Zuhanás mindenütt

Jelentős zuhanást produkáltak tegnap a tőkepiacok. A kínai tőzsde kilencszázalékos beesése és Alan Greenspan borúlátó előrejelzése után Európában és a tengerentúlon is veszteségek keletkeztek. Elemzők szerint a rekordmértékű ázsiai árfolyam-emelkedések megszakadhatnak, és komoly korrekcióra van kilátás. A pesti börze 2,44 százalékos beeséssel reagált az eseményekre.

2007. 02. 28. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fordult a trend, általános irányváltás alakult ki a tőkepiacokon elsősorban annak köszönhetően, hogy Alan Greenspan véleménye megjelent a sajtóban. A Federal Reserve volt elnöke még hétfőn közölte, hogy az év utolsó hónapjaiban az amerikai gazdaság recesszióba süllyedhet. Greenspan szerint 2001 óta mutatkozik fellendülés az országban, ám egy idő óta jelentkeznek a gazdaságban a recessziót előidéző elemek.
Riadalmat keltett a kínai tőzsde kilencszázalékos esése is. Tegnap hajnalban a sanghaji piacon eladási hullám keletkezett, amit a helyi befektetési alapok profitkivételei okoztak. A befektetőket az a hír befolyásolta, hogy a kínai parlament jövő héten kezdődő ülésszakán akár piaci megszorító intézkedésekről is dönthetnek, sőt többen úgy tudják, hogy esetleg a tőkenyereség-adót is bevezetnék. A fordulatot megelőző hétfői kereskedés a kínai tőzsde elérte minden idők legmagasabb indexét; így az idén a börze már 14 százalékkal erősödött, miután tavalyi többlete 130 százalékos volt – írta az MTI–Eco.
A két esemény idehaza is megtette a hatását. A magyar piac egészen enyhe csökkenéssel úszta meg a zuhanást, más tőzsdék – köztük a régió parkettjei – jelentősebb esést produkáltak. A varsói WIG 4,4 százalékot, a moszkvai RTS 3,5 százalékot, a cseh PX 4,13 százalékot gyengült. Budapesten először jelentős, 800 pontos csökkenést produkált napközben a BUX, de zárásra 590 pontnyira korrigált az index, azaz a veszteség mértéke 2,44 százaléknyi lett. A forgalom jelentős, 42 milliárd forintos volt, aminek közel felét a 3,4 százalékkal gyengülő OTP részvényeire kötötték meg. Nagyobb beeséssel zárta a napot a Mol és a Magyar Telekom is. A Richter viszont 0,2 százalékos csökkenéssel vészelte át a napot.
A kis forgalmú papírok sem úszták meg a zuhanást. Az elmúlt napok nagy nyertesei sorra elvéreztek, a Rába 5,9 százalékkal, a Synergon hat százalékkal lett olcsóbb. A felvásárlási spekuláció áldozatává vált Linamar 7,4 százalékos esést mutatott fel. Olcsóbbá vált még a Fotex és a Humet is. Mind a két papír hét százalék feletti eséssel zárt.
A bankközi devizapiacon a forint is látványos gyengülést mutatott. Az uniós devizát a hétfői 251,50-es szintről 254,50-ig erősítették a vevők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.