Fordult a BUX

Nem sikerült tegnap sem emelkedéssel zárnia a BUX-nak, pedig napközben az index még javában nyerésre állt. Zárásra az emelkedési trend megszakadt, sőt a növekedésben rejlő potenciál annyira elfogyott, hogy a hazai tőkepiaci indikátor újból a veszteséges tartományban találta magát. Ugyan csupán három ponttal múlta alul előző értékét a BUX, de a csökkenésre való késztetés látványosan nem szakadt meg – ezt mutatta a vezető részvények táborában kialakult iránytalanság is.

2007. 02. 22. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogyott a befektetők türelme, vagy csupán arról van szó, hogy az OTP-papírokat eladó befektetőket követte a piac? Nos, nem lehet tudni, hogy a BUX árfolyamában miért következett be újból gyökeres változás. Napközben az index még javában 240 pontnyi pluszt mutatott fel, de zárás előtt megfordult a „szélirány”, így a vezető részvényeket átfogó mutató 2,93 ponttal, azaz 0,01 százalékkal esett vissza keddi értéke alá.
A korábbi napokban tapasztalt igen magas forgalomhoz képest tegnap igen szerény, 20 milliárd forint alatti érdeklődés jelentkezett a részvények iránt. A vezető részvények sorából továbbra is a 11,8 milliárdos volumenű OTP-re kötötték a legtöbb üzletet.
A pénzintézet árfolyama viszont a magas forgalom ellenére 0,8 százalékkal csökkent. Az OTP esését a többi papír nem követte, a Mol 0,2, a Richter 0,6, a Magyar Telekom 0,9 százalékkal értékelődött fel. Továbbra is nagy vételi nyomás nehezedett a Synergon, a Graphisoft Park és a Rába részvényeire. A tegnapi kereskedés egyik nagy nyertese a Rába lett: a győri cég papírjainak árfolyama 4,8 százalékkal ugrott meg. Elemzők azt várják, hogy egy határozottabb, keményebb korrekció következhet be a következő napokban, a legtöbb szakértő szerint a nemzetközi tőkepiacokon tapasztalt viszszaesések is jó okot adhatnak a gyengülésre.
A bankközi devizapiacon a forint árfolyama az euróéval szemben alig-alig mozdult meg, napközben ugyan az uniós devizát 251,25–252,75 forint között is váltották, de végül 251,80 forinton stabilizálódott az árfolyam.
Több kereskedő is megjegyezte, hogy a japán jegybank kamatemelése a vártakkal ellentétesen nem okozott ribilliót a magyar piacon. Többen azt várták, hogy a Bank of Japan követi eddigi stratégiáját, akkor a feltörekvő piacokon eladási hullám indulhat meg. A Bank of Japan 0,25 százalékkal emelte az alapkamatot, de a forint árfolyamában ez nem látszódott meg. Jobban lehetett viszont érezni a vártnál kissé jobb amerikai inflációs adat gazdasági hatását: gyengülést okozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.