktól mentesen zárult a kereskedés. A pesti parketten a BUX árfolyama a mélyből tört fel, délelőtt előbb korrigált, majd 24414 pontig emelkedett. Zárásra visszacsúszott az indikátor, minimális, 3,72 pontos veszteséggel fejezte be a napot. A bankközi devizapiacon a forint 252-es szintről 251-re erősödött az euróval szemben.

2007. 02. 20. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a BUX irányt keresett, addig a forint árfolyama megtalálta azt a pályát, amit több elemző az elmúlt napokban megjósolt neki, azaz erősödött. A szakértők a Magyar Nemzeti Bank elnökjelöltjének személyét érintő kérdésben már hetek óta vitáztak. A piac a pénteki bejelentést örömmel nyugtázta, már pénteken is erősödött a forint az euróval szemben, és a tegnapi bankközi kereskedés során tovább javított árfolyamán.
A BÉT tegnapi zárásakor az eurót 251,35–251,45 forinton jegyezték a pénteki 252,30–252,50 forint után. A JP Morgan februári jelentése szerint akár a 250-es szint alá is kerülhet a forint, de ezt túl optimistának vélték az elemzők. Délután a lengyel zloty erősödése vitte magával a magyar valutát is, így a forint egy hónapos csúcsra kapaszkodott az euróval szemben.
Az amerikai nemzeti ünnep miatt és az ázsiai holdújév következtében a tokiói és a New York-i piacok nem nyitottak ki, így külső hatások nem érték az európai parketteket. Ennek az lett a következménye, hogy a BUX hiába emelkedett napközben 200 pontot, zárásra az indexből elolvadt a plusz. A nap végére előző értékére csúszott vissza a BUX árfolyama, sőt 3,72 ponttal mínuszba került. A vezető részvények közül egyedül az OTP tudott kitartani emelkedő iránya mellett. A bank papírjai közel egy százalékkal értékelődtek fel. A Richter nem követte a pénzügyi szolgáltatót, inkább a csökkenést erősítette azzal, hogy 2,1 százalékos veszteséget produkált. A Richter beesésének hátterében az állt, hogy az UBS leminősítette a magyar tőzsdén szereplő gyógyszergyártó cégeket. A svájci minősítés az Egist is érintette, így a kisebbik gyógyszergyártó árfolyamában is gyökeres, 0,42 százalékos negatív változás történt. A Magyar Telekom 0,3 százalékot, a Mol 0,1 százalékot veszített árából.
A kis papírok közül a Rába és a Synergon kiválóan szerepelt, de a TVK vitte el a pálmát 2,3 százalékos megugrással. Látványos emelkedéssel zárt még a Fotex is, melynek ára 1,6 százalékkal drágult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.