Javult tegnap a BUX

Egy százalékkal került feljebb a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző index mutatója a tegnapi kereskedés során. Míg a magyar piacon javultak az árfolyamok, az európai és a tengerentúli indexek csökkentek. A forint értéke a jegybankelnökjelölt megnevezése miatt az euróval szemben a BÉT zárását követve erősödött.

2007. 02. 17. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megnyugodtak a devizapiaci kedélyek azt követve, hogy a miniszterelnök megnevezte jegybankelnöki jelöltjének nevét. Simor András volt tőzsdeelnök személyében több devizapiaci szakértő a monetáris politika értelmes továbbvivőjét látja. A bankközi piacon Simor nevének bejelentése után a forint elkezdett erősödni, tette ezt annak ellenére, hogy napközben a 253-as határvonalig gyengült az euróval szemben.
Simor András nevének bejelentése előtt a forintot 252,30–252,50 között jegyezték, szemben a csütörtök délutáni 251,75–251,85-ös árfolyammal. Napközben hazai piacbefolyásoló hírek nem jelentek meg, a monetáris tanács január 22-i kamatdöntő ülésének rövidített jegyzőkönyve nem okozott már meglepetést. A dollár jegyzése 192,52–192,74 forintra erősödött az előző nap délutáni 191,10– 191,20 forintról.
A BÉT-en a BUX előbb 24 200 pontig ugrott, majd a kereskedés második felében 24 312 pontig emelkedett, záráskor a magyar indikátor 241,07 ponttal állt előző szintje felett. Magas, 41 milliárd forintos forgalom mellett zajlott a hét utolsó kereskedése. A vezető részvények közül csak a Richter árfolyama esett, az OTP viszont nagy érdeklődés mellett, 2,7 százalékkal erősödött, részvényeinek ára 228 forinttal, 8770 forintra emelkedett. A nagyobbik gyógyszergyártó árfolyamát jelentősen befolyásolták az Oroszországból érkező gyógyszerpiaci megszorítások, ennek következtében a Richter ára 2,15 százalékkal csökkent. Nem okozott meglepetést a 3,6 százalékkal dráguló Synergon és a 2,7 százalékkal javuló Rába. Mindkét részvényről elemzők azt nyilatkozták, hogy az idei év nagy emelkedő papírjai már az év elején megmutatták, mire képesek. A Rába ingatlanvagyona és a Synergonban megbújó növekedési lehetőségek a befektetőket részvényvásárlásokra csábítják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.